Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αμφίρροπη ψηφοφορία και παραχωρήσεις προς "διαφωνούντες"

ΡΩΜΗ.-

Λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο απομένει για τη διεξαγωγή της κρίσιμης ψηφοφορίας στο ιταλικό Κοινοβούλιο, που θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού της "Ελιάς". Πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι εμφανίστηκε, χτες, ιδιαίτερα αισιόδοξος και, όπως εκτιμάται, προχώρησε, ήδη, σε ορισμένες "παραχωρήσεις" προς τους διαφωνούντες της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους και φυσικά την ψήφο εμπιστοσύνης τους.

"Η κυβέρνηση της "Ελιάς" θα βγει πιο δυνατή από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης", τόνισε, εμφανιζόμενος αρκετά αισιόδοξος, ο Ιταλός πρωθυπουργός. Και προφανώς έχει ορισμένα σίγουρα στοιχεία στα χέρια του, τα οποία προσπάθησε, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, να διασφαλίσει κάνοντας συγκεκριμένες παραχωρήσεις προς τον, αυτοπροβαλλόμενο, ως ηγέτη των διαφωνούντων της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Αρμάντο Κοσούτα.

Ως παραχώρηση εκλήφθηκε η χτεσινή δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του απέναντι στο ενδεχόμενο ΝΑΤΟικών στρατιωτικών βομβαρδισμών και υποστήριξε ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια των πολιτικών συζητήσεων. Ο Ρομάνο Πρόντι δεν αποσαφήνισε αν προτίθεται, τελικά, να επιτρέψει τη χρήση των ιταλικών βάσεων για την επιδρομή των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών κατά των σερβικών θέσεων στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και μόνο η δήλωσή του έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τον Αρμάντο Κοσούτα, αλλά και το μικρό κόμμα των Πρασίνων που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αντίθετα, έντονα αντέδρασε ο αντιπολιτευτικός δεξιός συνασπισμός και ο Τζιανφράνκο Φίνι υπογράμμισε, οργισμένα, ότι "η προσπάθεια ικανοποίησης του κομαντάντε Κοσούτα οδηγεί την Ιταλία στην πρώτη ρήξη των σχέσεών της με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο". Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές και κυβερνητικές πηγές, ο Ρομάνο Πρόντι συμφώνησε να προχωρήσει και στην εφαρμογή του 35ωρου στην εργασιακή βδομάδα.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες και στοιχεία, ο Ρομάνο Πρόντι υπολογίζει στην ψήφο των 21 από τους 34 βουλευτές της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης που φέρονται να συμφωνούν με τον παραιτηθέντα πρόεδρο του κόμματος, Αρμάντο Κοσούτα, στη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, η κυβέρνηση της "Ελιάς" συγκεντρώνει 313 ψήφους, δύο μόλις ψήφους λιγότερους από την εξασφάλιση μιας ισχνής πλειοψηφίας στη Βουλή. Ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος καθώς ευελπιστεί ότι τις 2 αυτές ψήφους θα τις εξασφαλίσει από μετριοπαθείς "κεντρώους" της δεξιάς αντιπολίτευσης ή δε θα τους χρειαστεί, καν, αν υπάρξουν αρκετές αποχές. Από την πλευρά της, η Πολιτική Επιτροπή της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης παραμένει σταθερή στη θέση της για απόσυρση της στήριξής της προς την κυβέρνηση Πρόντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ