Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονοτονία όσον αφορά τον πανικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ.-

Οι εργασίες του ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας έλαβαν τέλος χτες, ενώ οι ψευδαισθήσεις δεν έλειψαν, μια και οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στους εν λόγω Οργανισμούς και τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για την αντιμετώπιση της κρίσης, παρά την ανάγκη για αναστήλωση του ΔΝΤ και την οικοδόμηση ενός νέου διεθνούς νομισματικού συστήματος, που θα είναι ικανό να απορροφά τις κρίσεις.

Βέβαια, αυτές οι υποθέσεις θεωρούνται μακροπρόθεσμες αφού απαιτούν πολλή σκέψη και προβληματισμό, τον οποίο τον άφησαν προς το παρόν... Ετσι οι δεκαπέντε χιλιάδες υπουργοί, τραπεζίτες και τεχνοκράτες θεώρησαν θετικό που μπόρεσαν να καταλήξουν σε δύο βασικά ζητήματα για το άμεσο διάστημα ώστε να αντιμετωπιστεί προσωρινά η κρίση. Τα δύο ζητήματα που αποφασίστηκαν είναι: Πρώτον η αντιμετώπιση των χρεών, και δεύτερον, να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός μεταξύ των ισχυροτέρων οικονομικά κρατών ώστε με τα κατάλληλα μέτρα να αυξηθεί το επίπεδο της ζήτησης παγκοσμίως. Ετσι η αναδόμηση του ΔΝΤ, παρότι ζητείται από πολλές "κεφαλές", έμεινε στη χώρα του επιθυμητού αν όχι του "ονειρικού". Η ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ αργά το βράδυ της Τετάρτης, όπου πρότεινε να υπάρξει γενναία και σημαντική αύξηση των αποθεματικών του ΔΝΤ, ώστε να βοηθηθούν οι κλυδωνιζόμενες οικονομίες, πρόσφερε κάποια προσωρινή ανακούφιση, κυρίως για την πιθανή καταβολή και προσφορά των ΗΠΑ στον "κοινό κορβανά".

Οι αποφάσεις και κυρίως οι εκδηλωμένες προθέσεις της συνόδου τέθηκαν αμέσως σε εφαρμογή αν κρίνει κανείς τη σπουδή του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Μισέλ Καμντεσί,να δηλώσει χτες, την ώρα που κήρυττε τη λήξη της συνόδου, ότι πιστεύει πως υπάρχει διέξοδος από την παρούσα κρίση, ενώ τρέφει αισθήματα εμπιστοσύνης έναντι των αμερικανικών σχεδίων για μια σημαντική αύξηση του κεφαλαίου του ΔΝΤ, ενώ εξάλλου πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του η αμερικανική συμμετοχή θα υλοποιηθεί "πολύ σύντομα". "Εχω εμπιστοσύνη. Το πρόβλημα της αύξησης του κεφαλαίου του ΔΝΤ καθώς και αυτό των νέων δανειακών συμφωνιών του ΔΝΤ πολύ σύντομα θα τα έχουμε ξεπεράσει" δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, μετά το πέρας της φετινής κοινής συνόδου του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα στην αμερικανική πρωτεύουσα. Σε μία παράλληλη εξέλιξη και με τη σθεναρή υποστήριξη των Αμερικανών που δούλευαν παρασκηνιακά, εγκρίθηκε η χορήγηση βοήθειας ύψους 30 δισ. δολαρίων προς τις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της "ασιατικής νόσου" αλλά και της Ρωσίας.

Η συνεχής πτωτική τάση των χρηματιστηρίων

Τη "συγκρατημένη αισιοδοξία" των συμμετεχόντων στη φετινή συνέλευση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας δε φαίνεται να συμμερίζονται οι παγκόσμιες αγορές, αφού την έστω και οριακή πτωτική τάση της Τετάρτης ακολούθησε μία ακόμα θυελλώδης μέρα συνεδριάσεων, όπου οι τελικές διαμορφώσεις έκλεισαν και πάλι με απώλειες των τιμών των χρηματιστηρίων.

Σημαντική πτώση 5,8% παρουσίασε το χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς ο δείκτης Nikkei απώλεσε 799,55 μονάδες για να κλείσει στις 13.026,06 μονάδες, εξανεμίζοντας τα κέρδη από την προχτεσινή άνοδο του 6,17%.

Η χτεσινή πτώση του δείκτη Nikkei ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε σε διάστημα μιας μέρας τον τελευταίο χρόνο και οφείλεται στην καθίζηση που υπέστησαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιριών λόγω της εντυπωσιακής αύξησης του γιεν έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γιεν είχε πέσει στα 122,90 γιεν από 132,04 που ήταν την ίδια ώρα προχτές. Η άνοδος κατά 10 γιεν της ισοτιμίας του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου ήταν η μεγαλύτερη που σημειώνεται μέσα σε μια μέρα τα τελευταία 25 χρόνια. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε κάθετη πτώση τις μετοχές της "Σόνι", της "Φούτζι", της "Χόντα" και άλλων ιαπωνικών εξαγωγικών κολοσσών. Την πτώση της τιμής του δολαρίου προκάλεσε η χτεσινή δήλωση του προέδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν, ότι η συνολική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας έχει εξασθενήσει σημαντικά. "Οι μετοχές έπεσαν σήμερα γιατί οι επενδυτές ανησυχούν για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης", δήλωσε ο διευθυντής της ασφαλιστικής εταιρίας "Ντάιουα", Κένζι Καρικόμι.

Το σκηνικό που προκάλεσε την αναταραχή στο Τόκιο παρέμεινε αναλλοίωτο και χτες. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Γουόλ Στριτ, η απαισιοδοξία ήταν διάχυτη και ο δείκτης "Ντάου Τζόουνς" έχανε μέχρι και 200 μονάδες, ενώ το δολάριο συνέχιζε να χάνει στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η ανασφάλεια που επικρατεί, η άρνηση της Γερμανίας για να μειώσει τα βασικά επιτόκια, οι δηλώσεις του Γκρίνσπαν δημιούργησαν αρνητικό κλίμα και στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, που αντέδρασαν αρνητικά και η τελική διαμόρφωση όλων των χρηματιστηρίων ήταν με απώλειες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC-40 έχασε 137,72 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE100 136,50, στη Ζυρίχη η SWISINDEX 100,90, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX - Index υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες χάνοντας 191,75 μονάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ