Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σαφές πολιτικό μήνυμα πρέπει να δοθεί στην κυβερνητική πολιτική

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι πρόταση που βγάζει από την απομόνωση το λαό,τις ζωντανές λαϊκές δυνάμεις

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, με βάση το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και, επίσης, αναφορικά με τη θέση του ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε τα παρακάτω:

"Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν πολιτική σημασία. Οχι μόνο γιατί εμμέσως κρίνονται και κόμματα και πολιτικές, από τη στιγμή που τα κόμματα υποστηρίζουν τον άλφα ή το βήτα συνδυασμό, αλλά και γιατί ο ίδιος ο θεσμός παίζει ρόλο στο πολιτικό σύστημα και στην υλοποίηση ή στην αντίθεση σε μια συγκεκριμένη πολιτική.

Είναι πια ένας θεσμός ενσωματωμένος μέσα και στην όλη διαχείριση του συστήματος. Και νομίζω ότι λέει ψέματα όποιος θέλει να αποδυναμώσει τις εκλογές και τον πολιτικό χαρακτήρα. Βεβαίως, έχουν και διαφορές από τις γενικές εκλογές, όπου εκεί βγαίνει η κυβέρνηση.

Μπολιάζονται και από ορισμένα τοπικά χαρακτηριστικά. Αλλά περικλείουν πολιτικό μήνυμα κι εμείς παλεύουμε για να δοθεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, τόσο τη γενικότερη όσο και απέναντι στο θεσμό και στα λαϊκά προβλήματα, αλλά, επίσης, πρέπει να δοθεί κι ένα ευρύτερο μήνυμα.

Π.χ., υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι ριζικά αντίθετοι με την κυβερνητική πολιτική. Την ίδια ώρα, όμως, υιοθετούν απόψεις, που λένε "ναι στην ΟΝΕ", "όχι στον τρόπο που την πραγματοποιεί η κυβέρνηση". "Ναι στην ΟΝΕ αλλά με κοινωνικό πρόσωπο η ΟΝΕ"...

Βεβαίως, αυτά ακούγονται πολύ όμορφα. Που σημαίνει, τα έχω καλά και με τους πάνω, τα έχω καλά και με τους κάτω. Αλλά δε γίνεται έτσι, δεν παντρεύεται. Η ΟΝΕ, όλη αυτή η βάση πάνω στην οποία είναι χτισμένη η Ενωμένη Ευρώπη, δεν παντρεύεται με το κοινωνικό πρόσωπο, δεν παντρεύεται με τίποτα. Είναι δύο πράγματα που το ένα πάει στο βορρά και το άλλο στο νότο. Για να πετύχει η ΟΝΕ πρέπει να συντριβούν τα λαϊκά δικαιώματα.

Επομένως, το μήνυμα που θα δοθεί μέσω δημοτικών εκλογών δεν πρέπει και να παρερμηνεύεται και να επιτρέπει να έχουμε πρίμο σεκόντο την κυβερνητική πολιτική από άλλο δρόμο".

Ενιαία κριτήρια για τους δύο γύρους

"Δεύτερον, για τους δύο γύρους, το ΚΚΕ έχει ενιαία κριτήρια. Δεν μπορεί δηλαδή στον πρώτο γύρο να έχεις άλφα και στο δεύτερο γύρο να έχεις βήτα.

Τα κριτήριά μας θα είναι ενιαία. Και αυτό το έχουμε αποδείξει. Θέλω, επίσης, να προσθέσω και το εξής: Για το ΚΚΕ, και το λέω προκαταβολικά, ένα από τα βασικά κριτήρια του ρόλου που μπορεί να παίξουν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στις εξελίξεις είναι το θέμα της συσπείρωσης δυνάμεων και είναι και το ζήτημα "συμμαχία", αλλά με ποιον και για ποιο σκοπό.

Η να το πάρω ανάποδα, συμμαχία για ποιο σκοπό, άρα και με ποιον. Αρκετό λαθρεμπόριο έγινε γύρω από τα θέματα των συνεργασιών και των συμμαχιών στη διαδρομή προς αυτή τη μάχη που έρχεται. Γιατί εδώ ακούμε, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, π.χ., ο Συνασπισμός, λέει καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά πάμε και με το κυβερνητικό κόμμα σε πολλούς δήμους. Και για να καμουφλάρουμε την κύρια γραμμή μας, που είναι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουμε και τίποτε άλλες συνεργασίες με άλλα κόμματα για να πούμε, δεν πάμε μόνο με το ΠΑΣΟΚ, πάμε και με κάποιους άλλους. Αυτό δεν είναι ενιαία σταθερή πολιτική γραμμή, φέρνω ένα παράδειγμα.

Και, τέλος, πρέπει να σας πω ότι δεν είμαι έτοιμη να μιλήσω ολοκληρωμένα, γιατί πολλά πράγματα είναι σε εξέλιξη και γιατί πολλά πράγματα τα χειρίζονται οι Οργανώσεις μας, αλλά επιβεβαιώνεται αυτό που πιστεύουμε και ελπίζουμε. Οτι, δηλαδή, όσο πας κάτω στη βάση η δυνατότητα κοινής δράσης ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα και σκέφτονται διαφορετικά είναι μεγάλη, χωρίς τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, πάνω στα κοινά προβλήματα και στη σύμπτωση, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, απόψεων τού πώς θα λυθούν.

Επομένως, εμείς συνδυάσαμε το μέτωπο από τα πάνω, το πολιτικό, με πολιτικά βεβαίως επιχειρήματα, με το μέτωπο το ενωτικό από τα κάτω. Τα τελικά μας συμπεράσματα, πόσο καλά το κάναμε, θα βγουν ελπίζω μετά τις δημοτικές εκλογές. Πάντως, είμαστε σε καλό δρόμο".

Η κοινή δράση γεννά ενωτικά ψηφοδέλτια

Σε ερώτηση για τις περιπτώσεις που το ΚΚΕ στηρίζει υποψηφίους που ανήκουν σ' άλλα κόμματα και, πιο ειδικά, για την περίπτωση της Καρδίτσας, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

"Ωραίο παράδειγμα! Νομίζω ότι πολιτική του ΚΚΕ είναι σαφής. Και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και απέναντι στα άλλα κόμματα. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ασάφειες, ότι άλλα λέμε, άλλα κάνουμε και για υπόγειες διαδρομές.

Επομένως, δε νομίζω ότι έχω να προσθέσω τίποτε άλλο. Αλλά πραγματικά το παράδειγμα της Καρδίτσας είναι πολύ σημαντικό και πάρα πολύ θετικό. Κι αν θέλετε να το γενικεύσουμε, στη Θεσσαλία συμβαίνει αυτό το πράγμα. Δηλαδή, το ΚΚΕ όχι μόνο να στηρίζει αλλά να έχει κάνει και πρόταση να στηριχτούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία.

Οταν λέω ανήκουν, ψηφίζουν, έχουν κάποια σχέση. Δεν πήραμε και την κομματική τους ταυτότητα. Δεν είναι μόνο η Καρδίτσα. Σε όλη τη Θεσσαλία, μπορώ να σας φέρω παραδείγματα, που υποστηρίζουμε τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ανθρώπους της Νέας Δημοκρατίας και έχουμε και την περίπτωση στα ψηφοδέλτια που είναι επικεφαλής κομμουνιστής να μπαίνουν μέσα άνθρωποι που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματα και έχουμε και αυτή την περίπτωση, τοπικά να μην κατεβάζει υποψήφιο η Νέα Δημοκρατία - τουλάχιστον μέχρι τώρα έτσι είναι - και η τοπική της Οργάνωση να έχει πει ότι καλό είναι να εκλεγεί το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο που είναι πλατύ. Συμμετέχουν άνθρωποι απ' όλους τους χώρους και επικεφαλής έχει κομμουνιστή, που ήταν και χρόνια δημοτικός σύμβουλος.

Γιατί συνέβη αυτό στη Θεσσαλία; Γιατί έχουμε μία τέτοια ευρύτερη συσπείρωση; Τους Θεσσαλούς δεν τους παραξενεύει, είναι οι αγροτικοί αγώνες, εκεί που σμίξαμε με ανθρώπους που ανήκουν σε άλλα κόμματα και παλέψαμε μαζί, είναι η δοκιμασία μιας κοινής δράσης δύο και τριών χρόνων και γέννησε τέτοια ενωτικά ψηφοδέλτια, και αν θέλετε, και τέτοια παράξενα που δεν είναι παράξενα.

Η αγροτιά ήταν αυτή που ενωμένη από τα κάτω πρωτοστάτησε στη δημιουργία τέτοιων πλατιών και αγωνιστικών ψηφοδελτίων. Δεν είναι παράξενα αυτά τα πράγματα. Σε άλλες περιοχές δεν υπάρχουν τέτοιας ευρύτερης έκτασης συσπειρώσεις, γιατί ακριβώς δεν έγιναν για διάφορους λόγους οι απαιτούμενοι αγώνες.

Βλέπετε, λοιπόν, ότι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι πρόταση που βγάζει από την απομόνωση το λαό, τις ζωντανές λαϊκές δυνάμεις τις βγάζει από την απομόνωση. Και πραγματικά, η Θεσσαλία είναι αρκετά πρωτοπόρα σ' αυτά τα ζητήματα.

Εχουμε, λοιπόν, καθαρή πολιτική και με αυτή την καθαρή πολιτική πρωτοστατήσαμε στη διαμόρφωση ευρύτερων ψηφοδελτίων και η ψήφος μας, η δική μας ψήφος είναι ψήφος που στηρίζεται σε πολιτικά και κοινωνικά κριτήρια. Δε χρειάζεται να πω τίποτε άλλο, νομίζω ο νοών νοείτω, μιλάω καθαρά".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας σκληρός, για τη νίκη!(2002-09-24 00:00:00.0)
Να υπερψηφιστούν οι αγωνιστικοί συνδυασμοί(2002-09-14 00:00:00.0)
Συνεπείς αγωνιστές του μαζικού λαϊκού κινήματος(2000-03-01 00:00:00.0)
Καθημερινή δράση και προετοιμασία για τις Ευρωεκλογές(1998-11-29 00:00:00.0)
Ο σύνθετος και δύσκολος δρόμος του ενωμένου αγώνα θα κυριαρχήσει(1998-05-07 00:00:00.0)
Για την ΕΕ των επιχειρηματιών(1997-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ