Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ελάχιστη η "πρόοδος" στις συνομιλίες του Ραμπουγέ...
  • Η σερβική αντιπροσωπεία υπέγραψε χτες μονομερώς κείμενο βασικών αρχών, με στόχο την αποτροπή του ενδεχομένου ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου
  • Ασυγκίνητη η αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών, με ορατή την απειλή του ΝΑΤΟ...

ΡΑΜΠΟΥΓΕ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ενας από τους βασικούς διαπραγματευτικούς στόχους της σερβικής αντιπροσωπείας στο Ραμπουγέ, είναι η αποτροπή της μακροπρόθεσμης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Με αυτή την αφορμή έγινε και η χτεσινή συνάντηση του Σέρβου πρωθυπουργού Μίλαν Μιλουτίνοβιτς με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας (Ιμπέρ Βεντρίν) και της Βρετανίας (Ρόμπιν Κουκ). Ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, θεωρήθηκε χτες και η υπογραφή ενός κειμένου μερικών βασικών αρχών, μόνον από τη σερβική πλευρά, και όχι από τους υπόλοιπους διαπραγματευτές! Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη, δεν αρκεί για να προσδώσει "κλίμα ευφορίας" στο τραπέζι συνομιλιών του Ραμπουγέ...

Προτού ανακοινωθεί η μονομερής (από τη σερβική αντιπροσωπεία) υπογραφή του κειμένου των βασικών αρχών, ο Σέρβος πρωθυπουργός Μιλουτίνοβιτς, (προκειμένου να πετύχει αυτό το στόχο), μετέφερε στη συνάντησή του με τους Κουκ και Βεντρίν σημαντικό μήνυμα του προέδρου της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι Σέρβοι, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, υπέγραψαν μονομερώς ένα κείμενο βασικών αρχών, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ομοσπονδίας, την παύση πυρός στο Κόσσοβο, την αμνήστευση και απελευθέρωση όλων των Αλβανών Κοσσοβάρων που έχουν εγκλειστεί στις φυλακές. Ωστόσο, οι ξένοι μεσολαβητές είχαν ισχυριστεί πως το κείμενο αυτών των βασικών αρχών είχε υπογραφεί ήδη... από την περασμένη Κυριακή!

Και οι λοιπές αντιπροσωπείες πώς αντέδρασαν; Εάν κρίνουμε απ' την αντίδραση εκπροσώπου της αντιπροσωπείας των Κοσσοβάρων Αλβανών, μάλλον, έμειναν ασυγκίνητες... Ο Βετόν Σουρρόι, μέλος της κοσσοβάρικης αλβανικής αντιπροσωπείας δήλωσε χαρακτηριστικά πως "υπάρχουν περισσότερα και πιο σημαντικά πράγματα που τον απασχολούν".

Μέσα σ' αυτόν τον κυκεώνα των συγκεχυμένων πληροφοριών σχετικά με τι ακριβώς διαδραματίζεται στο τραπέζι συνομιλιών του Ραμπουγέ, προστέθηκε χτες και η δήλωση δυτικής διπλωματικής πηγής, που έλεγε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" πως σχεδόν το 25% απ' όσα είχαν σχεδιάσει οι διεθνείς μεσολαβητές είχε επιτευχθεί μέσα στις πρώτες τέσσερις μέρες συνομιλιών. Μήπως, όμως, αυτή η "δήλωση" από τον ανώνυμο Δυτικό διπλωμάτη δεν είναι τίποτε άλλο, παρεκτός μια ακόμη πίεση για τη δημιουργία κλίματος "τεχνητής ευφορίας" στις συνομιλίες του Ραμπουγέ; Αυτό που πάντως λέγεται σχεδόν με σιγουριά είναι ότι οι δύο πλευρές έχουν ένα χρονικό περιθώριο διαπραγμάτευσης, διάρκειας περίπου δύο εβδομάδων... Εάν δεν υλοποιηθούν τα σχέδια των Δυτικών μεσολαβητών (όπως τουλάχιστον αυτοί τα έχουν συγγράψει και μεθοδεύσει), τότε για μία ακόμη φορά θα γίνει ορατή στον ορίζοντα της Σερβίας η απειλή του ΝΑΤΟ!

Πένθος και δηλώσεις για τη σφαγή στο Ράτσακ

Πένθιμο κλίμα επικρατούσε στο Ράτσακ, όπου και τελέστηκε η κηδεία 40 από τα θύματα της "περίεργης" σφαγής. Τουλάχιστον δέκα χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τους ανοιχτούς τάφους των θυμάτων, ενώ λίγα λεπτά προτού αρχίσει την ομιλία του ο επικεφαλής της αποστολής επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ, Γουίλιαμ Γουόκερ, μια ομάδα τεσσάρων μελών του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου", βαριά οπλισμένη, "γλίστρησε" ανάμεσα από το πλήθος φθάνοντας δίπλα στον αξιωματούχο. Ο διπλωμάτης αρνήθηκε να πάρει το λόγο ζητώντας από τους τέσσερις αυτονομιστές αντάρτες να αφήσουν τα όπλα. Τελικώς, ο Γουόκερ πήρε το λόγο, όπου μεταξύ άλλων, καταδίκασε τους δράστες της σφαγής στο Ράτσακ. Απευθυνόμενος δε στο πλήθος, υποστήριξε πως είναι "ευθέως συνδεδεμένα" τα γεγονότα στο Ράτσακ και με τις συνομιλίες του Ραμπουγέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ