Τρίτη 23 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αμερικανικές επιδρομές στο Σαντρ Σίτι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέο μακελειό, όπως όλα δείχνουν, προκάλεσαν οι κατοχικές δυνάμεις, την Κυριακή τα ξημερώματα. Και αυτή τη φορά, στόχος ήταν η σιιτική παραγκούπολη Σαντρ Σίτι, όπου, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, «αναζητούνταν επικεφαλής ομάδας ενόπλων που ευθύνεται για απαγωγές Αμερικανών στρατιωτών».

Οι τοπικές αρχές αλλά και νοσοκομειακές πηγές καταγγέλλουν ότι κατά τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, αμερικανικές δυνάμεις επέδραμαν σε συνοικίες του Σαντρ Σίτι, ενώ παράλληλα εξαπολύθηκαν αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές. Ο απολογισμός, με βάση αυτές τις πηγές, είναι 15 νεκροί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, αλλά και παιδιά, και περισσότεροι από 50 τραυματίες.

Εκπρόσωποι του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ μίλησαν για «κτηνωδία κατά πολιτών», αλλά κάλεσαν τους πιστούς να μην ανταποκριθούν στα καλέσματα ιμάμηδων και διαφόρων ενόπλων που έχουν διαφοροποιήσει τη θέση τους από τον Σαντρ, για βίαιη αντίδραση. Το δημοτικό συμβούλιο του Σαντρ Σίτι κάλεσε τον πρωθυπουργό Μάλικι να καταδικάσει την επίθεση, αλλά και να σταματήσει αυτού του είδους την αιματηρή δράση των κατοχικών.

Από την άλλη, εκπρόσωποι των αμερικανικών δυνάμεων, μέχρι και χτες, επέμεναν ότι η επιχείρηση προκάλεσε το θάνατο σε 49 ενόπλους καταζητούμενους και ότι δε γνώριζαν τίποτε για απώλειες αμάχων. Ο ισχυρισμός τους, βέβαια, καταρριπτόταν και από φωτογραφίες που μετέδωσαν από την περιοχή τα διεθνή ΜΜΕ.

Χτες, βομβιστικές επιθέσεις αιματοκύλησαν και πάλι σιιτικές περιοχές, τη συνοικία Ζαφαρανίγια και την Καράντα, όπου δεν υπήρχε εμφανής στρατιωτικός ή κατοχικός στόχος. Συνολικά, σκοτώθηκαν επτά πολίτες και τραυματίστηκαν 23.

Αποσύρσεις και ...«αποψιλώσεις» κατηγοριών

Την απόσυρση των πολωνικών στρατευμάτων από το Ιράκ, εντός του 2008, προανήγγειλαν στελέχη του κόμματος «Πλατφόρμα των Πολιτών», που κέρδισε τις εκλογές στην Πολωνία. Οι νέοι κυβερνώντες υποστηρίζουν ότι «ο ρόλος των πολωνικών στρατευμάτων - περίπου 900 άνδρες - ολοκληρώθηκε». Τη μείωση των στρατευμάτων της στο Ιράκ, με στόχο, όμως, να τα μεταφέρει στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι εξετάζει και η Τσεχία.

Τέλος, σε στρατοδικείο παραπέμπονται μετά από πολύμηνες ανακρίσεις, δύο Αμερικανοί πεζοναύτες που εμπλέκονται στη σφαγή 24 Ιρακινών πολιτών στη Χαντίθα, τον Νοέμβρη του 2005. Βέβαια, αντί των αρχικών κατηγοριών για ανθρωποκτονία και δολοφονία, τελικά τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «παράβαση καθήκοντος, ακούσια σφαγή και κατά συρροήν επιθέσεις». Στο συγκεκριμένο περιστατικό, μια ομάδα πεζοναυτών γάζωσε αδιακρίτως πολίτες όταν ένα αυτοκίνητό τους έπεσε σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ