Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
"Μπράβο" σε κυβέρνηση και ΝΔ, για τη σύγκλιση πολιτικών

Η ηγεσία του ΣΕΒ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σύγκλιση των πολιτικών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με επίκεντρο την ΟΝΕ και αφού καλεί τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να αποφύγουν - ενόψει εκλογών - την παροχολογία, προβάλλει τις νέες αξιώσεις των βιομηχάνων

Την πλήρη ικανοποίησή της για τη σύγκλιση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και την προσήλωση που δείχνουν στην εκπλήρωση του "εθνικού στόχου" για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, εξέφρασε χθες η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Ταυτόχρονα συνέστησε στην κυβέρνηση να μην αλλάξει την πολιτική της και απαίτησε από το ΠΑΣΟΚ (σαν κυβερνών κόμμα) και την ηγεσία της ΝΔ (σαν αξιωματική αντιπολίτευση) - ενόψει των εκλογών - να μην υποπέσουν στη συνήθη παροχολογία. Εμφανιζόμενοι πάντα ως οι "αδικημένοι" αυτού του τόπου, από τη μια ευχαριστούν την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για τη σταθερή προσήλωσή τους στο δρόμο προς την ΟΝΕ, παράλληλα όμως, κλαυθμυρίζουν για το ότι η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί και τις πιο παράλογες απαιτήσεις. Οσα δε, αφορούν τον τομέα επίτευξης των κριτηρίων για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, οι βιομήχανοι εμφανίζονται ως οι θεματοφύλακες του... εθνικού στόχου, δηλαδή της ΟΝΕ, αφού κάνουν μεγάλες "προσπάθειες" για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο, πως η ηγεσία του ΣΕΒ δε δίστασε να αξιοποιήσει για την προώθηση των "αιτημάτων" των βιομηχάνων ακόμα και τις δραματικές συνέπειες του φονικού σεισμού της 7ης Σεπτέμβρη. Στα πλαίσια αυτά, η ηγεσία του ΣΕΒ βρήκε "πάτημα" τις επιχειρήσεις που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι - ορισμένες από τις οποίες είχαν κτιστεί χωρίς άδεια ή είχαν επεκταθεί παράνομα - για να αξιώσει από καλύτερη θέση την κατάργηση του ΠΔ 84/84. Ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισαν το συγκεκριμένο ΠΔ ως ένα μεγάλο παράγοντα αύξησης των ζημιών και των θυμάτων! Στα ίδια όμως πλαίσια παραδέχτηκαν τις αυθαιρεσίες των επιχειρήσεων, οι οποίες κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ δικαιολογούνται, αφού η νομοθεσία δεν επιτρέπει την επέκταση των επιχειρήσεων στο Λεκανοπέδιο. Μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ανέφερε ατυχώς ότι "το παράνομο κτίσμα της RICOMEX δεν έπαθε τίποτα, ενώ οι νόμιμες εγκαταστάσεις της ίδιας επιχείρησης κατέρρευσαν"!

Οσον αφορά τον ντόρο που γίνεται για τη μείωση του πληθωρισμού, οι βιομήχανοι υποστηρίζουν ανερυθρίαστα πως... "είναι οι μοναδικοί που προσπαθούν σ' αυτό τον τομέα"! Και για να γίνουν πιστευτοί, παρέθεσαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 85% των επιχειρήσεων εμφανίζονται να έχουν αυξήσει κατά τον τελευταίο χρόνο κατά 0,9% τις τιμές των προϊόντων τους, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι ίδιοι συμβάλλουν ουσιαστικά στη... συγκράτηση του πληθωρισμού.

Μεγαλώνει ο κατάλογος των αξιώσεων

Ετσι ζητώντας και τη συμβολή των υπολοίπων παραγωγικών φορέων της χώρας στην πορεία προς την ΟΝΕ, οι βιομήχανοι απαιτούν:

  • Τη μείωση των δημοσίων δαπανών και τη συγκράτηση της εισοδηματικής πολιτικής.
  • Την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα με την ιδιωτικοποίηση πολλών ΔΕΚΟ. Επίσης το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο.
  • Ο προϋπολογισμός του 2000 πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία μιας πορείας σταθερής και συνεχούς μείωσης των δαπανών, με αυστηρή εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής και αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου.
  • Αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος για τις επιχειρήσεις. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων. Μείωση της φορολογίας των καυσίμων στη βιομηχανία. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκφράζοντας την πικρία του για τη μη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα βιομηχανιών, σημείωσε: "τόσα δισεκατομμύρια φοροαπαλλαγές εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, και εμείς που ζητάμε μείωση της φορολογίας στα καύσιμα που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά 15 δισεκατομμύρια δραχμές;".
  • Διαμόρφωση της αγοράς εργασίας προς πιο ευέλικτες μορφές που να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους.
  • Φτηνό χρήμα για τις επιχειρήσεις. Αλλαγή της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Η αξιοποίηση των πόρων του Γ ΚΠΣ να γίνει με τρόπο που θα έχει τη μέγιστη αναπτυξιακή επίπτωση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ