ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΛΕΚΕΣ" ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

Εδώ και μια βδομάδα, οι πάντες, από το ΣΚΑΪ και το MEGA, μέχρι το CNN και το BBC, ασχολούνται με τις εμβριθείς έρευνες του κυρίου εισαγγελέα, που ανέλαβε να εξιχνιάσει τα μυστήρια της καμαρίλας του Λευκού Οίκου. Ηδη, το διαδίκτυο Ιντερνέτ αξιοποιήθηκε δεόντως, για να φιλοξενήσει κάποιες από τις γαργαλιστικές λεπτομέρειες, σχετικά με τα "καπρίτσια" του Κλίντον, τις αφηγήσεις της κυρίας Λεβίνσκι και τα "ανθρώπινα" της κυρίας Χίλαρι.

Επειδή, πάντως, τούτη την εποχή, που η αμερικανική κοινωνία και το αμερικανικό πολιτικό σύστημα μετρά τις "συγνώμες" του Κλίντον, τυχαίνει, παράλληλα, να συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τη διαταγή του Κλίντον για το βομβαρδισμό του Σουδάν και του Αφγανιστάν, έχει πολύ ενδιαφέρον να καταγραφεί το μέγεθος της υποκρισίας, που ακολουθεί κατά πόδας τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό, αλλά και τους περιφερειακούς βαστάζους του.

Οσο γι' αυτούς, τους περιφερειακούς "ενημερωτές" της κοινής γνώμης, που κρατούν το "φανάρι" στα "τσιλιμπουρδίσματα" του Μπιλ, αρκεί να δει κανείς τους τίτλους των ελληνικών εφημερίδων, που αγωνιούν να διαφωτίσουν τους αναγνώστες τους για τον "τυφώνα Μόνικα" και για την "αντεπίθεση του Κλίντον", και θα καταλάβει... Εν προκειμένω, και με αφορμή τα "ανάρμοστα" του Μπιλ, η συνταγή "αίμα - ψέμα - σπέρμα", που διαπνέει τη συνταγή εκείνης της "ενημέρωσης" που πρεσβεύουν τα "πλυντήρια εγκεφάλων" της άρχουσας τάξης, βρίσκεται στο απόγειό της.

***

Για να επιστρέψουμε στο έδαφος των ΗΠΑ, εκεί πια διαπρέπει το μεγαλείο του φαρισαϊσμού. Του φαρισαϊσμού όλων εκείνων που έχουν καταστήσει το βιασμό του πλανήτη από τους ιμπεριαλιστές ζήτημα εξαιρετικά υποδεέστερο, σε σχέση με τις "ανάρμοστες" ερωτικές περιπτύξεις τους. Πρόκειται για εκείνους, που επιχειρούν να διαμορφώνουν κατά το δοκούν τις συνειδήσεις των ...βομβαρδιζόμενων λαών, αξιοποιώντας ακόμα και την κλειδαρότρυπά τους. Από το στόχαστρό τους δε λείπει ούτε ο αμερικανικός λαός. Ο αμερικανικός λαός, που κατά ποσοστό 16,5% (!) ζει σε συνθήκες κάτω του ορίου της φτώχειας. Του αμερικανικού λαού, που σε ποσοστό που ξεπερνά το 20% - με βάση την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ - ανήκει στην κατηγορία των σύγχρονων αναλφάβητων.

Ολοι αυτοί εξυμνούν το "δικαίωμα" των πλανηταρχών να σπέρνουν το θάνατο και να "λεκιάζουν" με αίμα τις γωνιές του κόσμου, αλλά εμφανίζονται ...εμβρόντητοι μπροστά στους "λεκέδες" που σπέρνουν οι ηγέτες τους, στις ενασχολήσεις τους με τις "μαθητευόμενες" του οβάλ γραφείου. Είναι οι ίδιοι, που, όταν αποφασίζουν να δολοφονήσουν λαούς, τελειώνουν τις πολεμοχαρείς ανακοινώσεις τους με ...χριστιανική ευλάβεια και με τη φράση "ο Θεός να φυλάει τις ΗΠΑ"... Είναι εκείνοι, που, όταν καταστρέφουν χώρες, ανθρώπους, ζωές, το κάνουν επειδή έτσι υπαγορεύουν τα συμφέροντα του "πλέον πολύτιμου έθνους του κόσμου" (!), όπως αποκαλούσε πρόσφατα η κυρία Ολμπράιτ το "έθνος" των Ροκφέλερ και των Φορντ.

***

Αντί άλλης απόδειξης για το είδος της κλίμακας αξιών που υπηρετούν, αποκαλυπτικά είναι τα όσα έγραψαν στις στήλες τους οι αμερικανικές εφημερίδες - οι ίδιες που τώρα εντρυφούν στις "ροζ συγνώμες" του Μπιλ - μόλις ο Κλίντον βομβάρδισε το Σουδάν και το Αφγανιστάν και αφού είχε πει την ...πρώτη "συγνώμη" για την Λεβίνσκι:

  • "Ουάσιγκτον Ποστ": "Ηταν ορθή η χρήση από τις ΗΠΑ της στρατιωτικής τους ισχύος".
  • "Νιου Γιορκ Τάιμς": "Οι ΗΠΑ έχουν κάθε δικαίωμα να επιτίθενται κατά υπόπτων...".
  • "Μπόστον Γκλομπ": "...Οι επιθέσεις αυτές αξίζουν την υποστήριξη του έθνους και την ευγνωμοσύνη όλου του κόσμου".
  • "Αλμπανι Τάιμς - Γιούνιον": "Η επιλογή του χρόνου (της επίθεσης) θα αμφισβητηθεί, αλλά ...ο Πρόεδρος ας μην ξεχνάμε είναι και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Το μόνο που έχει σημασία τώρα είναι ότι η χώρα μας δέχεται επίθεση".
  • "Ντιτρόιτ Φρι Πρες": "Η αμερικανική αντίδραση αποτελεί υπόμνηση... ότι η τρέχουσα εσωτερική αναταραχή δε μειώνει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των πολιτών και των αξιών τους"...

***

Ετσι αντιμετωπίζονται τα θέματα από την ιθύνουσα τάξη της υπερδύναμης. Στο καθένα, δίνεται η ...βαρύτητα που του αξίζει. Κατόπιν όλων αυτών, ο πλανήτης παρακολουθεί πλέον σε απευθείας μετάδοση το "αμπαλάζ" μιας προστυχιάς, που μπροστά της το φόρεμα της κυρίας Λεβίνσκι είναι ...παρανυχίδα. Γιατί, γύρω από το φόρεμα της κυρίας Λεβίνσκι, θέλουν να τυλίξουν το ένα εκατομμύριο νεκρά παιδιά, που προκαλεί το εμπάργκο τους στο Ιράκ, τα χιλιάδες θύματα των βομβαρδισμών τους στα Βαλκάνια και τις υπόλοιπες "αγαθοεργίες" τους. Θέλουν να τυλίξουν όλα εκείνα, δηλαδή, για τα οποία το σύστημά τους θα καταγραφεί ως ένας μέγας "λεκές" στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφού, όπως γίνεται αντιληπτό, όταν ο κύριος Κλίντον δολοφονεί Σομαλές, Σουδανές, Αφγανές, Γιουγκοσλάβες και Ιρακινές, δεν τρέχει τίποτα. Το πρόβλημα αρχίζει από τη στιγμή, που ...συνευρίσκεται με την κυρία Λεβίνσκι και καπνίζει πούρα με "ανάρμοστο" τρόπο...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Γύρω από το φόρεμα της κυρίας Λεβίνσκι, θέλουν να τυλίξουν το ένα εκατομμύριο νεκρά παιδιά, που προκαλεί το εμπάργκο τους στο Ιράκ, τα χιλιάδες θύματα των βομβαρδισμών τους στα Βαλκάνια και τις υπόλοιπες "αγαθοεργίες" τους...

ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΓΟΥΛΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕ ΤΗ "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ"
Μοναδική λύση η διεκδίκηση

- Κλείνουν φέτος τέσσερα χρόνια από τη λειτουργία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού;

- Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, έγινε προσπάθεια, από τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ που είχαν την πλειοψηφία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, στις προηγούμενες εκλογές, να μετατρέψουν την αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ), σε αποκεντρωμένο μηχανισμό του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μ' αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται η προώθηση και η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, που αποφασίζουν τα πολυεθνικά κέντρα και αποσκοπούν στο ξεπούλημα της χώρας μας και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Σ' αυτά τα τέσσερα χρόνια, επιβεβαιώθηκε ότι η ΝΑ είναι ένα θεσμικό όργανο, χωρίς πόρους και αρμοδιότητες, απαραίτητο για τις αναπροσαρμογές του πολιτικού συστήματος της χώρας μας.

- Ποια τα προβλήματα του νομού σας και ποια στάση τήρησε η νομαρχιακή αρχή απέναντι σ' αυτά;

- Η Κέρκυρα αντιμετωπίζει μια πληθώρα προβλημάτων. Ωστόσο, το σημαντικότερο πρόβλημα - πρόβλημα, που αφορά, βέβαια, τη χώρα στο σύνολό της και όχι μόνο το νομό - είναι η προώθηση των σχεδίων της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για τη δημιουργία ενός εργασιακού μεσαίωνα. Το εισόδημα των αγροτών έχει κάθετη πτώση κατά 250%, εξαιτίας της εξευτελιστικής τιμής του λαδιού και των περικοπών στις επιδοτήσεις. Η ανεργία έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα στους νέους, ενώ οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν συρρικνωθεί ή εξαφανιστεί.

Ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, η πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, με τη συμπαράταξη της ΝΔ, υλοποίησε πλήρως την πολιτική αποδιάρθρωσης του Ελαιώνα της Κέρκυρας, χτύπησε τα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των άλλων εργαζομένων, παράλληλα υπηρέτησε πιστά τα μεγάλα συμφέροντα. Σ' αντίθεση μ' αυτήν την πρακτική, η ΝΑΣ βρέθηκε κοντά στους αγώνες όλων των εργασιακών κλάδων, προσπάθησε να στρέψει το Νομαρχιακό Συμβούλιο σε αγωνιστική κατεύθυνση, σε ρότα διεκδίκησης από την κυβέρνηση, προτείνοντας ένα φιλολαϊκό τρόπο οικονομικής ανάπτυξης.

- Ποια η πρότασή σας για μια αναπτυξιακή πορεία του νομού; Ποιο είναι το μήνυμα της παράταξης για τις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές;

- Η φιλολαϊκή οικονομική ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με την ανατροπή της σημερινής πολιτικής, που ακολουθείται στη χώρα μας. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, ο κερκυραϊκός λαός μπορεί και επιβάλλεται να συνεισφέρει ουσιαστικά και δυναμικά. Παλεύουμε για μια οικονομική ανάπτυξη, με βάση την αγροτική οικονομία, την ελαιοπαραγωγή, τη βιοτεχνία και τον τουρισμό. Εκείνο, όμως, που πρέπει να χαρακτηρίζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο είναι η αγωνιστική στάση με την κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η "Νομαρχιακή Συμπαράταξη" προτείνει μια και μοναδική λύση: Αγώνα και διεκδίκηση. Είναι αναγκαίο να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν οι εργαζόμενοι και γενικότερα το λαϊκό κίνημα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που εφαρμόζεται και μας οδηγεί στο Μεσαίωνα.

Είναι αναγκαίο να αναδειχτεί διεκδικητικό και μαχητικό Νομαρχιακό Συμβούλιο, που θα παλέψει για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, για να διατηρηθεί η δωρεάν παιδεία, για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτά αποτελούν την εγγύηση που μπορεί να δώσει η "Νομαρχιακή Συμπαράταξη", σε αντίθεση με τους διάφορους προεκλογικούς "αντάρτες" και "ασυμβίβαστους", οι οποίοι "θυμήθηκαν" τα προβλήματα του νομού μας, των εργαζομένων και όλου του λαού τους τελευταίους μήνες, ενώ τόσα χρόνια σιωπούσαν ή βοηθούσαν την κεντρική εξουσία.

Ε. Τζ.

ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ σημασία που αποκτά ο συντονισμός της δράσης των οργανώσεων που συγκροτούν την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας, για την πάλη των νέων σε όλο τον κόσμο ενάντια στον ιμπεριαλισμό, επισήμανε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλώντας στην τακτική σύνοδο του Γραφείου της ΠΟΔΝ που συνήλθε χτες στην Αθήνα (σελίδα 8).

Η ΤΕΧΝΗ και ο Πολιτισμός δεν μπορούσαν παρά να δηλώσουν "παρών" στο ψηφοδέλτιο του Τ. Σκυλλάκου για τη δημαρχία της Λάρισας. Ενα "παρών" που εκφράζεται με τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της "Δημοτικής Συνεργασίας", του Κώστα Τσιάνου - "ψυχή" του "Θεσσαλικού Θεάτρου" και "πολιτιστική σημαία" της Λάρισας - και του Γιώργου Ζιάκα, πανελληνίως γνωστού σκηνογράφου και ενδυματολόγου (σελίδα 16).

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Παιδείας από μαθητές και γονείς από το Κερατσίνι. Ομως, αντί για λύσεις, εισέπραξαν "μαθήματα" εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης! (σελίδα 19).

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ: Σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Οχθη καθώς χθες ένας Παλαιστίνιος μαθητής έπεσε νεκρός από τα πυρά διερχόμενων Ισραηλινών αυτοκινητιστών και ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά (σελίδα 23).

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, που δείχνουν ότι συνεχίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις των μονάδων του Οργανισμού. Πρόκειται για 7 ακόμη ΞΕΝΙΑ που η κυβέρνηση βγάζει "στο σφυρί" με εξευτελιστικές τιμές έναρξης του παζαριού... (σελίδα 26).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ