Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπόρευμα η πληροφόρηση!

Ξεκίνησε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψηφιακή τηλεόραση

Ξεκίνησε χτες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψηφιακή τηλεόραση, που εισηγείται το υπουργείο Τύπου. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε για συζήτηση σε θερινό τμήμα της Βουλής, μόλις ένα μήνα πριν την έναρξη των συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Σώματος.

Από τη σκοπιά των επιχειρηματιών...

Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης σημείωσε, ότι "το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει το θέμα της ανάπτυξης της ψηφιακής τηλεόρασης από τη σκοπιά των επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ. Τις δικές τους ανάγκες και προσδοκίες για κέρδη έρχεται να εξυπηρετήσει και νομοθετικά, μετατρέποντας το αγαθό της πληροφόρησης σε πράγμα υποκείμενο στους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, δηλαδή σε εμπόρευμα". Πρόσθεσε δε ότι οδηγούμαστε σε "ακόμη μεγαλύτερη οριζόντια αλλά και κάθετη συγκέντρωση, ακόμα και από τα όρια του (προηγούμενου νόμου) 2328/95", προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν οριοθετήσεις και όρια στη συμμετοχή επιχειρηματιών, αφού "ένας μέτοχος μπορεί να έχει το σύνολο των μετοχών της αδειούχου εταιρίας"!

Παράλληλα, ο Μπάμπης Αγγουράκης κατήγγειλε ότι με το νομοθέτημα δεν καταργείται απλά το αποκλειστικό δικαίωμα της ΕΡΤ, αλλά "βγάζει έξω την ΕΡΤ από την όλη διαδικασία". Ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός ότι ο κάτοχος άδειας ψηφιακής τηλεόρασης δε θα διαθέτει μόνο τηλεοπτικό πρόγραμμα αλλά και σειρά άλλων υπηρεσιών (π.χ. τηλεαγορές, τραπεζικές εργασίες), "χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ρύθμιση για την παροχή αυτών των υπηρεσιών", ενώ "εξασφαλίζονται βραχυπρόθεσμα τεράστια έσοδα".

Αναφερόμενος σε μια άλλη πλευρά, σημείωσε ότι "το νομοσχέδιοαγνοεί τη δημοκρατική και συνταγματική επιταγή ότι όλα τα κόμματα έχουν θέση στην πληροφόρηση, αφού δεν παίρνει μέτρα εξασφάλισης της προστασίας της εκ των προτέρων πρόσβασης όλων των κομμάτων στις ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές".

Καταλήγοντας, ο Μπάμπης Αγγουράκης τόνισε ότι το ΚΚΕ απορρίπτει το νομοθέτημα, ζητώντας το αποκλειστικό δικαίωμα της ΕΡΤ για την ανάπτυξη δορυφορικής τηλεόρασης, καθώς και τη δημιουργία δημόσιου φορέα τηλεθέασης με την παράλληλη ενίσχυση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο εισηγητής της, Αναστάσιος Νεράτζης,κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "ποτέ δε θα είχε βρεθεί στη δίνη της ψηφιακής τηλεόρασης, εάν είχε χαράξει έγκαιρα την ενδεδειγμένη στρατηγική στον τομέα αυτό". Ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Προκόπης Παυλόπουλος,χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το γεγονός της συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου σε θερινό τμήμα και ζήτησε να αποφανθεί επί του θέματος η επιστημονική επιτροπή της Βουλής. Τέλος, εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Γ. Καρατζαφέρη,ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε παροχές σε εκδότες και επιχειρηματίες, αναφερόμενος και στην παροχή αγώνων μπάσκετ στο συνδρομητικό κανάλι "Φίλμνετ", που όπως υποστήριξε πίσω του βρίσκεται η εταιρία "Τηλέτυπος", ιδιοκτήτρια του ΜΕΓΚΑ.

Εκπροσωπώντας το ΣΥΝ, ο βουλευτής του Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο προκειμένου να εξασφαλιστούν εχέγγυα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ κατά του νόμου τάχθηκε και η εισηγήτρια του ΔΗΚΚΙ, Α. Αράπη - Καραγιάννη.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας,υποστήριξε ότι ο προτεινόμενος νόμος εισάγει διαφάνεια, αφού οποιοσδήποτε αιτηθεί άδεια ψηφιακής τηλεόρασης κρίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι δημιουργούνται και οι κατάλληλοι μηχανισμοί και διατάξεις για τον έλεγχο αρνητικών φαινομένων. Τέλος, κατέθεσε στην επιτροπή διάταξη σύμφωνα με την οποία είναι ασυμβίβαστη η θέση του προέδρου του ΕΡΣ με όποια εργασία στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ψηφιακές» ιδιωτικοποιήσεις(2007-11-07 00:00:00.0)
Σε βάρος της ΕΡΤ η καθυστέρηση της ψηφιακής αναμετάδοσης(2000-02-10 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ δε συνεργεί στο έγκλημα(1998-09-17 00:00:00.0)
"Καθ' υπαγόρευση" των κεφαλαιοκρατικών τραστ(1998-09-04 00:00:00.0)
Τα συμφέροντα πιέζουν!(1998-05-28 00:00:00.0)
"Γην και ύδωρ" στα συγκροτήματα(1998-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ