Τρίτη 23 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Παραιτήθηκε ο Λαριτζάνι από τις διαπραγματεύσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Ως «προσωρινή νίκη» των «σκληροπυρηνικών» της ιρανικής ηγεσίας απέναντι στους «μετριοπαθέστερους» αξιωματούχους του ισλαμικού καθεστώτος, ερμήνευσαν αναλυτές την παραίτηση του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και βασικού διαπραγματευτή για το πυρηνικό πρόγραμμα Αλί Λαριτζάνι. Επισήμως, ο Λαριτζάνι επικαλέστηκε «προσωπικούς λόγους» και η παραίτησή του έγινε αμέσως δεκτή από τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ.

Ομως, πηγές προσκείμενες στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και σε αξιωματούχους που έχουν εργαστεί και διαπραγματευτεί για το πυρηνικό πρόγραμμα, ανέφεραν ότι ο Λαριτζάνι διαφωνεί με την τακτική που ακολουθεί ο Ιρανός Πρόεδρος, επιμένοντας ότι ο διάλογος με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είναι «χρήσιμος» και μπορεί να αποδώσει περισσότερα προς όφελος των ενεργειακών αναγκών της χώρας, από ό,τι η αδιαλλαξία και οι υψηλοί τόνοι. Ο Λαριτζάνι, πάντως, θα μεταβεί στη Ρώμη, εντός της εβδομάδας, για να συνοδεύσει τον αντικαταστάτη του, υφυπουργό Εξωτερικών Σαγιέντ Τζαλίλι (στενό συνεργάτη του Αχμαντινετζάντ) στη συνάντησή του με τον Χαβιέ Σολάνα.

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τεχεράνης, Μοτακί, με επιστολή του στον Γάλλο ομόλογό του, επαναλαμβάνει ότι το Ιράν «δε θα απεμπολήσει ποτέ τα δικαιώματά του στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια όσο και αν απειλείται με κυρώσεις». Η επιστολή συνέπεσε με άλλη μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι «επιθυμεί πάντα το ζήτημα να λυθεί διπλωματικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ