Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κινήσεις πολιτικής συναίνεσης

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε, κεκλεισμένων των θυρών, η σύσκεψη των προέδρων των κοινοβουλευτικών και βουλευτικών ομάδων της Κρατικής Δούμας, εκπροσώπων της Διοίκησης του Κρεμλίνου και της κυβέρνησης μ' επικεφαλής τον πρωθυπουργό Γιεβγκένι Πριμακόφ με κύριο θέμα την πολιτική συναίνεση. Μετά τη λήξη της σύσκεψης, που διήρκεσε πάνω από δυο ώρες, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της σύσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του "Γιάμπλοκο" δήλωσε κατηγορηματικά ότι δε θα υπογράψει καμιά ανακοίνωση.

Ο Σελεζνιόφ ανέφερε ότι οι περισσότεροι μετέχοντες στη σύσκεψη υποστηρίζουν την ιδέα της πολιτικής συναίνεσης και υιοθετήθηκε το σχετικό ντοκουμέντο. "Τουλάχιστον όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες κατανοούν ότι χρειάζεται πολιτική συναίνεση στην κοινωνία, χρειάζεται ορισμένη σταθερότητα κυρίως για να επιλυθούν πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα", τόνισε ο Σελεζνιόφ.

Από τη μεριά του, ο Πριμακόφ σημείωσε ότι: "Οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων έθεσαν ερωτήματα στον επικεφαλής της κυβέρνησης για την τρέχουσα οικονομική πολιτική, για τα μελλοντικά σχέδια. Φυσικά, αυτά τους ενδιαφέρουν, γιατί αποτελούν στοιχείο σταθεροποίησης της κατάστασης, στοιχείο της σταθερότητας, αν θέλετε, υποστήριξής της, συναίνεσης κλπ.". Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πληροφόρησε τους δημοσιογράφους ότι επέδωσε επίσημα στον Πριμακόφ, σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Δούμας τη θέση του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του για το ζήτημα αυτό και ζήτησε να εξεταστεί σε συνεδρίαση της κυβέρνησης και του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. "Είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε στη συνέχεια με την κυβέρνηση, θα θέλαμε όμως να μας δοθούν σαφείς απαντήσεις στις προτάσεις μας", υπογράμμισε ο Ζιουγκάνοφ. Είπε επίσης ότι οι κομμουνιστές επιμένουν να γίνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, με σκοπό την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις δομές της εξουσίας και θα συνεχίσουν τη διαδικασία αποπομπής του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν.

Οι μετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν να μην κοινοποιήσουν την ουσία των συζητήσεων. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία" Βλαντίμιρ Ριζκόφ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ, είπε, ωστόσο, ότι για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι των διαφόρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων συμφώνησαν ομόφωνα σε δυο - τρία πράγματα. Πρώτο, η κυβέρνηση πρέπει, κατά κανόνα, να έχει πάντα την υποστήριξη της πλειοψηφίας της Κρατικής Δούμας. Δηλαδή πρέπει να είναι κυβέρνηση της πλειοψηφίας. Δεύτερο, η κατάσταση των σχέσεων κέντρου και περιοχών. "Η Ρωσία θυμίζει σήμερα την υφήλιο μετά την πρώτη έκρηξη: διασκορπισμένες περιοχές της Ομοσπονδίας, σκόρπια νομοθεσία, τελωνειακοί φραγμοί ανάμεσα στις περιοχές της Ομοσπονδίας, οικονομικός, εμπορικός πόλεμος... Ολα αυτά απαιτούν την επανεξέταση ορισμένων συνταγματικών διατάξεων σε σχέση με την ομοσπονδιακή συγκρότηση της Ρωσίας", επισήμανε ο Ριζκόφ. Τρίτο θέμα, ο ρόλος του Προέδρου στη σύγχρονη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Ριζκόφ, οι μετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν ότι "ο ρόλος του Προέδρου δεν μπορεί να είναι πλέον τέτοιος, όπως προβλέπει το Σύνταγμα του 1993. Δεν μπορεί να είναι τέτοιος, όταν ο Πρόεδρος, όποιος κι αν είναι αυτός, μπορεί να αποσταθεροποιεί την κατάσταση με μια απόφασή του, με μια ενέργειά του. Ετσι ή αλλιώς όλοι μίλησαν ότι απαιτείται κάποιο σύστημα εγγυήσεων, σύστημα προστασίας από την αστάθεια οποιασδήποτε δομής της εξουσίας, μαζί και της προεδρικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ