Τρίτη 23 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πατριδοκαπηλία από Σαρκοζί

Δίχασε εκπαιδευτική κοινότητα και πολιτική σκηνή η εντολή του Προέδρου Σαρκοζί να αναγνωστεί η αποχαιρετιστήρια επιστολή ενός 17χρονου κομμουνιστή που εκτελέστηκε από τους ναζί προς τους γονείς του. Το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται...

Ο Σαρκοζί διέταξε να διαβαστεί η συγκεκριμένη επιστολή ως «έναυσμα για συλλογικό προβληματισμό» και ως «παράδειγμα προς μίμηση για τη θυσία και την αυταπάρνηση για την πατρίδα και την ελευθερία». Αυτό, όμως, που καθίσταται σαφές στην εγκύκλιο είναι ότι δε θα αναφερθεί ούτε η πολιτική τοποθέτηση του 17χρονου, ούτε οι συνθήκες σύλληψης και εκτέλεσής του, αλλά ούτε και ο ρόλος της τότε κυβέρνησης Βισί, που συνεργάστηκε με τους κατακτητές.

Ο 17χρονος Γκι Μοκέ εκτελέστηκε μαζί με άλλα 26 μέλη του Γαλλικού ΚΚ, στο Σατομπριάν, στις 22 Οκτώβρη 1941, ως αντίποινα για τη δολοφονία ενός Γερμανού αξιωματικού από τη γαλλική Αντίσταση. Ο Μοκέ και οι σύντροφοί του επιλέχθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης των δοσιλόγων, προκειμένου «να σωθούν οι καλοί Γάλλοι και να τιμωρηθούν όσοι το αξίζουν»!!

Την εντολή Σαρκοζί επέκριναν τόσο το Γαλλικό ΚΚ, όσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το ΓΚΚ τόνισε ότι «με τον τρόπο που γίνεται, πρόκειται για πατριδοκαπηλία και πολιτικάντικη εκμετάλλευση». Ανάλογη ήταν και η αντίδραση των περισσότερων συνδικάτων των εκπαιδευτικών, που επισήμαναν ότι «η ανάγνωση ενός εντελώς συναισθηματικού γράμματος, χωρίς καμία αναφορά στις συνθήκες και στο ποιόν του υπογράφοντα, είναι πολιτικάντικη παραχάραξη και δε βοηθά στη γνώση της Ιστορίας και στην εξαγωγή των αναγκαίων συμπερασμάτων».

Σε αρκετά σχολεία δεν έλειψαν οι αψιμαχίες, καθώς καθηγητές αρνήθηκαν να παρευρεθούν στη διαδικασία ανάγνωσης, ενώ κυβερνητικά στελέχη επισκέφτηκαν μεγάλα σχολικά συγκροτήματα πιέζοντας για την υλοποίηση της απόφασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ