Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
"Τελεσίγραφο" 45 ημερών

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

"Προθεσμία 45 ημερών" δίνει η Τουρκία στη Συρία για να αποφευχθεί η ανάληψη στρατιωτικής δράσης, καλώντας τη να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, του ΡΚΚ.

Κατά τη "Χουριέτ", το τελεσίγραφο προς τη Δαμασκό διατύπωσε ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ κατά τη χτεσινή έκτακτη σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Αγκυρα αναλαμβάνει διπλωματική πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο, για να εξηγήσει στη διεθνή κοινότητα τους λόγους που την ώθησαν να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Δαμασκού: Σε πρώτη φάση, Τούρκοι διπλωμάτες θα εξηγήσουν τη θέση της Αγκυρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η τουρκική κυβέρνηση υιοθέτησε χτες τη χρήση "κάθε μορφής αποτρεπτικών μέσων" για την επίλυση της συρο-τουρκικής κρίσης.

Στην υπόθεση - πέραν του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ - εμπλέκονται πιο ενεργά πλέον οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ιράν. Η Ουάσιγκτον μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα της Μέσης Ανατολής, Μάρτιν Ιντικπου κάλεσε τη Συρία "να πάρει στα σοβαρά" την κρίση, ενώ ζήτησε από την Αγκυρα "να κάνει υπομονή".

"Κάιρο και Ουάσιγκτον συμφώνησαν για τη σοβαρότητα της κατάστασης και για την αναγκαιότητα να ηρεμήσουν τα πράγματα, ώστε να γίνει πιο εύκολη η πραγματική εκτίμηση των φόβων της Τουρκίας σχετικά με το ΡΚΚ στη Συρία", είπε ο Αμερικανός υφυπουργός, μετά από επαφές που είχε στο Κάιρο.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Πριμακόφ είπε χτες πως "παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς" την κατάσταση και "θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τις δύο πλευρές σε επαφή μέσω διπλωματικών καναλιών".

Στη Δαμασκό, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαραζί άρχισε μεσολαβητική αποστολή, για να αποτραπεί "ένας ακόμη πόλεμος στη Μέση Ανατολή". Οπως είπε, "είμαστε βέβαιοι ότι οι δύο χώρες είναι ικανές να ρυθμίσουν τα προβλήματά τους με ειρηνικούς τρόπους". Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ αλ - Σάρα δήλωσε πως "η Συρία επιθυμεί να λύσει όλα τα εκκρεμούντα προβλήματα με διπλωματικά μέσα και διάλογο ...η Τουρκία επιρρίπτει στους γείτονές της τα εσωτερικά της προβλήματα".

Αλλά η Τουρκία αναμένεται να σκληρύνει κι άλλο: Χτες, κατά το Ασοσιέιτεντ Πρες, "αυτονομιστές" αντάρτες του ΡΚΚ κατέρριψαν στρατιωτικό ελικόπτερο, και οι 13 επιβαίνοντες σ' αυτό σκοτώθηκαν...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιπλέκονται τα σχέδια, τα παζάρια και η θέση της Τουρκίας (2019-02-08 00:00:00.0)
Πολύνεκρη αεροπορική επίθεση στην περιοχή Αλ Χάρα (2018-06-19 00:00:00.0)
«Απειλές και κινδύνους» βλέπει ο Τσαβούσογλου από τα όπλα των ΗΠΑ... (2017-08-17 00:00:00.0)
Προς το παρόν ενάντια σε «ουδέτερη ζώνη» οι ΗΠΑ (2015-07-02 00:00:00.0)
Ενταση με το κουρδικό ΡΚΚ (2012-08-10 00:00:00.0)
«Πυκνώνουν τα σύννεφα» επέμβασης (2007-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ