ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
"Ψηφίζουμε τους συνδυασμούς που υποστηρίζει το ΚΚΕ"

Κάλεσμα προς όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες, τους δημοκράτες πολίτες και τους προοδευτικούς φίλους της - ανεξάρτητα από το πού ανήκει ο καθένας πολιτικά - να στηρίξουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που υποστηρίζονται απ' το ΚΚΕ στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, απευθύνει με μήνυμά του το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων(ΠΕΕΠΠ). Μάλιστα, καλεί τα ΔΣ των Παραρτημάτων της να πρωτοστατήσουν σ' αυτή τη μάχη κατά την εκλογική περίοδο.

"Εμείς οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες που αντιμετωπίζουμε ακόμα τη δοκιμασία του "ηττημένου", σηκώνουμε διπλά βάρη με τα ιδιαίτερα προβλήματα που επιφορτιστήκαμε, εξαιτίας του ότι το επιτελείο των κυβερνώντων αθέτησε τις αρχικές του προθέσεις για τον επαναπατρισμό και την εγκατάστασή μας στην πατρίδα, για την οποία προσφέραμε τα πάντα ακόμα και τη ζωή μας", επισημαίνει η ΠΕΕΠΠ.

Στη συνέχεια χαρακτηρίζει επικίνδυνη την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, "που είναι υποταγμένη στα ξένα κέντρα αποφάσεων και συντονισμένη στη "νέα τάξη πραγμάτων", στην παγκοσμιοποίηση και τον αντικομμουνισμό", ενώ καταγγέλλει τις διαστρεβλώσεις και τις συκοφαντίες εις βάρος αναγνωρισμένων και δοκιμασμένων στελεχών της ΤΑ, καθώς και τα διάφορα τεχνάσματα των κυβερνώντων που με πολιτικές και ιδεολογικές πιέσεις και πολλαπλές υποσχέσεις προσπαθούν να παραπλανήσουν ψηφοφόρους.

"Πιστεύουμε πως για όλα αυτά ο κάθε δημοκράτης που ταλανίζεται να επιβιώσει, αλλά και όλοι οι πολίτες, που αγαπούν τον τόπο τους και επιδιώκουν την προκοπή του, να αγωνιστούν για την ανάδειξη, στα όργανα Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αγωνιστών υπερασπιστών των δίκαιων αιτημάτων του εργαζόμενου λαού μας. Θα στηρίξουν, δηλαδή, αυτούς που προτείνονται στους συνδυασμούς του ΚΚΕ", καταλήγει το μήνυμα της ΠΕΕΠΠ.

"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
Εσκεμμένη η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας

Στο ΚΑΤ περιόδευσε χτες αντιπροσωπεία της ΝΑΣ, με επικεφαλής τον υποψήφιο πρόεδρο για τη διευρυμένη ΝΑ Αθήνας - Πειραιά, Σπ. Χαλβατζή και τους υποψήφιους δημάρχους Κηφισιάς και Αμαρουσίου, Μ. Στεφανίδου και Χρ. Μέντζο

Ελλειψη νοσηλευτικού, κυρίως, προσωπικού, εξοντωτικά ωράρια και ιδιωτικοποίηση τομέων της υγείας, είναι μερικά από τα προβλήματα που διαπίστωσαν, κατά την περιοδεία τους στο νοσοκομείο ατυχημάτων ΚΑΤ, ο υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) Αθήνας - Πειραιά, της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Κηφισιάς και Αμαρουσίου, Μαιρήνη Στεφανίδου καιΧρήστος Μέντζος,αντίστοιχα, συνοδευόμενοι από μέλη του συνδυασμού.

Προβλήματα, που όπως σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής στους εργαζόμενους, είναι κοινά με αυτά που αντιμετωπίζουν όλα τα νοσοκομεία, "αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και αντίθετα ενίσχυσης, με κάθε τρόπο, του ιδιωτικού τομέα, των μεγάλων συγκροτημάτων, που παρέχουν κυρίως ξενοδοχειακή κάλυψη".

Στο σημείο αυτό οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τύχη του δημόσιου τομέα υγείας, καθώς και στο νοσοκομείο τους δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση τομέων του, όπως η καθαριότητα και η λειτουργία των πλυντηρίων. Συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της υγείας, είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και στο ΚΑΤ, κάτι που συνεπάγεται για τους εργαζόμενους εντατικοποίηση της δουλειάς, αλλά και υποβάθμιση της παρεχόμενων υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι λείπουν από 41 - 50% οργανικές θέσεις, κάτι που αφορά κυρίως νοσηλευτές, ακτινολόγους, φυσιοθεραπευτές και παρασκευαστές.

"Γίνονται κάποιες προσλήψεις, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, ωστόσο τα ωράρια είναι εξοντωτικά. Οι εντατικοί ρυθμοί δουλιάς, σε συνδυασμό με τις κενές οργανικές θέσεις και τη μόνιμη εφημερία, στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο, δυσκολεύουν τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τις δυνατότητες που έχουν να περιθάλψουν ουσιαστικά τους ασθενείς". Ο ίδιος σημείωσε πως η περικοπή των εφημεριών που αποφάσισε το υπουργείο Υγείας - για το θέμα αυτό οι νοσοκομειακοί γιατροί αυτό βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις - δεν αποτελεί μόνο ιατρικό πρόβλημα, αλλά έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα της δημόσιας υγείας.

Από την πλευρά τους τα μέλη της ΝΑΣ, κάλεσαν τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη για αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Να ενισχύσουν τη ΝΑΣ, που αποτελεί την άλλη φωνή, την άλλη άποψη. Που αντιμάχεται την ιδιωτικοποίηση στο χώρο της υγείας και να υπερψηφίσουν και στους δήμους, τα ψηφοδέλτια εκείνα που αντιπαλεύουν τη λογική μετατροπής των δήμων σε φορομπήχτες και φοροεισπράχτορες.

"Θέλουμε να πιστεύουμε, κι αυτό φάνηκε από τη σημερινή (σ. σ. χτεσινή) περιοδεία, ότι οι εργαζόμενοι στην υγεία θα στείλουν, και με την ψήφο τους, ένα μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής",τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής.

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΗΣ
Ψήφος - αντίδραση στην αντιλαϊκή πολιτική

Περιοδεία του υποψήφιου νομάρχη Αθήνας της ΝΑΣ στα γραφεία του Κλάδου Γενικών Ζημιών της Εθνικής Ασφαλιστικής

Την ανάγκη υπερψήφισης των αγωνιστικών ψηφοδελτίων στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη, επισήμανε χτες στους εργαζόμενους της Εθνικής Ασφαλιστικής ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Θεοχάρης Παπαμάργαρης, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΑΣ, στην Υπηρεσία Γενικών Ζημιών της εταιρίας στο Σύνταγμα.

"Οι εργαζόμενοι, τόνισε ο Θ. Παπαμάργαρης, πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους και να εκφράσουν δυναμικά με την ψήφο τους την αντίδρασή τους στην πολιτική της κυβέρνησης που σαρώνει τις κατακτήσεις τους. Τα κεκτημένα των εργαζομένων που με αγώνες κατακτήθηκαν σήμερα κινδυνεύουν άμεσα. Μέσα από την κάλπη, πρέπει να βγει το μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής. Αν η κυβέρνηση την επομένη των εκλογών μετρήσει λιγότερους δημάρχους, λιγότερους νομάρχες δικούς της, ίσως βάλει φραγμό στην πολιτική της".

Παράλληλα, ο υποψήφιος της ΝΑΣ επισήμανε ότι δε φτάνει μόνο να εκλεγούν καλοί δήμαρχοι. "Πρέπει να εκλέξουμε, είπε, δημάρχους, που θα είναι έτοιμοι να υψώσουν την αντίθεσή τους με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και να μετρηθούν μαζί της. Αυτή την ετοιμότητα την έχουν οι υποψήφιοι νομάρχες και νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ και είναι έτοιμοι να σταθούν στο πλευρό του λαού και των εργαζομένων.

Στην περιοδεία πήραν, επίσης, μέρος η Λάιζα Αντιόχου, στέλεχος της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", και τα μέλη της ΕΣΑΚ Εθνικής, Αντ. ΑντύπαςΠ. Στολίδης και Δημ. Πολίτης.

Παραλαβή εκλογικών βιβλιαρίων

Οσοι εκλογείς έχουν καταθέσει, από την 1η Απρίλη 1998, αιτήσεις για μεταγραφή, διόρθωση ή αντικατάσταση στοιχείων της εγγραφής τους στους εκλογικούς καταλόγους και μαζί έχουν καταθέσει το εκλογικό τους βιβλιάριο, μπορούν να το παραλάβουν από την υπηρεσία όπου το κατέθεσαν.

Αυτό ανακοίνωσε χτες η Νομαρχία Αθηνών, επισημαίνοντας πως οι συγκεκριμένοι εκλογείς είναι υποχρεωμένοι, αμέσως μετά τις εκλογές και το αργότερο μέχρι τις 15 Νοέμβρη 1998, να επιστρέψουν το εκλογικό τους βιβλιάριο στην υπηρεσία όπου το κατέθεσαν για να προχωρήσει η διαδικασία της αιτηθείσας μεταγραφής, διόρθωσης, κλπ.

Σύμφωνα με τη Νομαρχία, οι εκλογείς που έχουν χάσει το εκλογικό τους βιβλιάριο ή αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να εφοδιαστούν με νέο από τα αρμόδια Πρωτοδικεία. Η προθεσμία έκδοσης νέων βιβλιαρίων, λόγω απώλειας ή καταστροφής, λήγει για μεν τις εκλογές της 11ης Οκτώβρη, την Παρασκευή 9 Οκτώβρη, για δε τις εκλογές της 18ης Οκτώβρη, την Παρασκευή 16 Οκτώβρη. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρουσιαστούν οι ίδιοι στο Πρωτοδικείο, καταθέτοντας σχετική αίτηση, μαζί με την αστυνομική τους ταυτότητα και δύο πρόσφατες φωτογραφίες.

Απροθυμία των δικηγόρων

Τουλάχιστον ένας στους τρεις δικηγόρους δεν επιθυμούν να διοριστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Σε σύνολο 17.000 περίπου δικηγόρων της Αθήνας υπέβαλαν αιτήσεις για να εξαιρεθούν 5.700 δικηγόροι. Ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεν υπέβαλαν αιτήσεις υπερήλικες, ασθενείς, όσοι τελούν σε αναστολή του επαγγέλματός του και πολλοί άλλοι.

Επίσης, υποβλήθηκαν αιτήσεις από 6.500 δικηγόρους, οι οποίοι δήλωναν τόπο προτίμησης για το διορισμό τους ως δικαστικοί αντιπρόσωποι. Ολες οι αιτήσεις στάλθηκαν στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Γ. Κολιοκώστα.

Δραστηριότητες ΝΑΣ

ΑΘΗΝΑ:

- Ο υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά Σπύρος Χαλβατζής θα επισκεφτεί σήμερα στις 6.30 το πρωί την κρεαταγορά (Αθηνάς).

- Αύριο, στις 9 το πρωί, ο Σπ. Χαλβατζής θα επισκεφτεί τα νοσοκομεία "Αιγινήτειο" και "Αρεταίειο", ενώ την ίδια μέρα ο Γιώτης Μανωλάκος,υποψήφιος της ΝΑΣ, θα επισκεφτεί στις 7.30 το πρωί τις δευτερεύουσες υπηρεσίες του ΟΤΕ στο Νέο Κόσμο.

- Αύριο το απόγευμα, θα γίνει εκδήλωση της ΝΑΣ στο Πνευματικό Κέντρο της Παλιάς Πεντέλης, με θέμα το Πεντελικό Ορος. Θα μιλήσει ο υποψήφιος της ΝΑΣ Αντώνης Ραλλάτος.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ:

Η υποψήφια νομάρχης Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη θα επισκεφτεί τα Κιλικιανά της Κοκκινιάς και την Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη θα περιοδεύσει στην Α Πειραιά.

- Ο νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιά Γιώργος Λαγονίκας θα περιοδεύσει σήμερα στο Κερατσίνι.

ΑΡΤΑ:

Κλιμάκιο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Αρτας με επικεφαλής τον υποψήφιο νομάρχη Βασίλη Ζιώβα,θα πραγματοποιήσει περιοδεία, σήμερα Τρίτη, στις 8 το βράδυ, στα χωριά Χανόπουλο, Αμπέλια, Κάμπη και Αμμότοπο.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ:

Κλιμάκιο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Μαγνησίας θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις 9 το πρωί στο Υγειονομικό Κέντρο, στις 11.30 στο εργοστάσιο ΒΕΚ, ενώ το απόγευμα, στις 8.00 το βράδυ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Ριζόμυλο, όπου θα μιλήσει ο υποψήφιος νομάρχης Απόστολος Νάνος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ