ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Η υποστήριξη της επανίδρυσης, αναβίωσης και λειτουργίας της ιστορικής, της παλαιότερης και μεγαλύτερης Βιβλιοθήκης του κόσμου, της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, αποτελεί βασικό σκοπό του σωματείου "Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας", που δραστηριοποιείται διεθνώς, με σωματεία - μέλη σε διάφορες χώρες. Τα ανά τον κόσμο μέλη των "Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας" συναντώνται στην Αθήνα (χτες και σήμερα, στο "Τιτάνια"), στο διήμερο συνέδριο, που αποσκοπεί να εξετάσει την πορεία των εργασιών για την αναβίωση της ιστορικής Βιβλιοθήκης. Συζητείται ακόμη η πρόοδος, που έχει επιτευχθεί στη συγκέντρωση των βιβλίων της κλασικής γραμματείας και των σύγχρονων επιστημών για τον εμπλουτισμό της, καθώς και η αναζήτηση πόρων που θα στηρίξουν την παγκόσμια προσπάθεια επανίδρυσής της. Οπως αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπουτο έργο, που ξεκίνησε το 1990 με τη στήριξη της"Ουνέσκο", χρηματοδοτείται από το αιγυπτιακό κράτος, αλλά και άλλες αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα, μέσω του ΥΠΕΞ, έχει ήδη ενισχύσει γι' αυτό το σκοπό την αιγυπτιακή κυβέρνηση με 100.000 δολάρια, ενώ άλλα τόσα θα προσφέρει με την έναρξη του νέου έτους. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα δωρίσει στη Βιβλιοθήκη αδριάντα του Δημήτριου Φαληρέως (ιδρυτή της), καθώς και σπάνιες εκδόσεις.

Η Ελληνική Επιτροπή από την πλευρά της πρότεινε στο σχέδιο απόφασης της διεθνούς συνάντησης, να συμπεριληφθούν τρία σημεία: α) απονομή μεταλλίου σε προσωπικότητες που συμβάλλουν στην ανασύσταση της βιβλιοθήκης, β) τα περιεχόμενα κάθε τμήματος της βιβλιοθήκης, που αφορούν τις εθνικές γραμματείες να οργανωθούν από τις αντίστοιχες εθνικές επιτροπές, γ) ανέγερση μνημείου του έφιππου Αλεξάνδρου, για να τοποθετηθεί κοντά στο σύγχρονο κτίριο.

Παραγκωνισμένος, όπως ο ελληνικός

Εβδομάδα ολλανδικού κινηματογράφου

Στο πλαίσιο της συνεργίας των ευρωπαϊκών χωρών να αμυνθούν στην κακή άσχημη "μοίρα", που επιβάλλουν οι αμερικανικές κινηματογραφικές εταιρίες στην εθνική κινηματογραφία και σε μια προσπάθεια να προαχθεί η εθνική κινηματογραφία των ευρωπαϊκών χωρών, διοργανώνεται από 18 μέχρι 23 Σεπτέμβρη, Ολλανδική Εβδομάδα Κινηματογράφου, στο θέατρο "Παλλάς" (Βουκουρεστίου 1). Συνδιοργανωτές αυτής της προσπάθειας είναι το ΥΠΠΟ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και η Βασιλική Ολλανδική Πρεσβεία.

Η ολλανδική κινηματογραφική βιομηχανία αντιμετωπίζει παρόμοια με τον ελληνικό κινηματογράφο προβλήματα. Αν και ταινίες τους έχουν αποσπάσει διεθνή αναγνώριση στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, οι εσωτερικές τους αγορές είναι πολύ περιορισμένες, και δεν επιβάλλουν από μόνες τους την επιβίωση της εθνικής τους κινηματογραφίας. Στατιστικά, ο μέσος Ελληνας και Ολλανδός πηγαίνει στο σινεμά 1 - 1,5 φορά το χρόνο, συνήθως για να δει μια αμερικανική υπερπαραγωγή. Μ' αυτή τη χαμηλή προσέλευση στον κινηματογράφο, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ολλανδία βρίσκονται αρκετά κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πρόγραμμα της βδομάδας περιλαμβάνει τρεις ταινίες Ολλανδών σκηνοθετών που κέρδισαν Οσκαρ, όπως επίσης ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια και παιδικές ταινίες. Τα επίσημα εγκαίνια θα κηρύξει στις 18 Σεπτέμβρη, στις 8μ.μ., ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, πριν από την παρουσίαση της βραβευμένης ταινίας "Η απόπειρα", του Φον Ραντεμάκερ (8:45). Ενώ λίγο πριν (8.30) θα προβληθούν κινούμενα σχέδια με τίτλο "Μια ιστορία των Κάτω Χωρών".

Η πρώτη ταινία του ηθοποιού και ζωγράφου Ζεροέν Κραμπέ "Αποσκευές από το παρελθόν",θα παρουσιαστεί, στις 23 Σεπτέμβρη. Λίγο πριν την παρουσίαση της ταινίας, σκηνοθέτης και παραγωγός θα συναντηθούν με προσωπικότητες του ελληνικού κινηματογράφου, για μια συζήτηση των εμπειριών τους στην παραγωγή ταινιών.

Θέατρο σε δήμους

Με δύο ακόμη παραστάσεις, στο Λυκαβηττό, σήμερα και αύριο, ολοκληρώνεται ο κύκλος των παραστάσεων της "Θεατρικής Διαδρομής",που παρουσιάζει τον "Οιδίποδα επί Κολωνώ" του Σοφοκλή,σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη,σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη,σκηνικά - κοστούμια Λαλούλας Χρυσικοπούλου,μουσική Γιώργου Κουρουπού,χορογραφία Μαίρης Τσούτη.Παίζουν: Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Δήμητρα Χατούπη, Μίνα Χειμωνά, Γιώργος Κέντρος, Γιώργος Παρτσαλάκης, Τάσος Χαλκιάς, Ρήγας Αξελός κ.ά.

  • Το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΘΕΠΑΚ) παρουσιάζει, στις 18 Σεπτέμβρη, στο Μέγαρο Δουκίσης Πλακεντίας,στην Παλαιά Πεντέλη, το "Χρονικό της Κύπρου του Λεόντιου Μαχαιρά".Η παράσταση που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του συμποσίου "Η λογοτεχνία στο Κέντρο και στην Κύπρο - Συγκλίσεις και Αποκλίσεις" και του 21ου Φεστιβάλ Πεντέλης,αποτελεί τη θεατρική διασκευή του μεσαιωνικού χρονικού της Κύπρου, που έγραψε ο Λεόντιος Μαχαιράς στις αρχές του 15ου αιώνα, με πλήρη τίτλο "Εξηγήσις της γλυκείας χώρας Κύπρου, η οποία λέγεται Κρόνακα τουτέστιν Χρονικό". Η δραματουργική προσαρμογή είναι του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μιχάλη Πιερή,η μουσική του Ψαραντώνη,η σύνθεση των τραγουδιών του Ευαγόρα Καραγιώργη και τα σκηνικά του Χρίστου Λυσιώτη.
  • Αύριο κλείνει η αυλαία του "Φεστιβάλ Πέτρας '98", με την παράσταση "Μαρία η Πενταγιώτισσα" του Μποστ από τη Θεατρική Ομάδα "Παράβαση" του Δήμου Πετρούπολης. Η σκηνοθεσία είναι του Θεόδωρου Κυριακού, τα σκηνικά - κοστούμια της Αναστασίας Γιάννου, η μουσική του Αλέξανδρου Τσάμη και η χορογραφίες της Σοφίας Καραγιάννη. Παίζουν: Νίκος Σαράκης, Ασπασία Δημέα, Θανάσης Βούρδας, Αννα Χρονοπούλου - Σαράκη, Γιάννης Ζωγράφος, Γιάννης Νάσης, Ανδρομάχη Μελισσάρη, κ. ά. (Είσοδος 1.500). Εναρξη παραστάσεων 9:00 το βράδυ.
"Ιβυκος" ποίησης

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (Ιούλιος - Σεπτέμβριος 1998) της Επιθεώρησης για τον ποιητικό λόγο "Ιβυκος".Σ' αυτό το τεύχος και στο πλαίσιο των σύντομων αφιερωμάτων σε νεοέλληνες ποιητές, φιλοξενείται αφιέρωμα στον Κώστα Καρυωτάκη.Στο εξώφυλλο, παρουσιάζεται το έργο του ζωγράφου Παναγιώτη Νικητέα "Κ. Καρυωτάκης".Το περιοδικό ξεκίνησε την εκδοτική του πορεία το 1994, με βασικό στόχο του να προβάλει τον ποιητικό λόγο - κυρίως το σύγχρονο - και, ταυτόχρονα, να παρουσιάσει ταλαντούχους νέους και άγνωστους ποιητές σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Στο επόμενο τεύχος, ο "Ιβυκος" θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον Αγρινιώτη ποιητή Τάκη Αντωνίου.Σκοπός αυτών των αφιερωμάτων είναι η παρουσίαση από μια άλλη οπτική γωνία, που να λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας του αναγνώστη με την παράδοση.

Στην Αθήνα για τον Μπάιρον

Την Αθήνα επισκέπτεται αύριο ο πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, Γκράχαμ Μπινς,ύστερα από πρόσκληση της Επιτροπής για την Προστασία της Κληρονομιάς του Λόρδου Βύρωνα.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Γκ. Μπινς θα συναντηθεί με εκπροσώπους της κυβέρνησης, του Ιδρύματος "Μελίνα Μερκούρη" και του Οργανισμού Μουσείου Ακρόπολης και θα δώσει διάλεξη με θέμα "Οι ηθικές αξίες του Μπάιρον και η αντίθεσή του με τον Ελγιν".

Ο Γκράχαμ Μπινς είναι μέλος της Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων από την ίδρυσή της το 1982 και διαδέχτηκε στην προεδρία τον Βρετανό καθηγητή ελληνιστή και αληθινό φιλέλληνα Ρόμπερτ Μπράουνινγκ,που πέθανε πρόσφατα.

Στερέωση - ανάδειξη Κάστρου

Την ανάδειξη του Κάστρου Καστελλόριζου δρομολόγησε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) του ΥΠΠΟ, βάσει μελέτης που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και δημοπρατήθηκε τον Αύγουστο.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 450 εκατομ. και προβλέπει αποκατάσταση των πλακόστρωτων μονοπατιών που οδηγούν στο Κάστρο, του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, του Μουσείου και μέρους του οικισμού. Περιλαμβάνεται ακόμα η σήμανση αρχαιολογικών θέσεων στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να οριοθετηθεί ένας περίπατος, καθώς και ένα δεύτερος περίπατος γύρω από το Κάστρο αναβιώνοντας την παλιά διαδρομή από την περιοχή αφαλάτωσης. Εξάλλου προτείνεται διαδρομή για άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς επίσης και δημιουργία στάσεων θέασης στην περιοχή του κανονιού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, θα αποκατασταθούν τα ερειπωμένα κτίρια που βρίσκονται πίσω από το Μουσείο προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως χώροι αναψυχής, ενημέρωσης, αποθήκες, πωλητήριο - εκθετήριο του ΤΑΠΑ.

Οι άμεσες στερεωτικές εργασίες που θα γίνουν αφορούν τμήματα του Πύργου στο Κάστρο. Παράλληλα με τα παραπάνω προβλέπεται φωτισμός, πυροπροστασία και σύστημα βιολογικού καθαρισμού.

Μακέτα για τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Από την ταινία "Η απόπειρα"

"Οιδίπους επί Κολωνώ"

"Η θέση της φύσης στην ελληνική κοινωνία και πολιτική: Κατασκευές της φύσης στην Ελλάδα", είναι το θέμα εργαστηρίου που θα πραγματοποιήσουν στο Ινστιτούτο "Γκαίτε" (Ομήρου 14-16), στις 17 και 18/9 (6μμ) η Εταιρεία Μελέτης των Επιστημών του Ανθρώπου και το περιοδικό "τοπικά". Στο Εργαστήριο συμμετέχουν με ομιλίες τους οι: Μ. Κουζέλης, Γ. Σταυρακάκης, Κλ. Εντερ, Μ. Μοδινός, Ελ. Χάιντενραϊχ, Αρ. Αντωνάς, Φ. Τερζάκης, Μ. Μπέγζος.

"Χρονικό" της Κύπρου

Το Θεατρικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο συμποσίου, με θέμα "Η λογοτεχνία στο Κέντρο και στην Κύπρο - Συγκρίσεις και αποκλίσεις", θα παρουσιάσει στις 18 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας (Παλιά Πεντέλη), θεατροποιημένο το έργο του Λεόντιου Μαχαιρά "Το Χρονικό της Κύπρου".Η διασκευή και σκηνοθεσία έγινε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Μιχάλη Πιερή.Η σύνθεση των τραγουδιών είναι του Ευαγόρα Καραγιώργη,ο σκηνικός διάκοσμος του Χρίστου Λυσιώτη.Στο τραγούδι ο Ψαραντώνης.

Παράταση προθεσμίας

Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού παρατείνεται έως τις 12 Οκτωβρίου 1998 η προθεσμία υποβολής υποψηφιότητας ταινιών για τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας. Υποψήφιες είναι οι ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους που θα προβληθούν στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και οι ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΥΠΠΟ (Μετσόβου 5, τηλ. 8253.611, 8250.767, 8250.729).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ