Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ετοιμοι ανά πάσα στιγμή

Θα καλέσουμε το λαό, αν είναι πρόωρες οι εκλογές, μια ώρα αρχύτερα να τις χρησιμοποιήσει για να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, τόνισε χαρακτηριστικά:

"Κατ' αρχήν τώρα δεν μπορώ εγώ να δεσμευτώ πώς θα είναι ακριβώς τα πράγματα μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τι θα πει η Κεντρική Επιτροπή και όλο το Κόμμα σε διάφορους χειρισμούς τακτικής. Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: μέσα στους λογαριασμούς της κυβέρνησης, είναι και η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, ανάλογα.

Εγώ όμως βάζω το εξής ερώτημα: Από μόνες τους οι εκλογές μπορούν να δώσουν λύση; Βεβαίως οι εκλογές μπορεί να βοηθήσουν. Αλλά όταν τα άλλα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία ή ο Συνασπισμός λένε με τις εκλογές επέρχεται η λύση, είναι ακριβώς διότι δεν επιδιώκουν αλλαγή πολιτικής, αλλά αλλαγή του φορέα διαχείρισης.

Επομένως όντως οι εκλογές είναι μια λύση γι' αυτά τα κόμματα. Διότι μπορεί να έχουμε "κεντροδεξιά" "κεντροαριστερά", να έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού, μπορεί να έχουμε μια φτερούγα της Νέας Δημοκρατίας και μια φτερούγα του ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός, δεν ξέρω αν θα τραβήξουν και το ΔΗΚΚΙ, πολύ γυροφέρνει... δεν ξέρω, δεν μπορώ να πω προκαταβολικά, εν πάση περιπτώσει μπορεί να κάνουν μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Και επομένως τι να πετύχουν; Να κερδίσουν χρόνο, όσον αφορά τη στάση του ελληνικού λαού. Να διασκεδάσουν τις ανησυχίες του ελληνικού λαού, να πουν δεν έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση, έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας, θα πάει καλύτερα και να κερδίσουν χρόνο να περάσουν τα μέτρα.

Γι' αυτά λοιπόν τα κόμματα, οι εκλογές είναι μονόδρομος. Για μας οι εκλογές είναι μια μάχη πολύ σημαντική, αλλά φέρνει αποτελέσματα όταν συνδυάζεται με καθημερινή δράση και χειραφέτηση. Γιατί από εκλογές δόξα τω Θεώ έχουμε κάθε 2-3 χρόνια. Η εκλογική δημοκρατία λειτουργεί πολύ καλά. Αλλά δεν έχει αλλάξει και τίποτα, πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Επομένως, εμείς θα καλέσουμε το λαό, αν είναι πρόωρες οι εκλογές, μια ώρα αρχύτερα να τις χρησιμοποιήσει για να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, προς την άλλη εναλλακτική λύση, μαζί με τα άλλα όπλα που έχει στα χέρια του.

Λογικά, επίσης - δεν είμαι μάντης, δεν ξέρω τίποτα και να μη θεωρηθεί ότι έχω κάποια πληροφορία - μπορούν να συνδυαστούν οι εθνικές εκλογές με τις ευρωεκλογές, ούτως ώστε να γίνουν οι εκλογές αυτές κάτω από ένα καθεστώς ιδεολογικής και πολιτικής τρομοκρατίας, ότι "μην αμφισβητείτε την πορεία προς την ΟΝΕ, γιατί χανόμαστε".

Καλύτερα Ευρωπαίοι, πλην όμως φτωχοί και άνεργοι, αλλά να είμαστε Ευρωπαίοι. Ετσι, όπως το εννοούν αυτό το "Ευρωπαίοι". Κάτω από αυτό το σύνθημα θα γίνουν οι εκλογές. Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν.

Είναι πιθανόν η κυβέρνηση να περάσει και από τη δοκιμασία των ευρωεκλογών και να περιμένει να μας δείξει με τα μαγικά νούμερα ότι πιάσαμε τους στόχους της σύγκλισης και να πάει σε εκλογές χωριστά.

Αλλά εγώ σας λέω κι αν πιάσουμε τους στόχους της σύγκλισης, τότε έχουμε αφήσει πολύ μακριά τους στόχους υπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων. Δεν είναι το κριτήριο για μας αυτό. Εμείς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ν' αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Δεν μπορούμε όμως από το πρωί μέχρι το βράδυ ν' ασχολιόμαστε με την ημερομηνία των εκλογών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ