Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν

Παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις θέσεις του Κόμματός μας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα για τη σχέση κεφαλαίων - κερδών, εργαζομένων και βιοτικού τους επιπέδου. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε βασίζονται σε επίσημες στατιστικές, που λόγω της μεθοδολογίας τους καμουφλάρουν δείκτες, αλλοιώνουν κριτήρια, κρύβουν το σύνολο των σχέσεων που διαμορφώνεται στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορούν να κρύψουν το βασικό, ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι ασυμβίβαστα με τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών, είναι ασυμβίβαστα με τη δράση των πολυεθνικών μονοπωλίων, που ηγούνται και ηγεμονεύουν τις γνωστές συνταγές της ΟΝΕ και της περίφημης παγκοσμιοποίησης.

1. Η εξέλιξη της σύνθεσης του ΑΕΠ

Δείχνει συνεχή μείωση του παραγωγικού σκέλους στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Το 1997 η συμμετοχή του πρωτογενούς περιορίστηκε στο 11,3% έναντι 12,7% το 1994, ενώ η συμμετοχή του μεταποιητικού τομέα έμεινε στα ίδια επίπεδα (πηγή ΥΠΕΘΟ και Εκθεση Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδας - ΕΤ).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη της βιομηχανικής παραγωγής 1997/96 1,1% ήταν η μικρότερη εκείνης του 1995/4 1,8%. Ειδικότερα στον κλάδο της μεταποίησης 15 από τους 20 κλάδους της βιομηχανίας είναι στα ίδια επίπεδα και σε χαμηλότερα από το 1980. Οι 12 από αυτούς είναι σε χαμηλότερο.

2. Πορεία κερδών

Από το 1988 έως σήμερα, και ανά τριετία, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν από 106,5 σε 994,8 δισ. δρχ. Στη βιομηχανική παραγωγή από το 1990 έως το 1996 τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 664,6 δισ. δρχ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις Εκθέσεις του Διοικητή της ΤΕ οι βιομηχανικές και τραπεζικές επιχειρήσεις υπερδιπλασίασαν τα καθαρά κέρδη τους σε σχέση με το 1994. Πολλές μάλιστα απ' αυτές παρουσίασαν σχετική ετήσια μεταβολή που ξεπερνά το 700%.

Οσον αφορά το Χρηματιστήριο,στην πενταετία 1993 - 97 τα αντληθέντα μέσω αυτού του οργανισμού κεφάλαια ήταν 1,1 τρισ. δρχ. περίπου, πάλι σύμφωνα με την έκθεση του Διοικητή της ΤΕ, 1998, με τα μισά από αυτά να αφορούν το 1997. Μια ματιά στα επίσημα στοιχεία δείχνει την αξία του συνόλου των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, για την ίδια χρονική περίοδο. Διαπιστώνεται ότι μόνο το 1,8% της αξίας αυτής προέρχεται από την πολυδιαφημιζόμενη άντληση κεφαλαίων μέσω του Χρηματιστηρίου...

3. Το λεγόμενο "κόστος εργασίας" και η ζήτηση. Η ανεργίαΣύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της ΤΕ, 1998, το "κόστος εργασίας" υποδιπλασιάστηκε (!) σε σχέση με το 1993. Για το 1998 αναμένεται περαιτέρω μείωση.

Η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή της εγχώριας ζήτησης το 1997 ήταν 3,9% έναντι 3,3% του 1996. Οπως αναφέρεται τόσο στην έκθεση του Διοικητή της ΤΕ όσο και στην εισηγητική έκθεση του ΓΚΠ 1998, η μικρή αυτή αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη παροχή της καταναλωτικής πίστης. Σημειώνεται πάντως ότι στην ίδια έκθεση του Διοικητή της ΤΕ ομολογείται ότι το 1998, όπως προβλέπεται, θα πέσει στο 3,25%.

Τα επίσημα αριθμητικά, αλλά κυρίως τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας είναι γνωστά. Βεβαίως, η κυβέρνηση επιμένει, σε πείσμα της τραγικής πραγματικότητας, να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει αύξηση της ανεργίας, αλλά αύξηση των εγγραφών των ανέργων!

Πάντως, τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ λένε ότι η εγγεγραμμένη ανεργία τον Ιούλη του 1998 παρουσίασε αύξηση - ρεκόρ 49,6% σε σχέση με τον Ιούλη του 1977. Σημειώνουμε επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στον κλάδο της μεταποίησης, ενώ οι μακροχρόνια έως 12 μήνες άνεργοι έφθασαν το 1997 στο 57,1% του συνόλου των ανέργων.

4. Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για την "αναθέρμανση της ιδιωτικής επενδυτικής πρωτοβουλίας"
Για το Κόμμα μας η λεγόμενη αναθέρμανση της ιδιωτικής επενδυτικής πρωτοβουλίας δε σημαίνει ούτε ανάπτυξη ούτε, πολύ περισσότερο, βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, όπως αποδεικνύεται, όχι μόνο από την πορεία της μεταπολεμικής και μεταπολιτευτικής ελληνικής οικονομίας, αλλά και από τις εξελίξεις διεθνώς, αφού το κριτήριο των επενδύσεων είναι αποκλειστικά το μέγιστο κέρδος, που συνεπάγεται λιγότερες θέσεις εργασίας, ένταση της εκμετάλλευσης, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Η παρατηρούμενη μικρή ποσοστιαία αύξηση του 1997 σε σχέση με το 1996 για τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου είναι προϊόν της αυξητικής τάσης των δημοσίων επενδύσεων και όχι των ιδιωτικών. Κριτήριο των δημοσίων επενδύσεων είναι η διαμόρφωση μιας σύγχρονης υποδομής που θα επωφεληθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, το πολυεθνικό κεφάλαιο.

Η ετήσια μεταβολή των ιδιωτικών ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου το 1997 έπεσε στο 8,3% έναντι του 9% του 1996. Πηγή μας η έκθεση του Διοικητή της ΤΕ, 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ