ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Νέες βολές κατά των συλλογικών συμβάσεων

Νέες βολές κατά του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εξαπέλυσαν χτες οι βιομήχανοι, εξασφαλίζοντας στην κυβέρνηση την πλήρη στήριξή τους στην πολιτική καταστρατήγησης και ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, που έχει ήδη θεσμοθετήσει και εφαρμόζει. Ταυτόχρονα και ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 1999, οι βιομήχανοι χαρακτήρισαν και αυτό τον προϋπολογισμό κρίσιμο για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, παροτρύνοντας την κυβέρνηση σε πολιτικές ακόμη πιο σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, που ήδη απεργάζονται τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια.

Με τη φράση "πρέπει να συνηθίσουμε ότι σε μια σταθερή οικονομία η αύξηση μισθών θα είναι αντίστοιχη με την αύξηση της παραγωγικότητας", στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος, προϊδέασε ουσιαστικά για τις μελλοντικές βλέψεις των συμφερόντων που εκπροσωπεί στον τομέα της εργασίας. Για την εισοδηματική πολιτική του 1999, ο Ι. Στράτος αναφέρθηκε στη διετή σύμβαση που έχει υπογραφεί με τη ΓΣΕΕ από πέρσι, η οποία, όπως είπε, καλύπτει και τον πληθωρισμό αλλά και τη συμμετοχή των εργαζομένων στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Πέρα από το τσεκούρωμα των μισθών, οι βιομήχανοι, βάζοντας πλάτη στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, έκαναν λόγο για προϋπολογισμό που θα βασίζεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών. Ειδικότερα για το στόχο της μείωσης του πληθωρισμού, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων τόνισαν ότι η προσπάθεια δε θα πρέπει να στηρίζεται στη νομισματική πολιτική και δοθείσης της ευκαιρίας έκαναν για μία ακόμη φορά λόγο περί αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών του δημοσίου τομέα. Στο σημείο αυτό και απαντώντας ουσιαστικά στην πρωθυπουργό, που από το βήμα της ΔΕΘ κάλεσε τις επιχειρήσεις να συμβάλουν και αυτές στη συγκράτηση του πληθωρισμού, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επέκρινε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στον τομέα των αποκαλούμενων διαρθρωτικών αλλαγών. Συγκεκριμένα, και σε αντιπαράθεση με τα όσα πέτυχαν οι επιχειρήσεις στον τομέα αυτό, ο Ι. Στράτος ανέφερε τις καθυστερήσεις στην κατάργηση των δημοσίων οργανισμών, που ήδη έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, στην "εξυγίανση" της "Ολυμπιακής" και των αστικών συγκοινωνιών, καθώς και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, που ταυτίζονται με την πλήρη ισοπέδωσή του. Για το σενάριο μείωσης ή και παγώματος των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των φόρων στα καύσιμα, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ εξέφρασαν την άποψη ότι θα έχει θετική επίπτωση στον πληθωρισμό.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Προχωρούν και ξεπουλούν όσο - όσο

Μέσα στις επόμενες μέρες η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για την Ιονική

Υπακούοντας στα κελεύσματα των "αγορών" και παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη διεθνή χρηματιστηριακή - οικονομική κρίση, η κυβέρνηση συνεχίζει την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης τραπεζών και δημόσιων επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια αυτά:

  • Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μεταξύ των υπουργών Γ. Παπαντωνίου και Τ. Μαντέλη με θέμα την ιδιωτικοποίηση της "Ολύμπικ Κέτερινγκ" με τη διάθεση του 25% των μετοχών μέσω χρηματιστηρίου.
  • Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του προέδρου της Εμπορικής Κ. Γεωργουτσάκου όπου και συζητήθηκε το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της Ιονικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση εξετάστηκαν τόσο ο τρόπος ιδιωτικοποίησης της Ιονικής, καθώς συζητείται έντονα το θέμα η πώληση του 51% των μετοχών να γίνει όχι μέσω χρηματιστηρίου, αλλά εξωχρηματιστηριακά με υποβολή ανοιχτών προσφορών, καθώς και οι καταληκτικές ημερομηνίες προκήρυξης του νέου διαγωνισμού και υποβολής προσφορών από την πλευρά των ενδιαφερόμενων αγοραστών. Τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη βδομάδα.
  • Στις 30 Σεπτέμβρη πρόκειται να υποβληθούν εκ νέου προσφορές για την εξαγορά του 67% των μετοχών των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ), μετά την αποτυχία του πρώτου διαγωνισμού στο τέλος του προηγούμενου Ιούλη. Το νέο πρόβλημα που έχει ανακύψει για την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση των ΚΑΕ, αφορά τη σύμβαση μετεγκατάστασης των Αφορολόγητων στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, καθώς η "Χόχτιφ" (ο Γερμανός κατασκευαστής) απαιτεί υψηλό ετήσιο μίσθωμα, κάτι που αποθαρρύνει τους υποψήφιους αγοραστές.
  • Σημαντικές καθυστερήσεις αναμένεται να υπάρξουν στο χρονοδιάγραμμα της νέας ιδιωτικοποίησης του 15% των μετοχών του ΟΤΕ. Η επίσημη δικαιολογία που προβάλλει η κυβέρνηση, είναι ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνοκρατικά εμπόδια που παρουσιάστηκαν στη διαδικασία εισόδου του ΟΤΕ στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

Νέα δεδομένα βέβαια υπάρχουν, στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε πριν από δύο μήνες, όταν η κυβέρνηση επιδίωκε να ιδιωτικοποιήσει την Ιονική και τα ΚΑΕ. Αυτά μπορούν να συνοψιστούν στις ακόλουθες παραμέτρους:

  • Στη μεσολάβηση της διεθνούς οικονομικής και χρηματιστηριακής κρίσης. Οι συνεχείς αναταραχές στους χρηματιστηριακούς δείκτες, οδήγησαν τους κυβερνητικούς ιθύνοντες στη λύση, πολλές περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης εταιριών να γίνουν έξω από το χρηματιστήριο. Η λύση όμως αυτή αφαιρεί το βασικό τους επιχείρημα, ότι η χρηματιστηριακή τιμή είναι και ο ασφαλής δείκτης, μια και παίρνει υπόψη τις διαθέσεις της "αγοράς". Το βασικότερο όμως είναι ότι ενώ η διεθνής κρίση συνεχίζεται και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη διάρκειά της, η κυβέρνηση αποφασίζει να ξεπουλήσει και θα ξεπουλήσει κυριολεκτικά όσο - όσο. Σε περιόδους κρίσεων οι αγοραστές είναι ιδιαίτερα σφικτοί.
  • Αμεση συνέπεια της εξέλιξης αυτής είναι η αποσύνδεση της τιμής πώλησης από τη χρηματιστηριακή τιμή των μετοχών των υποψηφίων προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων. Αυτό άλλωστε ανακοίνωσε ο ίδιος ο Σημίτης από το βήμα της ΔΕΘ, και μπορεί να ερμηνευτεί ότι πουλάμε χωρίς όρια και δεσμεύσεις.
  • Ανακατατάξεις υπάρχουν και μέσα στο οικονομικό επιτελείο, καθώς φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες της "ψυχρότητας" του περιβάλλοντος Μαξίμου ως προς το πρόσωπο του Γ. Παπαντωνίου (του φορτώνουν τις αποτυχίες στην ιδιωτικοποίηση της Ιονικής και των ΚΑΕ) και για την παράλληλη ανάθεση ενεργητικότερου ρόλου στον διοικητή της Εθνικής Θ. Καρατζά σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, δεδομένου ότι ο τελευταίος θεωρείται το πλέον φερέγγυο άτομο για τις "αγορές".

Τα ασφαλιστικά μέτρα

Μέχρι αργά χθες το βράδυ διεξαγόταν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Ιονικής Τράπεζας, προκειμένου να σταματήσει κάθε διαδικασία πώλησης της Ιονικής. Ο Σύλλογος έχει καταθέσει αγωγή για ακύρωση της απόφασης της ΓΣ των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας - στην οποία ανήκει η Ιονική - για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ιονικής θεωρώντας ότι η ΓΣ είναι παράνομη. Με τα ασφαλιστικά μέτρα, ο Σύλλογος ζητά να σταματήσει κάθε διαδικασία πώλησης μέχρι να γίνει η τακτική δικάσιμος της αγωγής του η οποία είναι πιθανό να οριστεί 6 - 8 μήνες από σήμερα. Οι μάρτυρες υπέρ του Συλλόγου, κάτοχοι μετοχών της Ιονικής οι ίδιοι και ταυτόχρονα εκπρόσωποι του ασφαλιστικού ταμείου ΤΑΠΥΛΤΑΤ που κατέχει μετοχές, υποστήριξαν ότι αποκλείστηκαν από τη δεύτερη ΓΣ που έγινε στις 16 Ιούνη στην Εμπορική Τράπεζα, παρόλο που νόμιμα είχαν κληθεί στην πρώτη ΓΣ η οποία δεν έγινε στην ώρα και στο χώρο που είχε οριστεί να γίνει. Από την πλευρά της Τράπεζας υποστηρίχτηκε ανάμεσα σε άλλα ότι ο Σύλλογος δεν έχει έννομο συμφέρον για την αγωγή. Η απόφαση αναμένεται εντός των ημερών.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
"Αυτοπροστατευτείτε" από την ασυδοσία

Την κυβερνητική απόφαση να πορευτεί η χώρα σταθερά προς τη "διεθνοποίηση" των αγορών, δηλαδή στην απελευθέρωση και διεύρυνση της ασυδοσίας της αγοράς σε βάρος των καταναλωτών, οι οποίοι το μόνο που θα μπορούν να κάνουν είναι να "αυτοπροστατευτούν", θα υλοποιήσει αταλάντευτα η νεοσυσταθείσα Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Αυτό είναι το στίγμα της πρώτης ομιλίας της αρμόδιας γενικής γραμματέως Χρ. Παπανικολάου,την οποία διόρισε η υπουργός Ανάπτυξης στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή, που συνέρχεται στο υπουργείο.

Οπως είπε χαρακτηριστικά η Χρ. Παπανικολάου, μη αφήνοντας περιθώρια παρερμηνείας για τους στόχους της Γραμματείας, "η λειτουργία της αγοράς δεν μπορεί μονομερώς να εγγυηθεί τη βελτίωση της ποιότητας ζωής...". Για να γίνει αυτό, εξήγησε το συλλογισμό της, "απαιτείται ένας νέος τύπος κοινωνικού ελέγχου που μπορεί να ασκηθεί κυρίως μέσω της πληροφορημένης, ενεργητικής εμπλοκής του πολίτη - καταναλωτή". Μάλιστα, καθορίζοντας τον τρόπο αντίστασης του καταναλωτή απέναντι στην ασυδοσία των τιμών, την υποβάθμιση της ποιότητας, τη δημιουργία στρεβλών καταναλωτικών προτύπων και πλασματικών αναγκών, έκανε λόγο για "ατομική ή συλλογική προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του". Οσο για το ρόλο οποιουδήποτε νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του καταναλωτή στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, η νέα γενική γραμματέας ήταν σαφής λέγοντας ουσιαστικά ότι κανένα νομοθετικό ή κανονιστικό πλαίσιο δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τους καταναλωτές εάν δεν το φροντίσουν οι ίδιοι διαμορφώνοντας μια... "άλλη καταναλωτική κουλτούρα και αντίληψη".

Απορρόφησε 100 δισ. η Τράπεζα της Ελλάδας

Ποσό 100 δισ. δραχμών με επιτόκιο 13% απορρόφησε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας από τις εμπορικές τράπεζες, στην καθιερωμένη δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων για 14 μέρες.

Πρόκειται για μηχανισμό άντλησης ρευστότητας που διαθέτει το πιστωτικό σύστημα και απορροφά η κεντρική τράπεζα, σε μια προσπάθεια της τελευταίας να διατηρήσει τον αντιπληθωριστικό χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής και να διατηρήσει τα επιτόκια σε "επιθυμητά" επίπεδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ