Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ
Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων
  • Στην Αθήνα σήμερα ο Τ. Μίλερ
  • Στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναμένεται να ολοκληρωθεί ένας ακόμη γύρος διαβουλεύσεων για το Κυπριακό

Κορυφώνεται στο παρασκήνιο η, υπό αμερικανικό έλεγχο, διαβούλευση μεταξύ Αθήνας, Αγκυρας και Λευκωσίας για την προώθηση μιας "διευθέτησης" στο Κυπριακό. Ο νέος κύκλος των διαβουλεύσεων ξεκινά σήμερα, με την άφιξη στην Αθήνα του εντεταλμένου του Λευκού Οίκου για το Κυπριακό, Τ. Μίλερ, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το τέλος του μήνα, με τις επαφές που θα πραγματοποιηθούν στη Ν. Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα "οικοδομούν" τις διαπραγματευτικές τους θέσεις ενόψει των επερχόμενων διαβουλεύσεων. Η Τουρκία, εμμένοντας στην αδιάλλακτη στάση της, ανακοίνωσε και επίσημα στην αυστριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη μη συμμετοχή της στη νέα Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, που είναι προγραμματισμένη για τις 6 Οκτώβρη στο Λουξεμβούργο.

Την άρνηση της Αγκυρας να αποδεχτεί τη νέα πρόσκληση της ΕΕ μετέφερε στην αυστριακή προεδρία ο Τούρκος αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών, Ουλούτς Ετστιουλκέρ,κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη.

Προσαρμοσμένη στη "σκληρή γραμμή" πλεύσης, η τουρκοκυπριακή πλευρά ανεβάζει και αυτή τους τόνους με δηλώσεις του Ρ. Ντενκτάς, ο οποίος, μιλώντας χτες στο μνημόσυνο Τούρκου στρατιώτη που δολοφονήθηκε, εκτόξευσε νέες απειλές εναντίον της ελληνοκυπριακής πλευράς, λέγοντας ότι στην Κύπρο τα σύνορα έχουν χαραχτεί με αίμα και ότι, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποτολμήσει κάποια παραφροσύνη, το αποτέλεσμα θα είναι η επέκταση των συνόρων του ψευδοκράτους.

Από την άλλη πλευρά, Αθήνα και Λευκωσία αναζητούν διέξοδο για την "αποπυραυλοποίηση" του Κυπριακού, καθώς αντιλαμβάνονται πως οι ρωσικοί πύραυλοι έχουν ήδη μετατραπεί σε "πτυχή" του κυπριακού προβλήματος, η οποία εμποδίζει να εμφανιστεί στο προσκήνιο των διαβουλεύσεων η ουσία του προβλήματος. Η υιοθέτηση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και η έναρξη μιας συζήτησης για την αποστρατιωτικοποίηση στην Κύπρο αποτελούν τα πρώτα βήματα, που η ελληνική πλευρά θεωρεί απαραίτητα για την επάνοδο των διαβουλεύσεων στην ουσία του Κυπριακού. Τα βήματα αυτά, όπως σημειώνουν μάλιστα διπλωματικοί κύκλοι, δημιουργούν και τις προϋποθέσεις για μια εύσχημη αναδίπλωση από τις αποφάσεις για την εγκατάσταση των πυραύλων.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η Ουάσιγκτον επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη δύσκολη θέση της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να προωθήσει ρυθμίσεις που θα οδηγούν σε μια διευθέτηση του προβλήματος, έτσι που να εξασφαλίζονται τα αμερικανικά συμφέροντα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι σαφείς αμερικανικές επιδιώξεις για τον έλεγχο της ΝΑ Μεσογείου οδηγούν κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην εκτίμηση, πως η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να συμφωνήσει με την εγκατάσταση των "S-300" στην Κύπρο, αν οι πύραυλοι δεν τεθούν υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ζυμώσεις» ενόψει της συνάντησης στις 4 Ιούνη(2017-06-02 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι «πολιτικές διαβουλεύσεις»(2017-01-26 00:00:00.0)
Αμερικανικές κινήσεις για το Κυπριακό(1998-09-11 00:00:00.0)
Σε κατώτερο επίπεδο οι συνομιλίες;(1998-07-03 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις πριν από το δεύτερο γύρο(1997-07-26 00:00:00.0)
Ενταση διαβουλεύσεων(1997-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ