Τρίτη 23 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
«Πυκνώνουν τα σύννεφα» επέμβασης

Στην επαρχία Σιρνάκ, κοντά στα τουρκοϊρακινά σύνορα, συγκεντρώνονται τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις

Associated Press

Στην επαρχία Σιρνάκ, κοντά στα τουρκοϊρακινά σύνορα, συγκεντρώνονται τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις
ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην ιρακινή πρωτεύουσα φθάνει σήμερα, εκτάκτως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατσάν, σε μια νέα προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης, ενώ η ένταση έχει φτάσει στο ζενίθ μετά την πολύνεκρη ενέδρα ανταρτών του ΡΚΚ σε βάρος Τούρκων στρατιωτών, την Κυριακή, εντός τουρκικού εδάφους. Το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο μιλά για 34 Κούρδους αντάρτες και 12 Τούρκους στρατιώτες νεκρούς, για 16 τραυματίες, ενώ μετά από 24 ώρες παραδέχτηκε ότι υπάρχουν οκτώ αγνοούμενοι. Τον απολογισμό δεν επιβεβαιώνει το φιλοκουρδικό πρακτορείο Firat, όπου, όμως, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι οκτώ είναι αιχμάλωτοι.

Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Προέδρου Γκιουλ με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον αρχηγό ΓΕΣ, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. Μετά το τέλος της, εκδόθηκε ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να πληρώσει «οποιοδήποτε τίμημα προκειμένου να τερματιστεί η τρομοκρατική δράση του ΡΚΚ».

Μετά την ενέδρα, αυξάνεται διαρκώς η πίεση εντός Τουρκίας για εξαπόλυση επίθεσης στο βόρειο Ιράκ, μέσα από διαδηλώσεις που κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν ότι «καθυστερεί». Ο υπουργός Αμυνας δήλωνε ότι «υπάρχουν σχέδια εισβολής, αλλά δε θα υλοποιηθούν άμεσα». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ερντογάν υποστήριζε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να «δοθεί ένα περιθώριο λίγων ημερών πριν την όποια δραστική απάντηση».

Διαφοροποίηση Ταλαμπανί - Μπαρζανί από Βαγδάτη

Στη Βαγδάτη, την ίδια ώρα, το ιρακινό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με 185 ψήφους υπέρ από το σύνολο των 275, όπου καταδικάζεται κάθε στρατιωτική επιχείρηση εντός ιρακινού εδάφους, αλλά και κάθε επίθεση κατά γειτονικής χώρας από ιρακινού εδάφους. Στο ψήφισμα καλείται η κυβέρνηση Μάλικι να λάβει άμεσα μέτρα για να τερματιστεί η δράση του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, ενώ ζητάται από τα μέλη της οργάνωσης να εγκαταλείψουν το ιρακινό έδαφος.

Ελαφρά, πλην διακριτά, διαφοροποιημένη είναι η στάση του Ιρακινού Προέδρου, Κούρδου Τζαλάλ Ταλαμπανί. Ο Ταλαμπανί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της αυτόνομης κουρδικής περιοχής Μασούντ Μπαρζανί, στο Ιρμπίλ, κατέστησε σαφές ότι «δε θα παραδώσει κανένα ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ στην Αγκυρα», αίτημα που διατυπώθηκε από την τουρκική ηγεσία ως ένας από τους όρους εκτόνωσης της έντασης. Επίσης, επέκρινε σφοδρά τον Σύρο Πρόεδρο, που φάνηκε να εγκρίνει μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, κατηγορώντας για διαρραγή της αραβικής ενότητας.

Εκτός Τουρκίας, πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις για εξεύρεση «μέσης διπλωματικής λύσης», με την Ουάσιγκτον να ανακοινώνει ότι έχει «λάβει σειρά πολλαπλών διπλωματικών προσπαθειών σε αυτή την κατεύθυνση». Ο Λευκός Οίκος, για άλλη μια φορά, κάλεσε Αγκυρα και Βαγδάτη «να εργαστούν από κοινού και να βρουν το συντομότερο δυνατό πολιτική λύση».

Κατά μιας τουρκικής στρατιωτικής εισβολής τάχθηκε και η Τεχεράνη, επιμένοντας στο διάλογο, αν και χαρακτήρισε το ΡΚΚ «τρομοκρατική οργάνωση». Εντονη ανησυχία και έκκληση αυτοσυγκράτησης και διπλωματίας απηύθυναν, επίσης, Γαλλία, Γερμανία, Αίγυπτος και Ιορδανία.

Αργά χθες βράδυ, ο Ιρακινός Πρόεδρος Ταλαμπανί προανήγγειλε ότι το ΡΚΚ θα κηρύξει μονομερώς εκεχειρία τις επόμενες ώρες. Το, προσκείμενο στο ΡΚΚ, πρακτορείο Firat μετέδιδε, όμως, διατηρώντας τη σύγχυση ότι «επί της ουσίας δεν έχει αρθεί η προηγούμενη εκεχειρία και όλα θα σταματήσουν, όταν τερματιστούν τα τουρκικά πλήγματα σε θέσεις του ΡΚΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ