ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
Πρόβα τζενεράλε
  • Λίγες μέρες πριν το τζάμπολ της Α1 οκτώ ομάδες αναμετριούνται για την πρόκριση στο φάιναλ - φορ του Κυπέλλου
  • Τη Δευτέρα η σύγκρουση Αρη - ΠΑΟ

Πρόβα τζενεράλε ενόψει του 7ου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος που ξεκινάει το ερχόμενο Σάββατο, αποτελούν οι αγώνες της προημιτελικής φάσης του κυπέλλου. Από τις οκτώ ομάδες της Α1 που θα αναμετρηθούν, μόνο ο ΠΑΟΚ είναι φαβορί για πρόκριση στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης, αφού την Τρίτη θα αντιμετωπίσει το Σπόρτιγκ στο Αλεξάνδρειο.

Το μεγάλο παιχνίδι θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στις 21.15 στο Αλεξάνδρειο. Ο κυπελλούχος Αρης υποδέχεται τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό (ζωντανή μετάδοση ΑΝΤ 1). Σε αγώνες αυτού του επιπέδου, φαβορί είναι πάντα ο γηπεδούχος. Οι δυο ομάδες είχαν συναντηθεί δυο φορές πέρσι στο ίδιο γήπεδο και ο Αρης με τη βοήθεια των οπαδών του πέτυχε αντίστοιχες νίκες. Ο Σ. Μαρκόπουλος το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει έχει να κάνει με τη φανέλα με το Νο 6. Στο παρελθόν την τίμησε ο Ν. Γκάλης, προς τιμήν του οποίου... αποσύρθηκε όταν ο τελευταίος εγκατέλειψε την ενεργό δράση. Φέτος ο αριθμός των παικτών που θα κάθονται στον πάγκο αυξήθηκε από 10 σε 12, με αποτέλεσμα στο παιχνίδι με τον Μαντουλίδη τη φανέλα με το Νο 6 να φορέσει ο Γκραντ. Ο Γκάλης δεν έκρυψε τη δυσφορία του και η διοίκηση του Αρη με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΑΚΕ θα καθιερώσει πιθανότατα το Νο 16. Ο Παναθηναϊκός νίκησε εύκολα προχθές τον Ιωνικό ΝΦ με 71 - 51, με τον Σλ. Σούμποτιτς να ξεκουράζει τον Ράτζα, αλλά και τους Οικονόμου, Χούπμαν που είχαν στομαχικές διαταραχές.

Οι άλλες δύο συναντήσεις θα διεξαχθούν σήμερα. Στις 19.00 ο Πανιώνιος υποδέχεται τον Ηρακλή και την ίδια ώρα το Ηράκλειο την ΑΕΚ. Η ομάδα της Ν. Σμύρνης είναι το φαβορί για την τετράδα.

Ο Γ. Καλαφατάκης επιστρέφει ως αντίπαλος στο Ηράκλειο, με στόχο να οδηγήσει την ΑΕΚ στο φάιναλ φορ. Με την ΑΕΚ θα αγωνιστεί ο Τσακαλίδης που ξεπέρασε τον τραυματισμό του, ενώ είναι αμφίβολη η συμμετοχή του Αμερικανού Μίλερ με το Ηράκλειο.

  • Στον τελικό του διεθνούς τουρνουά του Τελ Αβίβ, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την πρωταθλήτρια του Ισραήλ Μακάμπι με 69 - 78. Το παιχνίδι ήταν επεισοδιακό, ο Κόμαζετς όπως στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ έχασε την ψυχραιμία του, συνεπλάκη με τον Ράντοβιτς, με αποτέλεσμα να αποβληθεί.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΙΒΟΥ
Με ρεκόρ στην παγκόσμια κορυφή

Η Ολγα Βασδέκη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με άλμα 14.64. Ατομικό ρεκόρ ο Παπαδιάς με 10.15, στην έκτη θέση

Θριαμβευτική εμφάνιση πραγματοποίησε η πρωταθλήτριά μας του τριπλούν Ολγα Βασδέκη, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Στίβου, που διεξάγεται στο Γιοχάνεσμπουργκ με τη συμμετοχή αντιπροσωπευτικών ομάδων από τις πέντε ηπείρους και ακόμη τις Εθνικές ομάδες της Γερμανίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Βασδέκη, που αγωνίστηκε με τη μεικτή Ευρώπης, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου καταρρίπτοντας παράλληλα το πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα 14 μέτρων 64 εκατοστών. Η παλιά επίδοση ήταν δική της με 14.62 μέτρα και την είχε σημειώσει στις 4 Αυγούστου 1997 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας.

Η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια πήρε κεφάλι από την αρχή του αγώνα με άλμα στα 14.55. Στη συνέχεια είχε μια άκυρη προσπάθεια και άλματα στα 14.57, στα 14.64 με ευνοϊκό άνεμο 0.3, στα 14.42 και στα 14.39.

Θετικότατη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Χάρης Παπαδιάς που αγωνίστηκε με τα "χρώματα" της μεικτής Ευρώπης. Ο Ελληνας πρωταθλητής κατατάχτηκε έκτος στα 100 μέτρα με επίδοση 10.15, σημειώνοντας ατομικό ρεκόρ (προηγούμενο 10.17) και παράλληλα "πλησίασε" κατά τέσσερα εκατοστά του δευτερολέπτου το πανελλήνιο ρεκόρ του Αγγελου Παυλακάκη.

Οι αγώνες συνεχίζονται σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο με τη συμμετοχή του Κώστα Κεντέρη στα 4χ400 με την ομάδα της Ευρώπης. Η ΕΤ 1 θα μεταδώσει σήμερα απευθείας τους αγώνες από τις 3.30 - 5.35 μμ και αύριο από τις 5.30 - 7.30 μμ.

Αποτελέσματα

ΑΝΔΡΕΣ: 400μ. εμπόδια: 1. Ματέτε (Αφρική) 48.08, 2. Αλ Μούμπι (Ασία) 48.17, 3. Μόργκαν (Αμερική) 48.40, Σφαίρα: 1. Γκοντίνα (ΗΠΑ) 21.40, 2. Μπάγκατς (Ευρώπη) 20.45, 3. Μπούντερ (Γερμανία) 20.42, 800μ.: 1. Σούμαν (Γερμανία) 1:48.06, 2. Εβερετ (ΗΠΑ) 1:48.73, 3. Τελέζ (Αμερική), 100μ.: 1. Τόμσον (Αμερική) 9.87, 2. Ογκουνκούγια (Αφρική) 9.92, 3. Τσάμπερς (Βρετανία) 10.03.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ: 400μ. εμπόδια: 1. Μπιτουάνε (Αφρική) 52.96, 2. Χέμινγκς (Αμερική) 53.03, 3. Μπάτεν (ΗΠΑ) 53.17, 200μ.: 1. Τζόουνς (ΗΠΑ) 21.62, 2. Ογκουνκόγια (Αφρική) 22.25, 3. Πιντούσεβιτς (Ευρώπη) 22.35, Τριπλούν: 1. Βασδέκη (Ευρώπη) 14.64, 2. Λεμπέντεβα (Ρωσία) 14.36, 3. Αλντάμα (Αμερική) 14.29, 1.500μ.: 1. Μαστέρκοβα (Ρωσία) 4:09.41, 2. Μαράνια (Αφρική) 4:10.30, 3. Σακραμέντο (Ευρώπη) 4:11.66, ύψος: 1. Ντινέσκου (Ευρώπη) 1.98, 2. Στόρμπεκ (Αφρική) 1.96, 3. Γουόλερ (ΗΠΑ) 1.93.

@
  • Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας επισκέφθηκε χτες ο δήμαρχος της Οσάκα, Τ. Ισομούρα, η πόλη του οποίου διεκδικεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του για για την πολλαπλότητα και την αποτελεσματικότητα στη χρήση των χώρων του Σταδίου και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Διαψεύδεται η ΕΟΚ από ΓΓΑ - ΕΣΑΚΕ

Στην καθυστέρηση με την οποία απεστάλησαν από την ΕΟΚ οι νέοι κανονισμοί, αποδίδει η ΓΓΑ τη μη έγκαιρη έγκρισή τους. "Η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων, συνδέεται άμεσα με την ουσιαστική ανάλυση όλων των δεδομένων και όχι με την τυπική έγκριση της πρότασης" ήταν η απάντηση της ΓΓΑ. Θέση στο ίδιο θέμα πήρε και ο ΕΣΑΚΕ, διακηρύσσοντας μάλιστα την αυτονομία του σε ανάλογα θέματα από την ομοσπονδία και με τη διευκρίνιση ότι "οι προς έγκριση κανονισμοί της ΕΟΚ, δεν αφορούν το επαγγελματικό πρωτάθλημα. Το Πειθαρχικό Δίκαιο που διέπει το πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ, έχει εγκριθεί ομόφωνα από τη ΓΣ της 27ης Ιουλίου" τονίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΑΛΗΣ
Ο Καρντάνοφ 4ος

Την τέταρτη θέση στην κατηγορία των 54 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελευθέρας Πάλης κατέκτησε ο Αμιράλ Καρντάνοφ. Ο Ελληνας παλαιστής στο μικρό τελικό ηττήθηκε από τον Ιρανό Μοχαμάντι με 1 - 3 σημεία. Το χρυσό στην κατηγορία κατέκτησε ο Αμερικανός Χένσον με νίκη, 3 - 1, επί του Αμπντουλάγιεφ από το Αζερμπαϊτζάν.

Στο μεταξύ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής, που φιλοξενήθηκε στη Σουηδία, κυριάρχησε ο Αλεξάντρ Καρέλιν. Ο Ρώσος γίγαντας κατέκτησε το 8ο στη σειρά χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, στην κατηγορία των 130κ., νικώντας στον τελικό τον Αμερικανό Γκάφαρι με πτώση. Νικητές στις άλλες κατηγορίες αναδείχτηκαν οι: 54κ: Σιμ Βον Χο (Ν. Κορέα) - Σάντου (Ρουμανία) 5 - 3, 58κ.: Κιμ Ιν Σαμπ (Κίνα) - Τσεν (Κίνα) 3 - 0, 63κ.: Μανουκιάν (Καζαχστάν) - Ερόγλου (Τουρκία) 1 - 1 (νικητής ο πρώτος με απόφαση των διαιτητών), 69κ.: Τρετιακόφ (Ρωσία) - Χίρμπικ (Ουγγαρία) 3 - 0, 76κ.: Μπαϊσέτοφ (Καζαχστάν) - Ασκίγια (Κούβα) 9 - 3, 85κ.: Μένσικοφ (Ρωσία) - Κίσμονι (Ουγγαρία) 3 - 0, 97κ.: Κογκουασβίλι (Ρωσία) - Σβετς (Τσεχία) 3 - 0.

ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ
"Ξεχάστε τη Βίτεσε"

Το γήπεδο, που δεν επιτρέπει ανάπτυξη τεχνικών ικανοτήτων, και η επικείμενη συνάντηση με τη Βίτεσε προβληματίζουν τον Στεπάνοβιτς πριν το σημερινό παιχνίδι στην Ελευσίνα με την τοπική ομάδα (SUPERSPORT, 17.00). Ο "γερμανοθρεμμένος" τεχνικός ξέρει καλά τις παγίδες που έχει μια τέτοια συνάντηση πριν από ευρωπαϊκό παιχνίδι. Γι' αυτό επισήμανε στους παίκτες πως πρέπει και στα 90 λεπτά να 'χουν την προσοχή τους στο παιχνίδι, ξεχνώντας τη Βίτεσε. "Οταν με το καλό πάρουμε τους τρεις βαθμούς θ' αρχίσουμε ν' ασχολούμαστε με τους Ολλανδούς", είπε μεταξύ άλλων. Ο Μπαμπούνσκι δεν είναι τελείως έτοιμος και μάλλον δε θα ξεκινήσει, ενώ ερωτηματικό παραμένει και ο Ιλιεφ. Μάλλον θα πρωτοπαραταχτούν οι: Ατματσίδης, Καλιτζάκης, Κωστένογλου, Κεφαλάς, Κασάπης, Κοπιτσής, Μάρκος, Ζήκος, Σαβέφσκι, Μαλαδένης, Νικολαϊδης.

ΠΑΟ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
Πρεμιέρα Κιάσσου

Μια καλή προπόνηση ενόψει της αναμέτρησης με την Ντιναμό θα πρέπει λογικά να 'ναι σήμερα η συνάντηση του Παναθηναϊκού με τον Εθν. Αστέρα (20.30). Οι νεοφώτιστοι θα παραταχθούν στο ΟΑΚΑ, όπως έχει δηλώσει ο προπονητής τους Σπ. Λιβαθηνός, με σκοπό μία αξιοπρεπή εμφάνιση και την αποκόμιση εμπειριών.

Το μυαλό των "πρασίνων" βρίσκεται στον πρώτο τους αντίπαλο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Πάντως ο Β. Δανιήλ προσπαθεί να τους πείσει να συγκεντρωθούν στη σημερινή αναμέτρηση, επαναλαμβάνοντάς τους συνεχώς το πάθημα του Ολυμπιακού. Σημαντικότερο γεγονός μοιάζει η παρθενική εμφάνιση του Κιάσσου με το τριφύλλι στο στήθος.

Ο Καβαλιώτης τεχνικός θα κάνει μερικές αλλαγές στην 11άδα κυρίως λόγω κατασκόπων. Μάλλον δε θ' αγωνιστούν, τουλάχιστον στην αρχή, οι Μίκλαντ, Λυμπερόπουλος. Αναμένεται να ξεκινήσουν οι Βάντσικ, Κωνσταντινίδης, Κιάσσος, Βόκολος, Γκούμας, Μιλόγεβιτς, Αποστολάκης, Κόλα, Ασάνοβιτς, Βαζέχα, Στράντλι.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΒΕΡΟΙΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Κόντρα στην παράδοση

"Δεν έχουμε περιθώρια γι' άλλη γκέλα". Η δήλωση αυτή του Ντούσαν Μπάγεβιτς σκιαγραφεί τις προθέσεις με τις οποίες θα παραταχθεί σήμερα στη Βέροια, μ' αντίπαλο την ομώνυμη ομάδα, ο Ολυμπιακός (SUPERSPORT, 17.00). Οι Ημαθιώτες αποτελούν κακό δαίμονα των πρωταθλητών που έχουν να κερδίσουν 21 ολόκληρα χρόνια. Η μοναδική φορά που γεύτηκαν αυτή τη χαρά ήταν την περίοδο '77-'78. Κανείς μάλιστα στους "ερυθρόλευκους" δεν μπορεί να ξεχάσει ότι πέρυσι η Βέροια ήταν που χάλασε τη φιέστα τίτλου στο Καραϊσκάκη.

Πάντως όλοι επισημαίνουν ότι οι παραδόσεις είναι για να σπάνε και στοχεύουν στην κατάκτηση των τριών βαθμών. Ο Μπάγεβιτς ανέφερε: "Η νίκη θα μας ανεβάσει ψυχολογικά ενόψει του παιχνιδιού με την Πόρτο. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να την υποτιμήσουμε. Εχει χάσει δύο ματς και αυτό την κάνει πιο δυνατή και επικίνδυνη". Ο Ολυμπιακός μάλλον θα ξεκινήσει με τους Ελευθερόπουλο, Μαυρογενίδη, Καραταϊδη, Αμανατίδη, Γεωργάτο, Πουρσανίδη, Λουτσιάνο, Τζόρτζεβιτς, Καραπιάλη, Ιβιτς, Οφορίκουε.

Από την πλευρά τους πάντως οι γηπεδούχοι δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν τη νίκη. Οι παίχτες του Στέφανου Γαϊτάνου αντιμετωπίζουν το παιχνίδι ως ευκαιρία για μια νέα αρχή και εκφράζουν την πίστη τους ότι θα τα καταφέρουν. Βασικό πρόβλημα του προπονητή των Ημαθιωτών οι ενοχλήσεις που αισθάνεται ο Δέλλιος. Μάλλον θα ξεκινήσει ο Κωτσιόπουλος.

Οχι στη Σούπερ Λίγκα

Μόνο αν η ΟΥΕΦΑ επιτρέψει την ίδρυσή της, θα πάρουν μέρος στη Σούπερ Λίγκα έξι από τα πλουσιότερα σωματεία της Ευρώπης, τα οποία τάχθηκαν υπέρ των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας για παρεμπόδιση της δημιουργίας της "Κλειστής Λίγκας" και βελτίωση του ήδη υπάρχοντος συστήματος στο οποίο μετέχουν οι πρωταθλήτριες ομάδες των ευρωπαϊκών χωρών.

Σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (14 Σεπτεμβρίου) στη Γενεύη, η ΟΥΕΦΑ θα συνομιλήσει με εκπροσώπους των "έξι", δηλαδή με εκπροσώπους της Γιουβέντους, της Λίβερπουλ, της Μπάγερν Μονάχου, του Αγιαξ, της Πόρτο και της Λιον, όπως επίσης και με εκπροσώπους άλλων μεγάλων σωματείων, προερχόμενα από τα πρωταθλήματα της Αγγλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, με σκοπό να βρεθούν τρόποι για την καλύτερη οικονομική ανακατανομή που μπορεί να υπάρξει για τους συλλόγους στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

ΒΟΛΕΪ
Ματς - "κλειδί"

Στη Γαλλία αγωνίζεται τη Δευτέρα η Εθνική ανδρών

Την ομάδα που απέκλεισε για να βρεθεί στα τελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Ιαπωνίας (13-29 Νοέμβρη) θα προσπαθήσει να κερδίσει τη Δευτέρα η Εθνική ανδρών και να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1999. Στο Νανσί η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη Γαλλία σ' ένα ματς - "κλειδί".

Οι Γάλλοι μέχρι στιγμής έχουν δύο νίκες σε έξι παιχνίδια. Πρόκειται για ομάδα που "λυγίζει" σε κρίσιμα σημεία του αγώνα κι αυτό πρέπει να εκμεταλλευτεί μεθαύριο η Εθνική μας. Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 29 φορές, με τους Γάλλους να έχουν 15 νίκες έναντι 14 της Ελλάδας. Ο Στ. Καζάζης παίρνει μαζί του τους: Χριστοφιδέλη, Γκιούρδα, Τσακιρόπουλο, Κουρνέτα, Μιχαλόπουλο, Μποζίδη, Γραμματικόπουλο, Παπάζογλου, Χατζηαντωνίου, Μητρούδη, Κοβάτσεφ, Κυριαζή.

Η Εθνική βόλεϊ των εφήβων έχασε με 0-3 (4-15, 8-15, 3-15) από τη Γιουγκοσλαβία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Τσεχία. Ετσι, θα παίξει σήμερα (13.00) με τη Γερμανία, για την 7η θέση της τελικής κατάταξης. Το παιχνίδι δεν αντέχει σε κριτική, αφού το ελληνικό συγκρότημα έχασε χωρίς να προβάλει αντίσταση.

Ομόφωνα χτες το ΔΣ της ΕΠΑΕ στελέχωσε την Πειθαρχική Επιτροπή(ΠΕ)στηριζόμενο στη σχετική λίστα που έστειλε το Πρωτοδικείο Αθηνών. Νέος αθλητικός δικαστής τοποθετήθηκε ο πρόεδρος Πρωτοδικών Δημ. Μόκκας και αναπληρωτές του οι πρωτοδίκες Β. Κωστόπουλος, Γ. Ταμβάκης. Η θητεία της νέας ΠΕ αρχίζει στις 21 του μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ