Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συγκρούσεις και "ώριμες" δυτικές πρωτοβουλίες

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΟΝΝΗ.-

Ενώ οι συγκρούσεις στο Κόσσοβο επεκτείνονταν στον προηγουμένως "ήρεμο" βορρά της σερβικής επαρχίας, με αρκετούς νεκρούς να αναφέρονται από τις αντιμαχόμενες πλευρές, προωθούνταν ένα γαλλικής έμπνευσης σχέδιο για την έγκριση από τον ΟΗΕ της "ανάληψης δράσης" όσον αφορά τη σύγκρουση.

Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, τουλάχιστον έξι Αλβανοί αυτονομιστές του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) κι ένας Σέρβος αστυνομικός σκοτώθηκαν σε μάχες τις τελευταίες δύο μέρες, μεταξύ Ποντούγεβο και Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα στις βόρειες περιοχές της επαρχίας.

Σερβικές πηγές ανέφεραν πως τραυματίστηκαν άλλοι τρεις αστυνομικοί και επισήμανε ότι τα έξι μέλη του "Απελευθερωτικού Στρατού" που σκοτώθηκαν φορούσαν μαύρες στρατιωτικές φόρμες, "πράγμα που σημαίνει ότι ανήκαν σε επίλεκτη μονάδα της αυτονομιστικής οργάνωσης".

Η σερβική Αστυνομία εκτιμά τον αριθμό των ανταρτών του "Απελευθερωτικού Στρατού", που δρουν στο τρίγωνο Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα - Ποντούγεβο - Βουτσίτρν (βόρεια της Πρίστινα) σε χίλιους μαχητές. Η επιχείρηση εξουδετέρωσής τους "συνεχίζεται". Σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", αρκετές εκατοντάδες κατοίκων "προσπαθούσαν να διαφύγουν" από την περιοχή.

Την ίδια ώρα στο διπλωματικό "μέτωπο" υπήρχαν διάφορες συζητήσεις. Οι δύο κυριότερες ήταν η ενημέρωση του Κρίστοφερ Χιλ προς αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και η συζήτηση γαλλικής - γερμανικής διπλωματίας για παραπομπή του θέματος στον ΟΗΕ για "επικύρωση" ενός σχεδίου δράσης. Οσον αφορά την πρώτη, ο Χιλ είπε στους αξιωματούχους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ότι οι "συγκρούσεις δυσκολεύουν οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης".

Οσον αφορά τη δεύτερη συζήτηση, αυτή είναι μάλλον "περίπλοκη". Ξεκίνησε από τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ. Συνεχίστηκε χτες με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, να "χαιρετά" την πρόταση Σιράκ για να γίνει την ερχόμενη βδομάδα έκτακτη σύγκληση της 6μελούς Ομάδας Επαφής (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία) στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με αντικείμενο την εκπόνηση σχεδίου απόφασης για το Κοσσυφοπέδιο, που θα μπορεί να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι η Ρωσία είναι... "ώριμη" να αποδεχτεί ένα κείμενο, στο οποίο θα διατυπώνεται η απειλή χρήσης βίας σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, αν το Βελιγράδι δεν ικανοποιήσει τους όρους που έχουν τεθεί για την ομαλοποίηση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο. Υπήρξαν, κατά τις ίδιες πηγές, τηλεφωνικές επαφές με τον Ρώσο Πρόεδρο, Μπορίς Γιέλτσιν, τόσο του Σιράκ όσο και του Χέλμουτ Κολ, καθώς και επικοινωνία του Κίνκελ με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Γεβγκένι Πριμακόφ.

Ο Κίνκελ δήλωσε χτες ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου θ' αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στη Μόσχα η "τρόικα" των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Επισήμως, από γερμανικής πλευράς διαψεύδεται κατηγορηματικά κάθε "διασύνδεση" μεταξύ της παροχής υποστήριξης στη Ρωσία για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και του ρωσικού "ναι" σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα συμπεριλαμβάνει το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικών μέτρων σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Πολιτικοί παρατηρητές ωστόσο θεωρούν δεδομένο ότι τόσο τα περιθώρια "αντίστασης" της Μόσχας, όσο και η "ανοχή" της έναντι της πολιτικής του Βελιγραδίου έχουν "στενέψει ασφυκτικά"...

Ο Κίνκελ τόνισε την "αναγκαιότητα" πίεσης "έναντι του Βελιγραδίου, αλλά κι έναντι των ενόπλων Αλβανών... Πρέπει να θέσουμε τις δύο πλευρές της διαμάχης στο Κοσσυφοπέδιο υπό ισχυρή πίεση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ