Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διεργασίες και οριοθετήσεις

ΜΟΣΧΑ.-

Συνεχίζονται οι διεργασίες για το σχηματισμό της νέας ρωσικής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ έχει περιθώριο μέχρι την Παρασκευή για να ανακοινώσει τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μιλώντας χτες στην πρώτη συνεδρίαση της κυβέρνησης, στην οποία εξετάστηκε η οικονομική και νομισματική κρίση που μαστίζει τη χώρα, ο Πριμακόφ δεν απέκλεισε τη λήψη "εκτάκτων μέτρων", τα οποία θα επιλύσουν "μια για πάντα" το πρόβλημα των καθυστερούμενων μισθών και συντάξεων, που πλήττει εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους στη χώρα. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ υπογράμμισε ότι η μετάβαση στην αγορά και την οικονομική αποτελεσματικότητα πρέπει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους και να οδηγεί σε μια "κοινωνικά προσανατολισμένη οικονομία" και επανέλαβε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνησή του αποτελεί η εξόφληση των χρεών προς τους εργαζομένους και συνταξιούχους, η προετοιμασία για το χειμώνα, η αντιμετώπιση των αναγκών σε φάρμακα και η χρηματοδότηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον της συνέχισης από την Κρατική Δούμα της διαδικασίας αποπομπής του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν.

Στο μεταξύ, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του νέου Α αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιούρι Μασλιουκόφ, ο οποίος επισήμανε ότι η τοποθέτησή του υπήρξε προσωπική επιθυμία του Πριμακόφ και ότι θα αναλάβει την ευθύνη των οικονομικών υπουργείων στη νέα κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ, χαρακτήρισε αντιμεταρρύθμιση τις ως τώρα "μεταρρυθμίσεις" και σημείωσε ότι η όποια νομισματική αυστηρότητα πρέπει να ευνοήσει τη βιομηχανική πολιτική. Οποιαδήποτε μέτρα είναι σωστά, εξήγησεχαρακτηριστικά, εφόσον δεν έχουν επιπτώσεις στον πληθυσμό και ιδίως τα ασθενέστερα στρώματα. Υπογράμμισε την ανάγκη ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και πάταξης της διαφθοράς, ενώ τόνισε ότι οι ξένες επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες από την κυβέρνηση.

Ο Γιέλτσιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και τον διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ρωσίας του πρωθυπουργού Πριμακόφ θα συνεχίσει τη σημερινή εξωτερική πολιτική της χώρας και θα προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Η στάση της αριστερής αντιπολίτευσης

Το ΚΚΡΟ και οι σύμμαχοί του στη Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας (ΛΠΕΡ) και στη Δούμα - Αγροτικό Κόμμα και "Ναροντοβλάστιε" - χαρακτήρισαν χτες ανώφελη τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δε σκοπεύουν να προτείνουν υποψηφίους για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Σε ανακοίνωση της ΛΠΕΡ αναφέρεται ότι ο κομμουνιστής βουλευτής Μασλιουκόφ, ο οποίος συμμετέχει ήδη στην κυβέρνηση Πριμακόφ, υποστηρίζεται από τους κομμουνιστές, αλλά επίσημα δεν προτάθηκε απ' αυτούς. Στην ίδια ανακοίνωση απευθύνεται έκκληση στα κόμματα να εντείνουν τις προετοιμασίες τους για την πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας, στις 7 Οκτώβρη, με αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, έδωσε προθεσμία 2 - 3 βδομάδων στην κυβέρνηση Πριμακόφ για να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, ιδίως για την προάσπιση της κοινωνίας ενόψει του επερχόμενου στη Ρωσία χειμώνα. Μιλώντας στο ΝΤΒ, υπογράμμισε ότι το κόμμα του υποστηρίζει την κυβέρνηση, αυτή όμως η υποστήριξη θα εξαρτηθεί από την πορεία και την πολιτική της. Ο Ζιουγκάνοφ υποστήριξε ότι υπάρχει κενό εξουσίας στη χώρα και κάλεσε εκ νέου σε παραίτηση τον Μπορίς Γιέλτσιν. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μια πρόωρη προκήρυξη προεδρικών εκλογών θα δημιουργήσει συνθήκες ανησυχίας στη χώρα, τόνισε ότι η ανησυχία υπάρχει ούτως ή άλλως, ότι το ζήτημα είναι αν θα εκφραστεί στα οδοφράγματα ή με την ψήφο, και ο ίδιος προτιμά να εκφραστεί με την ψήφο.

Ο πρόεδρος του κόμματος "Γιάμπλοκο", Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, που είχε προτείνει την υποψηφιότητα Πριμακόφ, απέρριψε πρόταση του τελευταίου να αναλάβει και αυτός Α αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επικαλούμενος τις διαφωνίες του με τον άλλο Α αντιπρόεδρο Μασλιουκόφ.

ΔΝΤ και "Ομάδα των 7"

Η Ρωσία προσκάλεσε το ΔΝΤ να στείλει αυτή τη βδομάδα στη Μόσχα για επείγουσες συνομιλίες μια ομάδα ειδικών του, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκεόργκι Μαμέντοφ, σε δημοσιογράφους, ύστερα από τη συνάντηση που είχε χτες στο Λονδίνο με αξιωματούχους της Ομάδας των 7 πλουσιότερων βιομηχανικά χωρών (G7), σχετικά με την οικονομική κρίση στη Ρωσία. Από τη μεριά του, ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η "Ομάδα των 7" (η οποία συνεδρίασε χτες στο Λονδίνο) θα υποστηρίξει τη Ρωσία μόνο στην περίπτωση που η χώρα ακολουθήσει με συνέπεια το δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινήσεις πολιτικής συναίνεσης (1999-02-12 00:00:00.0)
Πριμακόφ σε χρέη και "αντιπροέδρου"; (1998-10-30 00:00:00.0)
Ελιγμοί Πριμακόφ και με τα συνδικάτα (1998-09-17 00:00:00.0)
Δεύτερη απόρριψη του Β. Τσερνομίρντιν (1998-09-08 00:00:00.0)
Κατ' αρχήν... συμφωνία (1997-05-15 00:00:00.0)
Συνομιλίες Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ρωσίας (1997-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ