Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Νηνεμία, πριν τη νέα καταιγίδα;

ΤΙΡΑΝΑ.- Η νηνεμία που επικρατούσε χτες για δεύτερη μέρα στην αλβανική πρωτεύουσα, παρά τη νέα συγκέντρωση των οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα, μάλλον χαρακτήρα προσωρινότητας έχει. Αψευδής μάρτυρας, η πιο αγριεμένη από ποτέ ρητορική του Μπερίσα...

"Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι αποφασισμένο να ξαναπάρει την εξουσία με λαϊκή εξέγερση... αυτοί που ανέτρεψαν τη δικτατορία του Ενβέρ Χότζα θα ανατρέψουν σήμερα και τη δικτατορία του τρομοκράτη Φάτος Νάνο".

"Οσο για τους άλλους που ονειρεύονται την αποκατάσταση του νεοκομμουνισμού κάνουν λάθος. Ποτέ δε θα εγκαταλείψω το έθνος". Αυτά δήλωνε ο Μπερίσα, λίγο πριν τη συγκέντρωση των οπαδών του το μεσημέρι, ενώ το Κοινοβούλιο συνεδρίαζε για να εξετάσει την άρση της ασυλίας του ίδιου και άλλων ηγετών της αντιπολίτευσης και παραπομπής τους σε δίκη για "απόπειρα πραξικοπήματος".

Ο πρώην Πρόεδρος εμφανίστηκε "έμπειρος", σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερ, δηλώνοντας "η υποστήριξή σας είναι η κοινοβουλευτική ασυλία μου" προς του οπαδούς του.

Το Κοινοβούλιο θεωρείτο "απίθανο" να αποφασίσει χτες, αφού ζητήθηκε να "καταθέσουν" τις απόψεις τους σε αυτό οι κατηγορούμενοι, πριν την κατάληξη της συζήτησης - κάτι που τόσο ο Μπερίσα όσο και οι υπόλοιποι (ο πρώην πρόεδρος του αλβανικού Κοινοβουλίου Πιέτερ Αρμπενόρι και τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος Λέοναρντ Ντέμι, Βίλι Μιναρόλι και Σαμπάν Νέμια) αρνούνται... μετά βδελυγμίας. Ο Μπερίσα σχολίασε τη δικαστική δίωξη του ιδίου και των υφισταμένων του λέγοντας πως "πρόκειται για πράξη τρέλας και αληθινής εθνικής προδοσίας, που δείχνει την αποφασιστικότητα του Φάτος Νάνο να καταστρέψει την αντιπολίτευση και ολόκληρη την Αλβανία" κι εξήγγειλε νέα αντικυβερνητική συγκέντρωση για αύριο Παρασκευή.

"Απόκρυψη και παραλλαγή"...

Σε μια προσπάθεια να αποφύγουν απευθείας σύγκρουση με τις δυνάμεις ασφαλείας, οι ένοπλοι οπαδοί του Μπερίσα έδειξαν να εγκαταλείπουν τις πρώτες πρωινές ώρες χτες τις θέσεις τους έξω από τα γραφεία του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος.

Είχε προηγηθεί η απειλή του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο ότι θα τους απομακρύνει διά της βίας.

"Δεν υπήρχαν ένοπλοι έξω από την έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ηταν μόνο γυναίκες, κάποιοι ηλικιωμένοι και κομματικά στελέχη", δήλωσε ο συνεργάτης του Μπερίσα, Μόισι Μιράκα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός στο προχτεσινό τηλεοπτικό του διάγγελμα είχε αποσαφηνίσει ότι δε θα παραιτηθεί, προσθέτοντας ότι "το πραξικόπημα που οργάνωσε ο Σαλί Μπερίσα και η ένοπλη ομάδα του απέτυχε" και καταλήγοντας με τη δήλωση πως "οι δυνάμεις της τάξης θα χτυπήσουν το έγκλημα χωρίς οίκτο. Και όλοι αυτοί που θα παραμείνουν στο δρόμο του εγκλήματος πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τους είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν", τόνισε ο Νάνο.

Νεότερος απολογισμός

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Αρτάν Μπίζγκα, οι νεκροί στις ταραχές που ξεκίνησαν από την Κυριακή είναι 8, ενώ οι τραυματίες είναι 80.

Εχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι τη Δευτέρα στα Τίρανα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την ανάκτηση του ελέγχου των κυβερνητικών κτιρίων, μεταξύ εκείνων που συνέλαβε η αστυνομία ήταν και δύο Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου. Αν το στοιχείο αυτό, που ο εκπρόσωπος του αλβανικού υπουργείου Εσωτερικών έκανε γνωστό, είναι ακριβές, αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι ο Μπερίσα "ποντάρει" στην υποστήριξη του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) στην κούρσα του για την ανάκτηση της εξουσίας...

(Παρενθετικώς, θα πρέπει ίσως να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα ο Αντεμ Ντεμάτσι, αυτοαποκαλούμενος "πολιτικός εκπρόσωπος" του UCK, είχε πει πως "δεν αναμειχθήκαμε" στην κρίση στη "μητέρα" Αλβανία. )

Ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ;

Η Ευρωπαϊκή Ενωση διόρισε χτες τον Χέρμπερτ Γκριμπμάγιερ ως ειδικό απεσταλμένο στην Αλβανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της αυστριακής προεδρίας στη Βιέννη.

Ο Γκριμπμάγιερ, σύμβουλος του αυστριακού πρώην καγκελαρίου Φραντς Βρανίτσκι, στη διάρκεια της αποστολής του πέρσι στην Αλβανία, ως ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ, παρέμεινε στη χώρα έξι μήνες. Αναμενόταν αργά χτες να καταφθάσει στα Τίρανα.

"Αποστολή του ειδικού απεσταλμένου είναι να συμβάλει στον άμεσο τερματισμό της βίας και να ενθαρρύνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αρχίσουν εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος θα ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από την κρίση", σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ.

Η αποστολή "αστυνομευτικής δυνάμεως", όπως κατά τη λαϊκή εξέγερση του 1997 στην οποία ο Μπερίσα ανατράπηκε, επισήμως δεν εξετάζεται - ακόμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ