Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα πρέπει να θεωρούνται ο αστυνόμος του κόσμου. Μπορεί να βομβαρδίσαμε στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα έπρεπε να βομβαρδίσουμε και το Ντίλι". Η δήλωση ανήκει στον Ουίλιαμ Κοέν, υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, και όποιος θεωρήσει ότι κρύβει έστω και ελάχιστα ψήγματα αυτοκριτικής, για την εγκληματική επιδρομή των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία, κάνει μεγάλο λάθος. Απλούστατα, η αμερικανική ηγεσία προσαρμόζει και αξιοποιεί τα "ανθρώπινα δικαιώματα", στα μέτρα πάντα των δικών της συμφερόντων.

Και είμαστε, βέβαια, κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε επέμβαση των ιμπεριαλιστών στο Ανατ. Τιμόρ ή οπουδήποτε αλλού, αλλά αυτό δε μειώνει στο παραμικρό την υποκριτική και απάνθρωπη στάση των ΗΠΑ. Στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου έγινε ό,τι έγινε. Στην περίπτωση του Ανατολικού Τιμόρ, όπου οι μαζικές δολοφονίες, η τρομοκρατία, το χάος και η βία βασιλεύουν εδώ και κάμποσο καιρό, τα ίδια ακριβώς κριτήρια οδηγούν στην προαναφερόμενη δήλωση και όσα αυτή σημαίνει, για τη γενικότερη στάση των ΗΠΑ, στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Βλέπετε, την ευθύνη της κατάστασης του χάους στο Ανατ. Τιμόρ, τη φέρει η ηγεσία της Ινδονησίας, με την οποία οι ΗΠΑ έχουν καλές σχέσεις. Ασε, που η Ινδονησία είναι μια χώρα με 200 εκατ. κατοίκους και πλούσια σε μεταλλεύματα, όπου δραστηριοποιούνται αρκετές, μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ