Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Υπαναχωρεί η κυβέρνηση

Η εμμονή της κυβέρνησης να αρνείται την κύρωση της, από το 1966, Διεθνούς Σύμβασης Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, χωρίς τη διατύπωση επιφυλάξεων στα άρθρα που κατοχυρώνουν δικαιώματα των μειονοτήτων, υποχρέωσε χτες το ΚΚΕ να δηλώσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου συζητήθηκε η Σύμβαση να δηλώσει ότι, αν δεν αρθούν οι επιφυλάξεις της κυβέρνησης, δε θα την ψηφίσει και επιφυλάχτηκε να εκφράσει την τελική του θέση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το ένα από τα άρθρα, στα οποία η κυβέρνηση προτίθεται να δηλώσει ότι εκφράζει επιφυλάξεις αναφέρει: "Ολα τα πρόσωπα είναι ίσα ενώπιον του νόμου και έχουν δικαιώματα, χωρίς καμία διάκριση, σε ίση προστασία του νόμου. Ως προς αυτό το ζήτημα, ο νόμος πρέπει να απαγορεύει κάθε διάκριση και να εγγυάται σε όλα τα πρόσωπα ίση και αποτελεσματική προστασία έναντι κάθε διάκρισης, ιδίως λόγω φυλής, χρώματος, γένους, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, περιουσίας, γέννησης ή άλλης κατάστασης".

Το δεύτερο άρθρο, για το οποίο θα ζητήσει η κυβέρνηση να μην είναι άμεσα εκτελεστό λέει: "Στα κράτη όπου υπάρχουν εθνότητες, θρησκευτικές ή γλωσσικές μειονότητες, τα πρόσωπα που ανήκουν σε αυτές δεν μπορούν να στερηθούν του δικαιώματος να έχουν από κοινού με τα άλλα μέρη της ομάδας τους δική τους πολιτιστική ζωή, να εκδηλώνουν και να ασκούν τη δική τους θρησκεία ή να χρησιμοποιούν τη δική τους γλώσσα".

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η Διεθνής Σύμβαση είχε κατατεθεί για κύρωση και στην προηγούμενη Βουλή, αρχικά με τις ίδιες επιφυλάξεις που διατυπώνονται και τώρα. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι οι επιφυλάξεις θα αρθούν, δεδομένου ότι, ενώ είναι άνευ αντικειμένου, αφού τα συγκεκριμένα δικαιώματα κατοχυρώνονται τόσο από το ελληνικό Σύνταγμα, όσο και από άλλες Διεθνείς Συμβάσεις που έχει κυρώσει η χώρα μας, το μόνο που κάνουν είναι να εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα. Σήμερα, όμως, οι υπουργοί Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος και Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος επανακατέθεσαν προς κύρωση τη σύμβαση με τις ίδιες επιφυλάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ