Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Νέες βολές κατά των συλλογικών συμβάσεων

Νέες βολές κατά του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εξαπέλυσαν χτες οι βιομήχανοι, εξασφαλίζοντας στην κυβέρνηση την πλήρη στήριξή τους στην πολιτική καταστρατήγησης και ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, που έχει ήδη θεσμοθετήσει και εφαρμόζει. Ταυτόχρονα και ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 1999, οι βιομήχανοι χαρακτήρισαν και αυτό τον προϋπολογισμό κρίσιμο για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, παροτρύνοντας την κυβέρνηση σε πολιτικές ακόμη πιο σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, που ήδη απεργάζονται τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια.

Με τη φράση "πρέπει να συνηθίσουμε ότι σε μια σταθερή οικονομία η αύξηση μισθών θα είναι αντίστοιχη με την αύξηση της παραγωγικότητας", στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος, προϊδέασε ουσιαστικά για τις μελλοντικές βλέψεις των συμφερόντων που εκπροσωπεί στον τομέα της εργασίας. Για την εισοδηματική πολιτική του 1999, ο Ι. Στράτος αναφέρθηκε στη διετή σύμβαση που έχει υπογραφεί με τη ΓΣΕΕ από πέρσι, η οποία, όπως είπε, καλύπτει και τον πληθωρισμό αλλά και τη συμμετοχή των εργαζομένων στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Πέρα από το τσεκούρωμα των μισθών, οι βιομήχανοι, βάζοντας πλάτη στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, έκαναν λόγο για προϋπολογισμό που θα βασίζεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών. Ειδικότερα για το στόχο της μείωσης του πληθωρισμού, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων τόνισαν ότι η προσπάθεια δε θα πρέπει να στηρίζεται στη νομισματική πολιτική και δοθείσης της ευκαιρίας έκαναν για μία ακόμη φορά λόγο περί αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών του δημοσίου τομέα. Στο σημείο αυτό και απαντώντας ουσιαστικά στην πρωθυπουργό, που από το βήμα της ΔΕΘ κάλεσε τις επιχειρήσεις να συμβάλουν και αυτές στη συγκράτηση του πληθωρισμού, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επέκρινε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στον τομέα των αποκαλούμενων διαρθρωτικών αλλαγών. Συγκεκριμένα, και σε αντιπαράθεση με τα όσα πέτυχαν οι επιχειρήσεις στον τομέα αυτό, ο Ι. Στράτος ανέφερε τις καθυστερήσεις στην κατάργηση των δημοσίων οργανισμών, που ήδη έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, στην "εξυγίανση" της "Ολυμπιακής" και των αστικών συγκοινωνιών, καθώς και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, που ταυτίζονται με την πλήρη ισοπέδωσή του. Για το σενάριο μείωσης ή και παγώματος των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των φόρων στα καύσιμα, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ εξέφρασαν την άποψη ότι θα έχει θετική επίπτωση στον πληθωρισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καρμπόν με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ (2009-02-04 00:00:00.0)
Πληθωρισμός... κερδών από τους βιομηχάνους (2006-01-20 00:00:00.0)
«Παραγγελιά» από το ΣΕΒ στην κυβέρνηση (2002-10-20 00:00:00.0)
"Μπράβο" σε κυβέρνηση και ΝΔ, για τη σύγκλιση πολιτικών (1999-09-16 00:00:00.0)
Στηρίζουν τον προϋπολογισμό λιτότητας (1998-11-13 00:00:00.0)
Φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό! (1995-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ