Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Ανταγωνισμός και καχυποψία

Μέσα σε αντιφατικό κλίμα συνεχίζονται και σήμερα οι συνομιλίες, που ξεκίνησαν χτες στη Μονή Πετράκη στην Αθήνα, μεταξύ αντιπροσωπειών της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. Από τη μια είναι τα χαμόγελα και οι σκηνές αγάπης μπροστά στις κάμερες και από την άλλη η αμοιβαία καχυποψία για το τι ετοιμάζει η μια πλευρά για την άλλη. Και βέβαια στα όπλα της κάθε πλευράς είναι και οι εσωτερικές αντιθέσεις της άλλης.

Στη συνάντηση έχουν τεθεί επί τάπητος τα θέματα που διχάζουν εδώ και καιρό τις δύο Εκκλησίες και αφορούν την ίδρυση γραφείων της ελληνικής Εκκλησίας στις Βρυξέλλες και του Πατριαρχείου στην Αθήνα. Το κλίμα είναι βαρύ εξαιτίας επιστολής του πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, η οποία κοινοποιήθηκε στο ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών, όπου αναφέρει ότι οι πρωτοβουλίες της ελληνικής Εκκλησίας για ίδρυση γραφείου της στις Βρυξέλλες αποδυναμώνει το Πατριαρχείο και την εκπροσώπησή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού δημιουργείται το προηγούμενο για να πράξουν και οι άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες το ίδιο.

Από την άλλη ούτε η Εκκλησία της Ελλάδος δε βλέπει με καλό μάτι την ίδρυση γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μια εκκλησιαστική διαρχία επί του ελληνικού εδάφους, αφού ένας αριθμός ελληνικών μητροπόλεων, των λεγομένων "νέων χωρών" (περιοχών που εντάχθηκαν στο ελληνικό κράτος μεταγενέστερα) υπάγεται απευθείας στο Πατριαρχείο. Ετσι η ίδρυση γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα θα διευκόλυνε τη σταδιακή απομάκρυνση των μητροπόλεων αυτών από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Τα πράγματα λοιπόν παραμένουν ρευστά εξαιτίας του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο Εκκλησιών, που αποτελεί τη βασική αιτία των μεταξύ τους προστριβών.

Ο Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος

Στο μεταξύ το εσωτερικό μέτωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος παραμένει ανοιχτό. Με επιστολή του ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος προς την Ιερά Σύνοδο, που είδε το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας, κατηγορεί τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για "σκοπιμότητες" σε σχέση με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα."Με πείθει, αναφέρει, ότι δεν επιθυμείτε την εκκαθάρισιν του εκκλησιαστικού τοπίου με διαφάνεια και ειλικρίνεια". Επίσης ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας ζητά με την ίδια επιστολή την άδεια για να δώσει συνέντευξη Τύπου. "Η χρησιμοποίηση της σιωπής μου, σημειώνει, δεν επιτρέπει πλέον στη συνείδησή μου σιωπηρή αντιμετώπιση ορατών μεθοδεύσεων και σκοπιμοτήτων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ