ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διεργασίες και οριοθετήσεις

ΜΟΣΧΑ.-

Συνεχίζονται οι διεργασίες για το σχηματισμό της νέας ρωσικής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ έχει περιθώριο μέχρι την Παρασκευή για να ανακοινώσει τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μιλώντας χτες στην πρώτη συνεδρίαση της κυβέρνησης, στην οποία εξετάστηκε η οικονομική και νομισματική κρίση που μαστίζει τη χώρα, ο Πριμακόφ δεν απέκλεισε τη λήψη "εκτάκτων μέτρων", τα οποία θα επιλύσουν "μια για πάντα" το πρόβλημα των καθυστερούμενων μισθών και συντάξεων, που πλήττει εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους στη χώρα. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ υπογράμμισε ότι η μετάβαση στην αγορά και την οικονομική αποτελεσματικότητα πρέπει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους και να οδηγεί σε μια "κοινωνικά προσανατολισμένη οικονομία" και επανέλαβε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνησή του αποτελεί η εξόφληση των χρεών προς τους εργαζομένους και συνταξιούχους, η προετοιμασία για το χειμώνα, η αντιμετώπιση των αναγκών σε φάρμακα και η χρηματοδότηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον της συνέχισης από την Κρατική Δούμα της διαδικασίας αποπομπής του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν.

Στο μεταξύ, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του νέου Α αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιούρι Μασλιουκόφ, ο οποίος επισήμανε ότι η τοποθέτησή του υπήρξε προσωπική επιθυμία του Πριμακόφ και ότι θα αναλάβει την ευθύνη των οικονομικών υπουργείων στη νέα κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ, χαρακτήρισε αντιμεταρρύθμιση τις ως τώρα "μεταρρυθμίσεις" και σημείωσε ότι η όποια νομισματική αυστηρότητα πρέπει να ευνοήσει τη βιομηχανική πολιτική. Οποιαδήποτε μέτρα είναι σωστά, εξήγησεχαρακτηριστικά, εφόσον δεν έχουν επιπτώσεις στον πληθυσμό και ιδίως τα ασθενέστερα στρώματα. Υπογράμμισε την ανάγκη ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και πάταξης της διαφθοράς, ενώ τόνισε ότι οι ξένες επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες από την κυβέρνηση.

Ο Γιέλτσιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και τον διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ρωσίας του πρωθυπουργού Πριμακόφ θα συνεχίσει τη σημερινή εξωτερική πολιτική της χώρας και θα προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Η στάση της αριστερής αντιπολίτευσης

Το ΚΚΡΟ και οι σύμμαχοί του στη Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας (ΛΠΕΡ) και στη Δούμα - Αγροτικό Κόμμα και "Ναροντοβλάστιε" - χαρακτήρισαν χτες ανώφελη τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δε σκοπεύουν να προτείνουν υποψηφίους για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Σε ανακοίνωση της ΛΠΕΡ αναφέρεται ότι ο κομμουνιστής βουλευτής Μασλιουκόφ, ο οποίος συμμετέχει ήδη στην κυβέρνηση Πριμακόφ, υποστηρίζεται από τους κομμουνιστές, αλλά επίσημα δεν προτάθηκε απ' αυτούς. Στην ίδια ανακοίνωση απευθύνεται έκκληση στα κόμματα να εντείνουν τις προετοιμασίες τους για την πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας, στις 7 Οκτώβρη, με αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, έδωσε προθεσμία 2 - 3 βδομάδων στην κυβέρνηση Πριμακόφ για να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, ιδίως για την προάσπιση της κοινωνίας ενόψει του επερχόμενου στη Ρωσία χειμώνα. Μιλώντας στο ΝΤΒ, υπογράμμισε ότι το κόμμα του υποστηρίζει την κυβέρνηση, αυτή όμως η υποστήριξη θα εξαρτηθεί από την πορεία και την πολιτική της. Ο Ζιουγκάνοφ υποστήριξε ότι υπάρχει κενό εξουσίας στη χώρα και κάλεσε εκ νέου σε παραίτηση τον Μπορίς Γιέλτσιν. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μια πρόωρη προκήρυξη προεδρικών εκλογών θα δημιουργήσει συνθήκες ανησυχίας στη χώρα, τόνισε ότι η ανησυχία υπάρχει ούτως ή άλλως, ότι το ζήτημα είναι αν θα εκφραστεί στα οδοφράγματα ή με την ψήφο, και ο ίδιος προτιμά να εκφραστεί με την ψήφο.

Ο πρόεδρος του κόμματος "Γιάμπλοκο", Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, που είχε προτείνει την υποψηφιότητα Πριμακόφ, απέρριψε πρόταση του τελευταίου να αναλάβει και αυτός Α αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επικαλούμενος τις διαφωνίες του με τον άλλο Α αντιπρόεδρο Μασλιουκόφ.

ΔΝΤ και "Ομάδα των 7"

Η Ρωσία προσκάλεσε το ΔΝΤ να στείλει αυτή τη βδομάδα στη Μόσχα για επείγουσες συνομιλίες μια ομάδα ειδικών του, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκεόργκι Μαμέντοφ, σε δημοσιογράφους, ύστερα από τη συνάντηση που είχε χτες στο Λονδίνο με αξιωματούχους της Ομάδας των 7 πλουσιότερων βιομηχανικά χωρών (G7), σχετικά με την οικονομική κρίση στη Ρωσία. Από τη μεριά του, ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η "Ομάδα των 7" (η οποία συνεδρίασε χτες στο Λονδίνο) θα υποστηρίξει τη Ρωσία μόνο στην περίπτωση που η χώρα ακολουθήσει με συνέπεια το δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

ΚΕΚΡ
Ο κύριος αγώνας είναι μπροστά

ΜΟΣΧΑ(Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

"Είμαστε υπέρ της εξουσίας των Σοβιέτ των εργαζομένων!". Μ' αυτό το σύνθημα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 12 Σεπτέμβρη, η παραδοσιακή πλέον "ζωντανή αλυσίδα", που η Οργάνωση Μόσχας του ΚΕΚΡ και το κίνημα "Εργαζόμενη Πρωτεύουσα" διοργανώνουν από τον Αύγουστο του 1991 κοντά στο κτίριο του πρώην Μουσείου Β. Ι. Λένιν. Ηταν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επικύρωση από την Κρατική Δούμα του Γιεβγκένι Πριμακόφ στο αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας. Μιλώντας στη συγκέντρωση, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΕΚΡ και πρόεδρος της ΕΕ της "Εργαζόμενης Πρωτεύουσας" Βλαντίμιρ Γκούσεφ, τόνισε: "Η "Εργαζόμενη Πρωτεύουσα" εκτιμά ότι ο Γιεβγκένι Πριμακόφ, που η Κρατική Δούμα επικύρωσε ως πρωθυπουργό, δε θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, στηριζόμενος στην γκορμπατσοφική ομάδα. Και ο ίδιος, και ο Μασλιουκόφ, και ο Γκεράστσενκο είναι μέλη της γκορμπατσοφικής ομάδας. Ο Γιούρι Μασλιουκόφ, όταν ήταν ακόμα πρόεδρος της Επιτροπής Σχεδιασμού της ΕΣΣΔ, επιχείρησε να εισαγάγει τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς. Κυκλοφορούν φήμες ότι στην κυβέρνηση θα διοριστεί άλλος ένας γκορμπατσοφικός μεταρρυθμιστής, ο Αρκάντι Βόλσκι. Ολη αυτή η παρέα της αγοράς, τίποτα προς το καλύτερο δε θα αλλάξει στη χώρα. Η τόσο ομόθυμη επιδοκιμασία της υποψηφιότητας του Πριμακόφ από τους Αμερικανούς και τους Αγγλους, δείχνει ότι αυτός βολεύει τη Δύση. Ο Κλίντον μόλις πρόσφατα είχε δηλώσει ότι δεν έχει σημασία ποιος θα είναι πρωθυπουργός, σημασία έχει ποια πολιτική θα εφαρμόσει: "Αν θα ακολουθήσει την πολιτική της αγοράς, θα τον υποστηρίξουμε". Και πράγματι τον υποστηρίζουν. Οπότε ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει. Είναι σαφές ότι με την εκτύπωση χρήματος, θα βελτιώσουν σχετικά για ένα χρονικό διάστημα την κατάσταση, αλλά μετά αναμένεται ένα μεγαλύτερο βούλιαγμα από το σημερινό. Γι' αυτό, δεν πρέπει απλώς να απαιτούμε την αλλαγή της πολιτικής, αλλά τη ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Είμαστε υπέρ της εξουσίας των Σοβιέτ, για την επιστροφή στο σοσιαλισμό!".

Από τη μεριά του, ο υποδιευθυντής του Πληροφοριακού - Μεθοδικού Κέντρου της ΚΕ του ΚΕΚΡ, Βλαντίμιρ Αντρέγεφ, ανέφερε ότι στις μέρες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, η αντιπολίτευση πραγματοποιούσε πικετοφορίες με σύνθημα:"Κάτω τα χέρια από την Κρατική Δούμα!". "Θα νόμιζε κανείς ότι η Κρατική Δούμα είναι κάτι το πολύτιμο για τους εργαζόμενους της χώρας μας. Θα ήθελα να ρωτήσω τους συγκεντρωμένους: τι τους έδωσε προσωπικά η Κρατική Δούμα; Ποιους νόμους υπέρ των εργαζομένων υιοθέτησε; Σε τι παρεμπόδισε την πολιτική του Γιέλτσιν, την πολιτική της καπιταλιστικοποίησης της χώρας μας; Δεν υπάρχουν τέτοιοι νόμοι! Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Δούμα είναι αστικό Κοινοβούλιο, είναι μια τέτοια δομή του αστικού συστήματος εξουσίας, όπως και η αστική κυβέρνηση και ο αντιλαϊκός Πρόεδρος. Γι' αυτό δε μας χρειάζεται η Κρατική Δούμα και η κυβέρνηση που αυτή σχηματίζει, αλλά η εξουσία των Σοβιέτ! Ο κύριος αγώνας είναι μπροστά!", υπογράμμισε ο Αντρέγεφ.

Οι μετέχοντες στη "ζωντανή αλυσίδα", υποστήριξαν θερμά τη Δήλωση του πρώτου γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν, του προέδρου της ΕΕ των Σοβιέτ Εργατών, Αγροτών, Ειδικών και Υπαλλήλων της Ρωσίας Αλεξάντρ Νικολάγιεφ και του προέδρου του κινήματος "Εργαζόμενη Ρωσία" και βουλευτή του ΚΕΚΡ στη Δούμα Βλαντίμιρ Γκριγκόριεφ, με αφορμή την επικύρωση ως πρωθυπουργού του Γιεβγκένι Πριμακόφ και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, θεωρώντας την πράξη αυτή ως συμφωνία της γκορμπατσοφικής - γιελτσινικής γραφειοκρατίας της νομενκλατούρας.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Φτώχεια και ταραχές

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Το φάσμα της πείνας και η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας έχουν προκαλέσει μία γενικότερη αναταραχή στη χώρα, παρά την έστω τυπική αλλαγή πολιτικού σκηνικού μετά την αποπομπή Σουχάρτο.

Για δεύτερη βδομάδα η πρωτεύουσα Τζακάρτα συνταράσσεται από τις συνεχιζόμενες φοιτητικές διαδηλώσεις. Χτες οι φοιτητές προσπάθησαν να διαδηλώσουν στα κεντρικά γραφεία του Στρατού, αλλά απωθήθηκαν από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Αποτέλεσμα ήταν να συνεχίσουν προς άλλη κατεύθυνση την πορεία τους, όπου συναντήθηκαν με οικογένειες αγνοουμένων που διαδήλωναν μπροστά από το ινδονησιακό Ιδρυμα Νομικής Βοήθειας, όπου διαμαρτύρονταν για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των υποθέσεων των αγνοουμένων, που πιθανόν σφαγιάστηκαν ή δολοφονήθηκαν από τις παραστρατιωτικές ομάδες.

Και ενώ το κλίμα αναταραχής κλιμακώνεται, οι αποκαλύψεις της εφημερίδας "Τζακάρτα Ποστ" δείχνουν σε όλη της σχεδόν την έκταση την τραγικότητα της κατάστασης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας και Τροφίμων Σιφουντίν,τουλάχιστον 17 εκατομμύρια οικογένειες στην Ινδονησία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα έλλειψης τροφής. Η κατάσταση είναι κρίσιμη στις κεντρικές και ανατολικές επαρχίες της Ιάβας, όπου το 60% των 7,3 εκατομμυρίων φτωχών οικογενειών δεν έχουν την πολυτέλεια για περισσότερα από ένα γεύματα την ημέρα. Ο Σιφουντίν τόνισε επίσης ότι σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα θα αντιμετωπίσουν και οι κάτοικοι πολλών περιοχών της πρωτεύουσας Τζακάρτα, με κίνδυνο να εκδηλωθούν ταραχές.

Η Ινδονησία αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 30 ετών και το τοπικό νόμισμα, η ρουπία, υποτιμήθηκε κατά 80% σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο. Η τιμή του ρυζιού, που αποτελεί τη βάση της διατροφής των 200 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, πολλαπλασιάστηκε στη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Την περασμένη βδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η κυβέρνηση της Ινδονησίας υπέγραψαν συμφωνία, η οποία επιτρέπει σε ιδιώτες εμπόρους να εισαγάγουν ρύζι για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρυζιού στη χώρα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σχετική ηρεμία μετά τις συγκρούσεις

Χωρίς αποτελέσματα συνεχίζει τη μεσολαβητική του προσπάθεια ο Αμερικανός απεσταλμένος

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.-

Σχετική ηρεμία επικρατούσε, χτες, στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, μετά από τρεις μέρες σκληρών συνεχόμενων συγκρούσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές. Η ένταση δεν εμπόδισε τον Αμερικανό απεσταλμένο να συνεχίσει τις συναντήσεις του, χωρίς, όμως, μέχρι χτες να έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος.

Τη χαλάρωση του αποκλεισμού των αυτόνομων περιοχών επέτρεψε, χτες, ο ισραηλινός στρατός, απαγορεύοντας, εντούτοις, στους Παλαιστίνιους εργαζόμενους στο Ισραήλ να πάνε στη δουλιά τους. Παράλληλα, έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε όλο το Ισραήλ, προκειμένου να αποφευχθεί η πραγματοποίηση κάποιας πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης, όπως έχει απειλήσει η ηγεσία της "Χαμάς" μετά την εκτέλεση των δύο ανώτερων στελεχών της το βράδυ της Πέμπτης. Κατά τη διάρκεια των τριήμερων συγκρούσεων, υπολογίζεται ότι τραυματίστηκαν 16 Παλαιστίνιοι και 2 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Στο μεταξύ, νέα, 4η κατά σειρά, συνάντηση είχε, χτες, ο Ντένις Ρος με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας Αβιγκντόρ Καχαλανί. Αν και, επισήμως, δεν έγιναν ανακοινώσεις, ο στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νταβίντ Μπαρ - Ιλάν υπονόησε ότι η παλαιστινιακή αρχή αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα του Ισραήλ, σχετικά με την ασφάλεια, δηλαδή να προχωρήσει σε φυλάκιση των εξτρεμιστών, σε διάλυση των οργανώσεών τους και σε κατάσχεση των όπλων τους και επιμένει στην υπογραφή μιας γενικής δεσμευτικής συμφωνίας.

Ο Γ. Μασλιουκόφ ενώ συνεννοείται με τον Γ. Πριμακόφ στη διάρκεια της συνεδρίασης της Δούμας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ