Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Δεήσεις και παρακάλια για τον πληθωρισμό!

Νέες εκκλήσεις στους επιχειρηματίες να περιορίσουν κάπως τα κέρδη και υπερκέρδη τους έκανε χτες η κυβέρνηση, ομολογώντας δημόσια ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια παραπέρα μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων για τη μείωση του πληθωρισμού

Στην "καλή θέληση" των μεγαλοεπιχειρηματιών - αυτών δηλαδή που θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την ένταξη στην ΟΝΕ - εναποθέτει η κυβέρνηση τις ελπίδες της για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα επίπεδα των λεγόμενων κριτηρίων ένταξης. Γνωρίζοντας το όργιο κερδοσκοπίας που συντελείται στην αγορά και εξέθρεψε η εφαρμοζόμενη πολιτική πλήρους απελευθέρωσης, χτες οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος προχώρησαν σε νέες ουσιαστικά ικεσίες προς τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών οργάνων, με τους οποίους συναντήθηκαν για το θέμα της συγκράτησης των τιμών.

Ο Γ. Παπαντωνίου, στην εισήγησή του, χαρακτήρισε "κρίσιμη" την περίοδο των έξι μηνών που απομένουν μέχρι την αίτηση που θα υποβληθεί για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, καθώς στο διάστημα αυτό ο πληθωρισμός της Ελλάδας θα πρέπει να προσεγγίσει τα επίπεδα των λεγόμενων τριών καλύτερων ευρωπαϊκών χωρών. Προβάλλοντας το επιχείρημα ότι πρέπει "να μπούμε με το σπαθί μας" - προκειμένου να αποφευχθούν οι αναμενόμενες διαπραγματεύσεις στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί με απόλυτη ακρίβεια το κριτήριο του πληθωρισμού - ο υπουργός κάλεσε για άλλη μια φορά τους επιχειρηματίες να καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια "όχι μόνο να παγώσουν τις τιμές, αλλά σε ορισμένους τομείς, σε ορισμένα προϊόντα ή σε ορισμένες υπηρεσίες, ακόμη και να μειώσουν τις παρούσες τιμές", για να "πετύχουμε αυτό το μεγάλο εθνικό στόχο"...

Στο ίδιο πνεύμα ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι η κυβέρνηση "έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της αντιπληθωριστικής πολιτικής" με τη μείωση του ελλείμματος στο 1,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 1,2% του χρόνου - αποτέλεσμα που ως γνωστόν επιτεύχθηκε μέσα από μία πολιτική άκρατου σφαγιασμού των κοινωνικών δαπανών και συνεχούς φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων - καθώς επίσης με τις μειώσεις στην έμμεση φορολογία των καυσίμων και των αυτοκινήτων. Συνεχίζοντας τον απολογισμό της κυβερνητικής αντιπληθωριστικής πολιτικής, αναφέρθηκε στη συναλλαγματική και νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία διατηρεί για τους ίδιους λόγους "εξαιρετικά υψηλά πραγματικά επιτόκια" - όπως παραδέχτηκε ο ίδιος. Τέλος, επανέλαβε ότι και οι εργαζόμενοι "έχουν εκπληρώσει πλήρως και με το παραπάνω το δικό τους καθήκον", έχοντας κατά νου ότι τα περιθώρια άσκησης αντιπληθωριστικής πολιτικής με την άγρια καθήλωση των μισθών έχουν πλέον εξαντληθεί ενόψει και των επερχόμενων εθνικών εκλογών.

Με βάση τα παραπάνω, κάλεσε τους επιχειρηματίες να συμβάλουν στη "δημιουργία ενός γενικότερου αντιπληθωριστικού κλίματος σε ολόκληρη την οικονομία, πέρα και ανεξάρτητα από τις συμφωνίες που "δεσμεύουν" συγκεκριμένους κλάδους και συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εισήγηση του Ε. Βενιζέλου,ο οποίος επιπλέον, αναφερόμενος στις μισθώσεις κατοικιών και επαγγελματικής στέγης, υποσχέθηκε ότι "δε θα γίνει ανεκτό κανένα φαινόμενο εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας, καμία προσπάθεια απόκρυψης διαθέσιμων προς εκμίσθωση χώρων για κατοικία ή επαγγελματική στέγη", υπονοώντας φαινόμενα κερδοσκοπίας σε βάρος των σεισμόπληκτων που εντοπίστηκαν και καταγγέλθηκαν τις τελευταίες μέρες. Σχετικά με το ίδιο θέμα ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης "έχει έτοιμο το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο", που αφορά "την παράταση υφιστάμενων μισθώσεων, την επιβολή ανωτάτου ορίου στα μισθώματα και άλλα συναφή μέτρα".

Στο ενδεχόμενο επιβολής τέτοιων μέτρων αντέδρασε λίγο αργότερα ο Στρ. Παραδιάς,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ο οποίος ισχυρίστηκε ότι "δεν υπάρχει έδαφος για να ευδοκιμήσει η αισχροκέρδεια", με το επιχείρημα ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά χώρων προς ενοικίαση, συνιστώντας στην κυβέρνηση να "διατηρήσει την ψυχραιμία της και να μην επιβάλει περιοριστικά μέτρα".

Από την πλευρά του ο Ι. Στράτος,πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ισχυρίστηκε ότι "όλοι σχεδόν οι κλάδοι μεταποίησης έχουν ήδη μειώσει τις τιμές", αξιώνοντας παράλληλα από την κυβέρνηση περαιτέρω περικοπές στις κρατικές δαπάνες, καθώς επίσης μείωση της φορολογίας στο μαζούτ.

Στη χτεσινή εκδήλωση παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τον Δ. Δασκαλόπουλο, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, τον Χρ. Πολυζωγόπουλο, πρόεδρο της ΓΣΕΕ, τον Μ. Παράβαλο,πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ