Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οξύνονται τα πνεύματα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Οι κατάρες και τα συνθήματα κατά των Ταλιμπάν, αλλά και των ΗΠΑ, κυριάρχησαν στη χτεσινή μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας, μία μέρα μετά την επιστροφή των λειψάνων των επτά από τους εννιά Ιρανούς που δολοφονήθηκαν από τους Αφγανούς μαχητές στις αρχές του Αυγούστου. Την ίδια στιγμή, οξύνονται οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ιράν και Ταλιμπάν και μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων παρατηρείται στα σύνορα των δύο χωρών.

Περισσότεροι από 200.000 Ιρανοί στρατιώτες εκτιμάται ότι βρίσκονται, από χτες, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, προετοιμαζόμενοι για, ευρείας κλίμακας, στρατιωτικές ασκήσεις, που μπορεί να αρχίσουν ακόμη και το Σάββατο. Στις ασκήσεις παίρνουν μέρος άρματα μάχης, βαρύ πυροβολικό, ελικόπτερα αλλά και μονάδες του Ναυτικού, που αναμένεται να πραγματοποιήσουν γυμνάσια στη λίμνη Χαμούν, ανάμεσα στα σύνορα των δύο χωρών. Ανάλογη παράταξη δυνάμεων φέρεται να έχουν κάνει, από την άλλη πλευρά των συνόρων, και οι Ταλιμπάν, των οποίων ο εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη, Χακίμ Μουαρτέζ, προειδοποίησε ότι έχουν στη διάθεσή τους πυραύλους "Κρουζ" μεγάλου βεληνεκούς.

Εντούτοις, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους και υπογράμμισε ότι το Ιράν θα εξαντλήσει όλες τις διπλωματικές και πολιτικές οδούς προτού λάβει απόφαση για στρατιωτική επέμβαση. Ο Χαραζί απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μουσουλμανικά κράτη να ασκήσουν πιέσεις στους Ταλιμπάν προκειμένου να "πάψουν να σκοτώνουν μέλη εθνικών ομάδων", των οποίων τις πράξεις δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει "ντροπή για το Ισλάμ". Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν υπογράμμισαν ότι είναι διατεθειμένοι να συνομιλήσουν με το Ιράν και ζήτησαν από τα Ηνωμένα Εθνη να καταδικάσουν την Τεχεράνη σε περίπτωση που προχωρήσει σε στρατιωτικό πλήγμα.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ουακίλ Αχμέντ, προειδοποίησε ότι οι Αφγανοί μαχητές θα χτυπήσουν ιρανικές πόλεις σε περίπτωση που γίνουν στόχος των ιρανικών δυνάμεων, και επανέλαβε το αίτημα των Ταλιμπάν για διαιτησία του ΟΗΕ, έτσι ώστε "να αποδειχθεί ποιος σκοτώνει αθώους και ποιος παρεμβαίνει στις υποθέσεις των άλλων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ