Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Να ερευνήσομε κε συνάδελφε"

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Ξύπνησε τον πρωθυπουργό, τρεις ώρες μετά τα μεσάνυχτα, για να διασταυρώσει μια σημαντική πληροφορία που είχε. Και ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε να του απαντήσει.

Αυτός που ρωτούσε ήταν ο Κώστας Βιδάλης, αρχισυντάκτης, πολιτικός συντάκτης και επίλεκτο στέλεχος της "Ελεύθερης Ελλάδας" και του "Ριζοσπάστη", δυναμικός και καταξιωμένος ανάμεσα στους συναδέλφους του, κατά τη μετακατοχική άγρια εκείνη περίοδο. Γύρω του και γύρω από τα ικανότατα στελέχη των δύο εφημερίδων, μαθήτεψαν δεκάδες νέοι δημοσιογράφοι, που μετά από τους κατοχικούς αγώνες της πόλης και του βουνού, συνέχισαν έναν άλλο σκληρό αγώνα για ενημέρωση, με ήθος και αντικειμενικότητα, εξυπηρετώντας έμπρακτα αυτό που σήμερα καλούμε: "Κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας".

Η αναζήτηση της είδησης στις πηγές, η διασταύρωση και επαλήθευση, η περιφρούρηση των δικαιωμάτων του πολίτη και της ιδιωτικής ζωής, αποτελούσαν όρους της απαράβατους αυτής της δεοντολογίας.

Παράλληλα, εκφράστηκε τότε η αντίσταση στις κονσερβαρισμένες σκοπιμότητες των δελτίων Τύπου, της απόκρυψης στοιχείων, της στρέβλωσης και της παραπλάνησης, που αποτελούν σήμερα, την τρέχουσα πρακτική της αυταρχικής εξουσίας.

"Να ερευνήσομε, κύριε συνάδελφε. - Να γράφομε απλά και έντιμα". Σ' αυτές τις επιγραμματικές φράσεις συνοψίζονταν οι παροτρύνσεις και η διδαχή του Κώστα Βιδάλη. Και αυτό, το σφράγισε με τη ζωή του. Και αυτό, θα μπορούσε ν' αποτελέσει το σύνθημα στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και της Ομοσπονδίας Δημοσιογραφικών Ενώσεων.

Και συναδέλφους ονόμαζε ο Κώστας Βιδάλης όχι μόνο τους δημοσιογράφους, αλλά και τους σκιτσογράφους και τους διορθωτές, τους τυπογράφους, τους λινοτύπες, τους "μαρμαράδες", που υλοποιούσαν το σχεδιασμό των σελίδων. Και ακόμη προσφωνούσε και τιμούσε το ίδιο τούς "τσιγκογράφους", τους πιεστές, και τους "ωκύποδες" κλητήρες που πολλές φορές έχουν διασώσει την ομαλή ροή από το χειρόγραφο (παλιότερα) ως το τυπωμένο φύλλο της εφημερίδας.

Από τη Μελία του θεσσαλικού κάμπου, όπου κρεουργήθηκε, τιμή στη μνήμη του το μήνυμα ελευθερίας του Τύπου, το μήνυμα του Κώστα Βιδάλη: "Να ερευνήσομε κύριε συνάδελφε". Να ερευνήσουμε, σε σκληρούς καιρούς, κόντρα στους σκοταδιστές της σύγχρονης αυταρχικότητας και της παραπληροφόρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ