Σάββατο 26 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαβουλεύσεις πριν από το δεύτερο γύρο

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει του δεύτερου γύρου των απ' ευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου εντείνονται, καθώς επιδιώκεται να εξασφαλιστεί ο "απόλυτος συντονισμός" στις κινήσεις του.

Χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου συναντήθηκαν για μια ακόμη φορά στην Αθήνα. Ο Γ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Θ. Πάγκαλο για τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου των κυπριακών κομμάτων που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη. Ο Θ. Πάγκαλος από την πλευρά του διαβεβαίωσε τον ομόλογό του πως η Αθήνα θα συνεχίσει να "πιέζει", προκειμένου να διασφαλιστεί η πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ, που αποτελεί και τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος επί θεμάτων ΕΕ και Κύπρου Σουκρού Γκιουρέλ επισκέφτηκε χτες το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ενώ ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει την επίσκεψη "προσπάθεια υλοποίησης των διακηρύξεων της 20ής Ιουλίου".

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που θα έχει στην κατεχόμενη Λευκωσία ο Τούρκος υπουργός, θα τεθούν "τα μέτρα που προβλέπει η διακήρυξη", γράφουν πολλές τουρκικές εφημερίδες.

Οι πιστώσεις που προβλέπονται για την οικονομική ενίσχυση της τουρκοκυπριακής πλευράς και η αντιμετώπιση των αναγκών υδροδότησης των Τουρκοκυπρίων από την ηπειρωτική Τουρκία, καθώς και η συνεργασία στον τουρισμό και τις συγκοινωνίες, είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τον Τούρκο υπουργό.

Αναλυτές στον τουρκικό Τύπο διαπιστώνουν ότι παρά τις διακηρύξεις, λίγα πράγματα αλλάζουν στην πολιτική της Τουρκίας και αυτά που αλλάζουν κινδυνεύουν να πλήξουν τα τουρκικά συμφέροντα.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό απασχόλησαν και τη συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ, με τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ και τον αρχηγό του επιτελείου Ισμαϊλ Χακί Καρανταγί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ