Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κλυδωνισμοί και παραφιλολογία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πολλά και διάφορα λαμβάνουν χώρα στην αμερικανική πρωτεύουσα, δημιουργώντας ερωτηματικά και αμφιβολίες γι' αυτό τον εν εξελίξει "παράδοξο πόλεμο" με τις τεράστιες πολιτικές προεκτάσεις που "πνίγονται" στις πικάντικες λεπτομέρειες του σκανδάλου.

Τώρα τα πάντα θα κριθούν στο Κογκρέσο, που από σήμερα αρχίζει τις συνεδριάσεις της η Ειδική Επιτροπή που θα εξετάσει - κυριολεκτικά με το μικροσκόπιο - το ανακριτικό υλικό και το πόρισμα του ανεξάρτητου εισαγγελέα Κένεθ Σταρ.Πάντως η απόφασή του να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα και μέρος του υλικού, δημιούργησε το αδιαχώρητο στις ηλεκτρονικές σελίδες του διαδικτύου και πάμπολλους ηδονοβλεψίες που βρήκαν το κατάλληλο πρόσχημα για να απολαύσουν τις λεπτομέρειες της ιδιότυπης σχέσης της Μόνικα Λεβίνσκι με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.Απρακτος πάντως δεν έμεινε ούτε ο Κλίντον, που πλέον αφήνει μάλλον την "καμπάνια μεταμέλειας" και την αντικαθιστά με την "καμπάνια υπεράνω", αφού δήλωσε ότι ούτε πρόκειται να τη διαβάσει, αλλά ούτε και να ασχοληθεί μαζί της. Είναι γεγονός ότι για να μπορέσει να υιοθετήσει αυτή τη στάση βοήθησαν και οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με καταιγιστικό ρυθμό και δείχνουν ότι παρά το βομβαρδισμό εικόνων, λεπτομερειών και απόψεων οι Αμερικανοί για πρώτη φορά κρατούν μία σοβαρή στάση και στηρίζουν τον Κλίντον όσον αφορά το σκάνδαλο, αφού συνειδητοποιούν ότι μάλλον η όλη ιστορία είναι προπέτασμα καπνού.

"Η αντεπίθεση του Προέδρου"

Κατ' αρχάς ο Μπιλ Κλίντον προσπάθησε χτες να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από το σκάνδαλο Λεβίνσκι στην παγκόσμια οικονομία, παρά τη χτεσινή έκκληση μιας από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εφημερίδες - ανάμεσα στο σύνολο 30 εφημερίδων - να παραιτηθεί, που προκαλεί νέους πονοκεφάλους στο Λευκό Οίκο. Η εφημερίδα "USA Today", με κυκλοφορία 2,2 εκατομμύρια φύλλα, σε κύριο άρθρο της καλεί τον Πρόεδρο Κλίντον να παραιτηθεί εδώ και τώρα. "Ο χρόνος που ο Πρόεδρος πρέπει να εγκαταλείψει το Λευκό Οίκο δεν είναι μετά από μήνες, αλλά τώρα. Ο Πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί", γράφει η αμερικανική εφημερίδα, ενώ σημειώνει ότι πρέπει να παραιτηθεί ακόμη κι αν επιτύχει η στρατηγική του και αποφύγει την υποβολή πρότασης μομφής.

Ο Κλίντον αναχώρησε πάντως από την Ουάσιγκτον για τη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να παρουσιάσει σε διάφορες συγκεντρώσεις του Δημοκρατικού Κόμματος τα αποτελέσματα της ισχυρής οικονομικής του πολιτικής. Την ίδια ώρα οι νομικοί σύμβουλοι και οι συνεργάτες του Κλίντον εντείνουν τις προσπάθειές τους για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι ο Πρόεδρος υπέπεσε σε ένα σφάλμα με την Λεβίνσκι, αλλά ούτε είπε ενόρκως ψέματα, ούτε υποχρέωσε άλλους να ψευδομαρτυρήσουν. Ετσι οι συνήγοροι του Αμερικανού Προέδρου κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους εναντίον του πορίσματος του εισαγγελέα Σταρ, ελπίζοντας να πείσουν τους Αμερικανούς ότι η έκθεση του ανεξάρτητου εισαγγελέα δεν ήταν τίποτα άλλο από μια προσπάθεια δημιουργίας προβλημάτων στον Αμερικανό Πρόεδρο καθώς δεν περιέχει αδικήματα που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε αποπομπή από το Λευκό Οίκο. Η νομική ομάδα που υπερασπίζεται τον Αμερικανό Πρόεδρο υποστήριξε ότι η έκθεση του εισαγγελέα Κένεθ Σταρ είναι "φορτωμένη με εντυπωσιακές και άχρηστες πικάντικες λεπτομέρειες, οι οποίες οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Ο βασικός τους στόχος είναι η καταστροφή του Προέδρου". Ενώ υποστηρίζουν ότι τα 11 αδικήματα τα οποία πιθανολογείται ότι μπορούν να οδηγήσουν στην καθαίρεση Κλίντον "απέχουν πολύ" από αυτό που συνιστά αδίκημα το οποίο θα μπορούσε όντως να οδηγήσει στην απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Οι πιθανές συνέπειες

Πιθανόν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι άσχετα με την έκβαση που θα έχει η εξέταση από το Κογκρέσο, οι πολιτικές συνέπειες της παρούσας κατάστασης θα είναι ορατές σε όλα τα επίπεδα. Ηδη μέλη του Κογκρέσου, που πήραν μέρος καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε αρκετές τηλεοπτικές συζητήσεις στα μεγαλύτερα αμερικανικά δίκτυα, απέφυγαν πάντως να πουν ότι τα προβλήματα του Κλίντον θα σταματήσουν οριστικά στις ακροάσεις της Βουλής.

Ηδη η προσπάθεια του Προέδρου να στρέψει την κοινή γνώμη στα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα είναι σαφής όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει το σκάνδαλο συνολικά. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα αποδυναμωθεί σημαντικά ο ρόλος και η διεισδυτική ικανότητα του Κλίντον σε μία πολύ κρίσιμη καμπή, όπου οι ασιατικές αγορές βιώνουν καθημερινά με αγωνία τις επιπτώσεις του σκανδάλου, αφού για τους επενδυτές "ό,τι είναι κακό για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ακόμη χειρότερο βραχυπρόθεσμα για την Ασία", λέει ο αναλυτής Πίλαμ Σμίθερς της εταιρίας "ING Μπάρινγκς".

Πάντως ο μεγάλος κίνδυνος είναι να αναγκαστεί να παραμείνει στην εξουσία ως όμηρος του Κογκρέσου, έχοντας έτσι μικρά περιθώρια ελιγμών, εκτιμά ο Σμίθερς. Αντίθετα άλλοι υποστηρίζουν ότι τώρα "η αμερικανική κυβέρνηση θα θελήσει να κάνει κάτι πολύ θετικό διεθνώς για να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης". Ενα πιθανό τέτοιο σενάριο θα αφορούσε ίσως τη χορήγηση ενός σημαντικού πακέτου βοήθειας προς τη Λατινική Αμερική. Ηδη ο Κλίντον έκανε σαφείς τις προθέσεις του, που κινούνται σε αυτό το επίπεδο, στην ομιλία του προς τα μέλη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στη Νέα Υόρκη, ότι απέναντι στη "μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης", θα πρέπει να προχωρήσουν σε γενναίες, σημαντικές και άμεσες πρωτοβουλίες ώστε να βοηθήσουν τις κλυδωνιζόμενες οικονομίες και τα χρηματιστήρια να ανορθωθούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Αγνώστου ταυτότητος" αποτέλεσμα (1998-11-04 00:00:00.0)
Αγνωστο τι θα βγάλει η κάλπη (1998-11-03 00:00:00.0)
Εναρξη των ερευνών και στο Κογκρέσο (1998-10-10 00:00:00.0)
Αποφασίζει η Βουλή για την καθαίρεση (1998-10-09 00:00:00.0)
Αρχισε η διαδικασία αποκαθήλωσης; (1998-09-20 00:00:00.0)
Συνέχεια του σίριαλ των σκανδάλων (1998-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ