Σάββατο 26 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παιδικό βιβλίο και οικολογία

Εκτός τους μεγάλους όμως, υπάρχουν κι οι μικροί. Μάλιστα οι δεύτεροι είναι συνήθως πιο μελετηροί. Γι' αυτό ήταν αδύνατο να τους ξεχάσουμε. Μια μικρή επιλογή βιβλίων έξω από το σχολικό σύστημα, που συχνά λειτουργεί ως "σιδηρουργείο πνεύματος", όπως το αποκαλούσε ένας φιλόσοφος καθηγητής. Εχουμε και λέμε λοιπόν.

"Οδυσσέας", J. P. Capdevielle, εκδ. ΣΑΒΒΑΛΑ

Ενας απ' τους πιο αγαπημένους ήρωες της ελληνικής αρχαιότητας που η εξυπνάδα, η τόλμη και η αγάπη για την πατρίδα του τον ανέδειξε ως σύμβολο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το κείμενο λιτό, χωρίς λεπτομέρειες, στέκεται στους σημαντικότερους σταθμούς του πολυτάραχου ταξιδιού που κράτησε δέκα ολόκληρα χρόνια. Με εντυπωσιακά τρισδιάστατα σκίτσα "ζωντανεύουν" μυθικά τέρατα, το νησί της Καλυψώς, ο Ποσειδώνας, καταιγίδες, ναυάγια... Περιπέτειες που θα μείνουν αξέχαστες στους μικρούς μας φίλους.

"Τα ψηλά βουνά", Ζ. Παπαντωνίου, εκδ. ΝΕΦΕΛΗ

Ενα από τα κλασικότερα, τρυφερότερα και ομορφότερα παραμύθια, γραμμένο το 1918 που εξακολουθεί να διαβάζεται μέχρι σήμερα με το ίδιο ενδιαφέρον, εκπέμποντας ένα άρωμα που μόνο πραγματικά έργα τέχνης έχουν. Μια παρέα από παιδιά αποφασίζει να ζήσει τις καλοκαιρινές διακοπές στο βουνό, μακριά από τους γονείς και το χωριό τους. Εκεί θ' ανακαλύψουν την ομορφιά, τη μαγεία και τη ζωντάνια της φύσης, αλλά και τις δυσκολίες κάλυψης των καθημερινών αναγκών τους. Και το σημαντικότερο. Θα μυηθούν στη σημασία της φιλίας και της συντροφικότητας. Οι καθημερινές ανάγκες, οι κίνδυνοι και οι εκπλήξεις που επιφυλάσσονται σε κάθε τους κίνηση, θα τους οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι μπορούν να φροντίσουν για τη ζωή τους και να την απολαύσουν όσο εργάζονται ενωμένοι κι αγαπημένοι. Ενα βιβλίο που μιλά κατευθείαν στην καρδιά. Μικρών και μεγάλων...

"Μύθοι απ' όλο το κόσμο", Neil Philip εκδ. ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Μια εντυπωσιακή συλλογή από την παγκόσμια εικονογραφημένη μυθολογία κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες κι είναι βέβαιο ότι θα συναρπάσει όλους όσοι τη διαβάσουν. Με ζωντανή αφήγηση, πιστή στο πνεύμα των αυθεντικών μύθων. Με εικονογράφηση που λίγες φορές συναντάμε σε ελληνικά βιβλία, αποδίδοντας εκπληκτικά την ατμόσφαιρα κάθε μύθου. Με φωτογραφίες που παρουσιάζουν το ιστορικό, το γεωγραφικό και το πολιτισμικό υπόβαθρο των λαών που δημιούργησαν τους αντίστοιχους μύθους. Με ένα λεξικό της παγκόσμιας μυθολογίας και τα γενεολογικά δέντρα των θεών του Ολύμπου και των σκανδιναβικών θεών. Ενα βιβλίο που απευθύνεται σ' όλη την οικογένεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ