Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ελιγμοί Πριμακόφ και με τα συνδικάτα

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών είχε την Τρίτη, 15 του Σεπτέμβρη, ο πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ με ηγέτες των συνδικάτων. Η συνάντηση έγινε στην έδρα της Ομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικάτων Ρωσίας (ΟΕΣΡ) και από μέρους των συνδικάτων συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΟΕΣΡ Μιχαήλ Σμακόφ και μερικοί ηγέτες κλαδικών συνδικάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η προγραμματισμένη για τις 7 Οκτώβρη πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας των εργαζομένων και, όπως θεωρεί η εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", ο νέος πρωθυπουργός, στα πρόθυρα αυτής της απεργιακής κινητοποίησης, "αποφάσισε να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα" και να συνομιλήσει με τους ηγέτες της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας. Επομένως, έξω απ' αυτές τις συνομιλίες βρέθηκαν οι ριζοσπάστες εργατικοί ηγέτες, μεταξύ τους ο πρόεδρος της Πανρωσικής Απεργιακής Επιτροπής (ΠΑΕ) και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Βορκουτά του Ανεξάρτητου Συνδικάτου Ανθρακωρύχων Βίκτορ Σεμιόνοφ. Στο μεταξύ, η ΠΑΕ έχει συγκροτηθεί για το συντονισμό των ενεργειών, των προετοιμασιών και της πραγματοποίησης της πανρωσικής απεργίας, με αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και την αλλαγή της σημερινής κοινωνικοοικονομικής πολιτικής.

Ο Βίκτορ Σεμιόνοφ, σε συνέντευξη στην προαναφερόμενη εφημερίδα, εκτίμησε την αντικατάσταση του Βίκτορ Τσερνομίρντιν ως "απόπειρα επανάστασης από τα πάνω, που έγινε για να μην επιτραπεί η επανάσταση από τα κάτω. Τι θα φέρει αυτή η αλλαγή, θα δούμε". Ο Σεμιόνοφ μαζί με άλλους ανθρακωρύχους παρακολούθησαν τη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας κατά την επικύρωση του Πριμακόφ στο πρωθυπουργικό αξίωμα και άκουσαν την ομιλία του. Κατά τη γνώμη του, οι ανθρακωρύχοι συμφωνούν με πολλές θέσεις του πρωθυπουργού, ιδιαίτερα με τις δηλώσεις του για την επιβολή της τάξης και της πειθαρχίας, καθώς και ότι τα χρήματα πρέπει να αναζητηθούν στη Ρωσία και όχι στο εξωτερικό. Οι ανθρακωρύχοι δε σκοπεύουν για την ώρα να λύσουν την πικετοφορία μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης, διότι, όπως τόνισε ο Σεμιόνοφ, δεν πήγαν εκεί για την κυβέρνηση, αλλά για τον Πρόεδρο Γιέλτσιν. "Αν μας δώσουν τον Μπορίς Νικολάγεβιτς (Γιέλτσιν), τότε αλλάζει το ζήτημα. Μ' αυτή, όμως, την κυβέρνηση... θα δούμε". Στην ερώτηση, αν οι ανθρακωρύχοι σκοπεύουν να συντονίσουν τη δράση τους με την ΟΕΣΡ, που επίσης προτίθεται να πραγματοποιήσει στις 7 Οκτώβρη πανρωσική απεργία, ο Σεμιόνοφ απάντησε αρνητικά, διότι "οι ηγέτες της βρίσκονται τώρα σε μεγάλη αμηχανία και δεν ξέρουν τι να κάνουν στις 7 Οκτώβρη. Επιπλέον, πριν ακόμα από τις αλλαγές στην κυβέρνηση πολλές οργανώσεις της ΟΕΣΡ δήλωσαν ότι δε θα συμμετάσχουν ενεργά σ' αυτή την κινητοποίηση". Στην ερώτηση "Πώς βλέπετε το γεγονός ότι στη νέα κυβέρνηση μπήκαν κομμουνιστές;", ο Σεμιόνοφ απάντησε χαρακτηριστικά: "Μια και υπέρ του Πριμακόφ ψήφισαν και οι ένθερμοι δημοκράτες του "Γιάμπλοκο" και οι κομμουνιστές, επιστροφή στα παλιά δε θα υπάρξει. Αφού ο Ζιουγκάνοφ πηγαίνει στην εκκλησία, σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον φανατικός κομμουνισμός. Ισως τώρα να αρχίσει η οικοδόμηση της νέας κοινωνίας που ονειρευτήκαμε. Την επιβεβαίωση αυτού δείχνει η πληθώρα πληροφοριών που κυκλοφορούν. Ειδικότερα, υπάρχουν σχέδια για την απόσβεση των χρεών για τους μισθούς και για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση". Η συνέντευξη αυτή του προέδρου της Απεργιακής Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι, δυστυχώς, πολλοί ακόμα εργάτες είναι αιχμάλωτοι των συνταγματικών αυταπατών.

Διορισμοί

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν διόρισε χτες τρεις αντιπροέδρους της κυβέρνησης, τους Βλαντίμιρ Ριζκόφ και Αλεξάντρ Σοχίν, στελέχη και οι δυο του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία" και τον ανεξάρτητο Βλαντίμιρ Μπουλγκάκ, υπουργό Επιστημών και Τεχνολογίας στην απερχόμενη κυβέρνηση. Σημειώνουμε πως σε αντίθεση με δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, ο Σοχίν, που θα είναι αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική και τις σχέσεις με τους διεθνείς οργανισμούς, δήλωσε ότι το βασικό καθήκον δεν είναι η καταβολή των καθυστερούμενων μισθών στους εργαζόμενους, αλλά η αποκατάσταση της οικονομικής ευρωστίας της χώρας. Ο Σοχίν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του δεύτερου ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Τζον Οντλινγκ Σμι, ο οποίος είχε προηγουμένως συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Πριμακόφ για τους όρους ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας ύψους 4,3 δισ. δολαρίων.

Επίσης, ο Γιέλτσιν διόρισε τον 48χρονο στρατηγό Κονσταντίν Τότσκι επικεφαλής της Υπηρεσίας Ομοσπονδιακών Μεθοριακών Στρατευμάτων στη θέση του Νικολάι Μπορντιούζα, ο οποίος διορίστηκε γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Ο Τότσκι ήταν διοικητής της βορειοδυτικής περιφέρειας των συνόρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Γ. Πριμακόφ προτείνει "σύμφωνο μη επίθεσης" (1999-02-04 00:00:00.0)
Πριμακόφ σε χρέη και "αντιπροέδρου"; (1998-10-30 00:00:00.0)
Στο δρόμο της πανρωσικής κινητοποίησης το ΚΚΡΟ (1998-09-24 00:00:00.0)
Διεργασίες και οριοθετήσεις (1998-09-15 00:00:00.0)
Δεύτερη απόρριψη του Β. Τσερνομίρντιν (1998-09-08 00:00:00.0)
"Μια απ' τα ίδια... " η "νέα" κυβέρνηση (1998-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ