Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ" ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
Απορρίπτεται καθολικά από τους εργαζόμενους

Με απεργίες θα το υποδεχτούν όταν συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής

Με απεργιακές κινητοποιήσεις θα απαντήσουν οι εργαζόμενοι όταν η κυβέρνηση εισαγάγει για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών με το οποίο πλήττονται ευθέως οι ίδιοι, ενώ ταυτόχρονα παραμένει στο απυρόβλητο ο φορολογικός παράδεισος που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο. Χτες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή όπου συζητείται το νομοσχέδιο, εξέφρασαν τις διαφωνίες τους οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΕ, της ΠΝΟ, των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών και των αστυνομικών.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,αφού επισήμανε ότι πολλές από τις λεγόμενες φοροαπαλλαγές των δημοσίων υπαλλήλων τους έχουν δοθεί αντί για αύξηση των μισθών τους, σημείωσε ότι κατάργησή τους σημαίνει μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων στο δημόσιο. Ακολούθως είπε ότι πρέπει να τιμαριθμοποιηθεί η φορολογική κλίμακα και να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο των αποδοχών.

Εκπροσωπώντας τη ΓΣΕΕ ο Γ. Ορφανός,τόνισε ότι η κυβέρνηση διατηρεί το άδικο φορολογικό σύστημα με το οποίο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θεωρούνται πλουσιότεροι από τους βιομηχάνους. Επανέλαβε την πρόταση για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και αύξηση του αφορολόγητου στα δύο εκατομμύρια και υπογράμμισε ότι προηγούνται της κατάργησης των υποτιθέμενων φοροαπαλλαγών των εργαζόμενων η κατάργηση φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών, εξαγωγικών εταιριών, ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κλπ. Τέλος, σημείωσε ότι θέση της ΓΣΕΕ είναι να φορολογούνται οι αποδοχές των εργαζόμενων, χωρίς όμως ταυτόχρονα να μειωθεί το εισόδημά τους.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που βρίσκεται ήδη σε απεργιακή κινητοποίηση, Γ. Χαλάς,χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου "βόμβα εν δυνάμει". Στη συνέχεια τόνισε ότι, ενώ η κυβέρνηση "τίποτα δεν αρνήθηκε στους εφοπλιστές" για τους οποίους ισχύουν σωρεία φοροαπαλλαγών, ο αριθμός των ναυτεργατών μειώνεται σταθερά και η ανεργία τους αυξάνεται, επισημαίνοντας ότι δεν τηρείται ούτε η νομοθεσία που ορίζει το ποσοστό Ελλήνων ναυτικών στα πλοία στο 60%, υπογραμμίζοντας: "Τα ελληνικά πλοία δεν έχουν παραπάνω από το 40-45% Ελληνες ναυτικούς". Ακολούθως είπε ότι όχι μόνο δε δέχεται η κυβέρνηση να επανέλθει η φορολογία των ναυτικών στο προ του 1994 καθεστώς, κάτι που το είχε δεχτεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος, αλλά προχωρεί στην παραπάνω φορολόγησή τους χωρίς παράλληλα να προχωρεί στη λύση των προβλημάτων τους. Τέλος, τόνισε ότι το 80% των 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ναυτιλιακού συναλλάγματος προέρχεται από τους ναυτικούς.

Εκ μέρους των εργαζόμενων στο υπουργείο Εξωτερικών ο Κ. Ηλιόπουλος,σχολιάζοντας τη διάταξη για φορολόγηση με 15% των χρημάτων που παίρνουν οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση εξόδων όπως το νοίκι, τα δίδακτρα, τα έξοδα διαβίωσης, τις διάφορες δαπάνες φιλοξενίας, τα αεροπορικά ταξίδια κλπ. επισήμανε ότι σε καμία χώρα του κόσμου δε φορολογούνται αυτά τα ποσά, προσθέτοντας ότι τα χρήματα που παίρνουν οι Ελληνες διπλωμάτες σε σχέση με τους ξένους είναι μειωμένα από 30-50%, ενώ δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 1988. Ακολούθως τόνισε ότι ένα από τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η εφαρμογή της διάταξης του νομοσχεδίου θα είναι η μείωση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τέλος, υποστήριξε ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ διαφωνεί με τη συγκεκριμένη φορολόγηση των διπλωματικών υπαλλήλων.

Ο εκπρόσωπος των αστυνομικών, Δ. Κυριαζίδης,αφού σημείωσε ότι με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου μειώνεται τελικά το εισόδημα των εργαζόμενων στα Σώματα Ασφαλείας, πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί ήδη θα πληρώσουν αυξημένο φόρο το 1997 σε σχέση με το 1996. Επιπρόσθετα με το νομοσχέδιο φορολογούνται επιδόματα που καταβάλλονται στους άνδρες των ΕΚΑΜ, και επιδόματα για το στεγαστικό, τη στολή και την τροφή και ζήτησε να μην καταργηθούν οι σχετικές φοροαπαλλαγές.

Αναπτύσσοντας τις αντιρρήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών στο νομοσχέδιο ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Χαμπηλομάτης,υποστήριξε την κατάργηση όσων φοροαπαλλαγών δεν έχουν αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα, τονίζοντας ότι οι φόροι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξάνονται από 20-45%. Πρότεινε την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και τη φορολόγηση των επαγγελματιών με βάση τα λογιστικά τους βιβλία.

Μοναδική παραφωνία στην καθολική καταδίκη του νομοσχεδίου ήταν ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ, Α. Κοιμίσης,ο οποίος μίλησε σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Μίλησαν επίσης εκφράζοντας τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων Σ. Παραδιάς και της Ενωσης Επιμελητηρίων Χ. Παπαγεωργόπουλος.

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ