Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρές συγκρούσεις στη Χεβρώνα

Νεκρός και τραυματίες από τις σκληρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Χεβρώνα, λίγο μετά την αναχώρηση της Ολμπράιτ και την ανακοίνωση υπογραφής συμφωνίας την επόμενη βδομάδα

ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Λίγες μόνο ώρες μετά την αναχώρηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ από την περιοχή και την αισιόδοξη πρόβλεψή της για υπογραφή συμφωνίας μέσα στην επόμενη βδομάδα, σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην πόλη της Χεβρώνας. Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ ζητούσε, επισήμως, από τη Μόσχα να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής που προγραμματίζεται για τις 15 του τρέχοντος μηνός στην Ουάσιγκτον.

Ιδιαίτερα τεταμένη είναι, από χτες τα ξημερώματα, η ατμόσφαιρα στη Χεβρώνα, όπου επί ώρες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές και Ισραηλινοί στρατιώτες συγκρούονταν. Τα επεισόδια άρχισαν νωρίς το πρωί, όταν νεαροί Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν διαδήλωση στο πλαίσιο της γενικής απεργίας, που πραγματοποιήθηκε χτες στην πόλη με προτροπή της παράταξης του Γιάσερ Αραφάτ "Φατάχ". Η απεργία έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αυστηρό αποκλεισμό και την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί εδώ και 8 μέρες στην πόλη, μετά από έκρηξη βόμβας που προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό 11 Ισραηλινών στρατιωτών και 13 Παλαιστινίων.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν με λαστιχένιες σφαίρες στο λιθοβολισμό, με αποτέλεσμα ένας 20χρονος Παλαιστίνιος να χάσει τη ζωή του και ένας Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ, που εργαζόταν για λογαριασμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, να τραυματιστεί πολύ σοβαρά.Στο σύνολο τραυματίστηκαν άλλοι 15 διαδηλωτές. Ο τραυματισμός του φωτορεπόρτερ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς ο νεαρός τραυματίας έφερε όλα τα διακριτικά των δημοσιογράφων. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός διοικητής της Χεβρώνας, στρατηγός Γιγκάλ Σαρόν, υποστήριξε ότι ο φωτορεπόρτερ δεν είχε κανένα διακριτικό και επέρριψε ευθύνες στην παλαιστινιακή αστυνομία που δεν απέτρεψε τους νεαρούς διαδηλωτές.

Μετά τα χτεσινά επεισόδια, εντάθηκε ο αποκλεισμός, όχι μόνο, της Χεβρώνας, αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, που ισχύει από τα τέλη του Σεπτέμβρη. Από την πλευρά του ο Γιάσερ Αραφάτ, που άρχισε χτες διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, κάλεσε τον Ρώσο πρωθυπουργό Γεβγκένι Πριμακόφ και τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν να παρευρεθούν αυτοπροσώπως ή να στείλουν εκπρόσωπο στη σύνοδο της επόμενης βδομάδας στην Ουάσιγκτον και να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία". Ο Γεβγκένι Πριμακόφ αρκέστηκε να τονίσει ότι η Ρωσία παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ότι θα αποφασίσει αν η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί στην Ουάσιγκτον εφόσον υπάρξει σαφής σχετική απάντηση - πρόσκληση και από το Ισραήλ και από τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ