Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αποφασίζει η Βουλή για την καθαίρεση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μία πολύ κρίσιμη συνεδρίαση διεξαγόταν χτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έναρξη της διαδικασίας καθαίρεσης. Πολλά είναι αυτά που παίζονται από αυτή την απόφαση και πολλά θα εξαρτηθούν όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για όλο τον πλανήτη.

Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων αναμενόταν να ψηφίσει χτες το απόγευμα υπέρ της έναρξης ανακρίσεων κατά του Προέδρου Κλίντον για το σκάνδαλο Λεβίνσκι με στόχο την καθαίρεσή του. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, που άρχισε στις 17.30 (ώρα Ελλάδος) και η ψηφοφορία (τις πρώτες πρωινές ώρες) αναμενόταν ότι θα είναι θυελλώδεις. Πάντως πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Βουλή θα επικυρώσει την απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής, που τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω έρευνας σε βάρος του Προέδρου Κλίντον, με στόχο την καθαίρεσή του. Στη Δικαστική Επιτροπή, οι 21 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απεριόριστης διεξαγωγής της έρευνας και κατά ψήφισαν οι 16 Δημοκρατικοί βουλευτές. Αν η Βουλή υπερψηφίσει την πρόταση της Επιτροπής θα είναι η τρίτη φορά στην αμερικανική ιστορία που διατάσσεται η έναρξη ανακρίσεων με αίτημα την καθαίρεση αμερικανού Προέδρου. Η προηγούμενη ήταν το 1974 κατά του τότε Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον για το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ.

Μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Βουλής θα ταχθεί υπέρ της έναρξης της διαδικασίας καθαίρεσης, αλλά το παράδοξο είναι η εκτίμηση ότι θα συνταχθούν με την πλειοψηφία και αρκετοί Δημοκρατικοί βουλευτές. Αναλυτές εκτιμούν ότι περίπου 65 από τους 206 Δημοκρατικούς βουλευτές θα εγκαταλείψουν τον Κλίντον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ