Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στην επιφάνεια η κρίση

Στην επιφάνεια έρχεται με ένταση και μετά από αρκετό καιρό η κρίση που υπέβοσκε στο ΠΑΣΟΚ και που η εκλογική νίκη είχε συμβάλει στην επικάλυψή της αλλά όχι βέβαια στην εξάλειψή της. Τα αίτια της κρίσης παραμένουν ατόφια και δημιουργούν νέα επεισόδια στην εσωκομματική αντιπαράθεση, η οποία αναμένεται να πάρει νέες διαστάσεις στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Το κλίμα αλλά και τα προβλήματα - κυρίως διανομής ρόλων και μοιρασιάς της εξουσίας - που έχουν δημιουργηθεί στο ΠΑΣΟΚ, προβάλλουν ανάγλυφα μέσα από τη συνέντευξη (στα "Νέα") του γραμματέα της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδη.Το στέλεχος του Κινήματος από τη μια εκφράζει την αγωνία του για την πορεία της "ανασυγκρότησης" και την πίστη του στον Κ. Σημίτη, αλλά ταυτόχρονα επιτίθεται με σκληρές εκφράσεις ενάντια στο περιβάλλον του, θεωρώντας το ουσιαστικά υπεύθυνο για ό,τι στραβό γίνεται στο ΠΑΣΟΚ.

Ερμηνείες και αντιδράσεις

Η κίνηση αυτή του Κ. Σκανδαλίδη ερμηνεύεται ποικιλότροπα. Σύμφωνα με μία εκδοχή επιχειρεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για να ξεπεραστούν τα προβλήματα "μη επαρκούς στήριξης" της κυβερνητικής πολιτικής από το σύνολο των κορυφαίων στελεχών και της βάσης - κάτι τέτοιο εξάλλου αναφέρει στη συνέντευξή του - ενώ, σύμφωνα με μία άλλη ερμηνεία, λιγότερο πιθανή, ερμηνεύεται ως προπομπός μιας ηρωικής εξόδου, λόγω της σύγκρουσης που υπάρχει με το πρωθυπουργικό περιβάλλον στο πλαίσιο της μοιρασιάς ρόλων και εξουσίας. Ο ίδιος, πάντως, διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της παραίτησής του γιατί "ποτέ δεν υπήρξε φυγόδικος". Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο ίδιος ο Κ. Σκανδαλίδης εμφανίζεται ως εκφραστής ενός πόλου, που, όπως ο ίδιος δηλώνει, μπορεί "να εκφράσει τη νέα συλλογικότητα και την ανασυγκρότηση που έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ".

Η συνέντευξη προκάλεσε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επικοινώνησε χτες τηλεφωνικά μαζί του και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του, επισημαίνοντας ότι ίσως δεν ήταν ο κατάλληλος χρόνος για να ειπωθούν αυτά που αναφέρονται στη συνέντευξη.

Περισσότερο "προχωρημένοι" στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τη συνέντευξη, αποφαίνονταν ότι ο Κ. Σκανδαλίδης "έχει πάρει τις αποφάσεις του" και "επιχειρεί ηρωική έξοδο".

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, αφού αρχικά επιχείρησε να παρουσιάσει μια εικόνα ότι "δεν υπάρχει πρόβλημα" με τη συνέντευξη, στη συνέχεια αφ' ενός αποδοκίμασε τη δημοσιοποίηση των απόψεων από τον γραμματέα της ΚΕ, λέγοντας ότι "υπάρχουν διαδικασίες όπου πρέπει να τίθενται αυτά τα θέματα", ενώ από την άλλη απέκρουσε τις κατηγορίες κατά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής δείχνουν ότι έχει "καλές επιδόσεις". Στο πλευρό του Κ. Σκανδαλίδη, συμμεριζόμενοι τις απόψεις του, έσπευσαν ήδη να ταχθούν στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως οι Γ. Σουλαδάκης, Μ. Δασκαλάκης, Γ. Χαραλάμπους κ.ά.

Η "φυσική ηγεσία"

Στη συνέντευξή του ο Κ. Σκανδαλίδης επιτίθεται στο πρωθυπουργικό περιβάλλον με αφορμή την "κατασκευή" της υπόθεσης περί παραίτησής του και απευθύνει κατηγορίες για "επικίνδυνα παιχνίδια με την πολιτική", ενώ αποκαλεί ορισμένους από τους στενούς συνεργάτες του Κ. Σημίτη "καλαμοκαβαλάρηδες της νέας εξουσίας", πολυπράγμονες και βιαστικούς. Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τον καλεί να "βγει έξω από τον περιχαρακωμένο χώρο των συσχετισμών του συνεδρίου, έξω και από τα ίδια τα χαρακώματα των συσχετισμών που τον ανέδειξαν".

Παράλληλα, ζητά την αξιοποίηση του συνόλου του "ιστορικού ΠΑΣΟΚ", ενώ ζητά από κορυφαία στελέχη να πάψουν να κρατούν αποστάσεις και να εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό. Ανασυγκρότηση, τόνισε, δε γίνεται με απόντα τα κορυφαία κεντρικά στελέχη, τη φυσική ηγεσία του χώρου. Επισείει μάλιστα τον κίνδυνο να πάθουν, ως ΠΑΣΟΚ, στις δημοτικές εκλογές ό,τι δεν έπαθαν στο συνέδριο.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ