Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παραγκωνισμένος, όπως ο ελληνικός

Εβδομάδα ολλανδικού κινηματογράφου

Στο πλαίσιο της συνεργίας των ευρωπαϊκών χωρών να αμυνθούν στην κακή άσχημη "μοίρα", που επιβάλλουν οι αμερικανικές κινηματογραφικές εταιρίες στην εθνική κινηματογραφία και σε μια προσπάθεια να προαχθεί η εθνική κινηματογραφία των ευρωπαϊκών χωρών, διοργανώνεται από 18 μέχρι 23 Σεπτέμβρη, Ολλανδική Εβδομάδα Κινηματογράφου, στο θέατρο "Παλλάς" (Βουκουρεστίου 1). Συνδιοργανωτές αυτής της προσπάθειας είναι το ΥΠΠΟ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και η Βασιλική Ολλανδική Πρεσβεία.

Η ολλανδική κινηματογραφική βιομηχανία αντιμετωπίζει παρόμοια με τον ελληνικό κινηματογράφο προβλήματα. Αν και ταινίες τους έχουν αποσπάσει διεθνή αναγνώριση στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, οι εσωτερικές τους αγορές είναι πολύ περιορισμένες, και δεν επιβάλλουν από μόνες τους την επιβίωση της εθνικής τους κινηματογραφίας. Στατιστικά, ο μέσος Ελληνας και Ολλανδός πηγαίνει στο σινεμά 1 - 1,5 φορά το χρόνο, συνήθως για να δει μια αμερικανική υπερπαραγωγή. Μ' αυτή τη χαμηλή προσέλευση στον κινηματογράφο, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ολλανδία βρίσκονται αρκετά κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πρόγραμμα της βδομάδας περιλαμβάνει τρεις ταινίες Ολλανδών σκηνοθετών που κέρδισαν Οσκαρ, όπως επίσης ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια και παιδικές ταινίες. Τα επίσημα εγκαίνια θα κηρύξει στις 18 Σεπτέμβρη, στις 8μ.μ., ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, πριν από την παρουσίαση της βραβευμένης ταινίας "Η απόπειρα", του Φον Ραντεμάκερ (8:45). Ενώ λίγο πριν (8.30) θα προβληθούν κινούμενα σχέδια με τίτλο "Μια ιστορία των Κάτω Χωρών".

Η πρώτη ταινία του ηθοποιού και ζωγράφου Ζεροέν Κραμπέ "Αποσκευές από το παρελθόν",θα παρουσιαστεί, στις 23 Σεπτέμβρη. Λίγο πριν την παρουσίαση της ταινίας, σκηνοθέτης και παραγωγός θα συναντηθούν με προσωπικότητες του ελληνικού κινηματογράφου, για μια συζήτηση των εμπειριών τους στην παραγωγή ταινιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ