ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /39
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηφιακός εφιάλτης

Δεν υπάρχει καμία έκπληξη για τη σπουδή της κυβέρνησης να περάσει στο θερινό τμήμα της Βουλής το σημαντικότατο νομοσχέδιο για την ψηφιακή τηλεόραση. Η εντολή που είχε λάβει από τους "ενδιαφερόμενους", που είναι συγκεκριμένα μεγάλα αφεντικά και στον χώρο των ΜΜΕ, ήταν σαφής: Το νομοσχέδιο, πρέπει να ψηφιστεί "το ταχύτερο δυνατόν". Η οδηγία ήταν να ψηφιστεί στο πρώτο θερινό τμήμα, αλλά η κυβέρνηση "δεν ήταν έτοιμη". Δεν έκρυψαν, μάλιστα, ότι έχουν "έτοιμη την επένδυση" για τη λειτουργία της ψηφιακής τηλεόρασης και κάθε μέρα που περνά χάνουν από τα... προϋπολογισθέντα κέρδη τους!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το νομοσχέδιο γράφτηκε από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και μοναδικό στόχο έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, τα οποία είναι ανυπολόγιστα. Στο όνομα της λειτουργίας των νόμων της αγοράς, η κυβέρνηση τους παρέδωσε εν λευκώ το μονοπώλιο λειτουργίας της ψηφιακής τηλεόρασης, ενώ φρόντισε να αποκλείσει την ΕΡΤ για να μη δημιουργηθούν "ανεπιθύμητες παρενέργειες". Ενώ, λοιπόν, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση ενήργησε, όπως το συνηθίζει εξάλλου, ως διεκπεραιωτής των γενικότερων συμφερόντων της άρχουσας τάξης αλλά και συγκεκριμένων ισχυρών κύκλων της οικονομικής ολιγαρχίας, ακριβώς γι' αυτό έχει εξαπολύσει μια άθλια προπαγάνδα για να πείσει ότι δεν είναι η ίδια το όργανο των διαπλεκομένων, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν από τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Μπορεί, βέβαια, να έχει δίκιο ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας, όταν κατηγορεί την ηγεσία της ΝΔ ότι αποχώρησε "προκειμένου να μην εκτεθεί σε ενδιαφερόμενους κύκλους από τους οποίους προσδοκά πολιτική βοήθεια". Ακριβώς, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι οι "κύκλοι" από τους οποίους ήδη η κυβέρνηση έχει εισπράξει "πολιτική βοήθεια"... Εξάλλου, η ηγεσία της ΝΔ δε διαφωνεί στη βασική γραμμή πλεύσης και στους "άξονες" του νομοσχεδίου και αναζήτησε διαδικαστικό πρόσχημα, προφανώς για να μπορεί να διαπραγματεύεται "αυτόνομα" και για λογαριασμό της με τους ενδιαφερόμενους "κύκλους". Στις βασικές κατευθύνσεις δε διαφωνούν ούτε ο ΣΥΝ ούτε το ΔΗΚΚΙ, που δεν μπορούν να αγνοήσουν τις επιθυμίες των "κύκλων".

Αυτό όμως το βρώμικο παιχνίδι δεν μπορούν, ούτε τους αφήνει κανένα περιθώριο να το κάνουν, το ΚΚΕ. Η θέση του ήταν παραπάνω από ξεκάθαρη. Το ΚΚΕ, που από την αρχή κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που κινούνταν στον αντίποδα του νομοσχεδίου, δεν μπορούσε να συνεργήσει στο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος των εργαζομένων και της εν ψυχρώ εκτέλεσης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως αυτό της πληροφόρησης. Δεν μπορούσε, όπως ανέφερε στη δήλωσή του ο βουλευτής του Κόμματος, να συναινέσει σε μια τέτοια αντιδραστική εξέλιξη που μετατρέπει την πληροφορία σε εμπόρευμα και τον πολίτη σε καταναλωτή.

Οι συνέπειες της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ψηφιακή τηλεόραση, που δε θα αργήσουν να φανούν αμέσως μόλις ξεκινήσει η λειτουργία της, είναι τρομακτικές. Οσα ζήσαμε με την αναλογική τηλεόραση, θα φαντάζουν αθώο παιχνιδάκι μπροστά στον εφιάλτη που έρχεται. Η χειραγώγηση των λαϊκών μαζών και η διαμόρφωση "πολιτιστικών" προτύπων, θα περάσει σε νέα "ανώτερα" επίπεδα. Οι εργαζόμενοι, το λαϊκό κίνημα, δεν έχουν άλλη επιλογή. Ασίγαστος και ανειρήνευτος αγώνας για να ανατραπούν αυτή η πολιτική και οι διαχειριστές της. Οι δημοτικές εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία, να σταλεί το κατάλληλο και αναγκαίο μήνυμα σε αυτή την κατεύθυνση.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απορρίπτονται οι αξιώσεις της Αγκυρας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Αποστομωτική απάντηση έδωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος στην αξίωση της Τουρκίας για ακύρωση της παραγγελίας των "S-300" και απενεργοποίηση του Δόγματος ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι με την αξίωση της Αγκυρας για ματαίωση της παραγγελίας για τους "S-300" και απενεργοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος αποδεικνύεται η προσπάθεια της Αγκυρας να "πυραυλοποιήσει" το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι τώρα η Τουρκία βρίσκεται σε αμηχανία και προσπαθεί με διάφορες ενέργειες να επικεντρώσει ξανά το Κυπριακό στο θέμα των πυραύλων, ειδικά και μετά την αρνητική στάση της διεθνούς κοινότητας έναντι των προτάσεων Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι αν η Αγκυρα επιθυμεί οποιαδήποτε αναβολή εγκατάστασης οπλικών συστημάτων στην Κύπρο ή κατάργηση συμμαχιών, η μοναδική απάντηση είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου. Διαφορετικά, τόνισε ο εκπρόσωπος, δεν υπάρχει κανένα νόημα να μας υπαγορεύουν οι Τούρκοι για το πώς θα προστατευτούμε, όταν διατηρούν στρατό κατοχής και παραβιάζουν τις συνθήκες εγγυήσεως.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η τακτική που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των Αθηνών και η οποία συνίσταται στην αποτροπή της προσπάθειας της Τουρκίας να μετατρέψει το Κυπριακό σε θέμα πυραύλων ή στρατιωτικό θέμα.

Σε ερώτηση εάν όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως η Τουρκία να επιδιώκει θερμό επεισόδιο, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν σχεδιάσει όλα τα σενάρια για κάθε ενδεχόμενο, αλλά δεν μπαίνουν στη λογική της συζήτησης αυτών των θεμάτων, επιμένοντας στην επικέντρωση επί της ουσίας του Κυπριακού.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, που παρουσιάζουν ως πολύ θετικό το κλίμα για συζήτηση του Κυπριακού στη γενική συνέλευση, ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι θα ήταν συνετότερο να αναμένονται τα αποτελέσματα των επαφών του Προέδρου Κληρίδη και της πολιτικής ηγεσίας στη Νέα Υόρκη.

Υποστήριξη από τη Ρωσία

Η Ρωσία θα υποστηρίξει οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία θα οδηγεί σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο πρέσβης στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ.

Ο Ρώσος πρέσβης απαντούσε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, εάν η χώρα του θα υποστηρίξει τυχόν προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι αποκλειστικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο κ. Μουράτοφ, η ενεργοποίηση των διαδικασιών του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Από την πλευρά του ο Σπύρος Κυπριανού είπε ότι για το θέμα της προσφυγής θα πρέπει να αποφασίσουν οι αρχηγοί των κομμάτων, οι οποίοι θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη.

Συνάντηση Κληρίδη - Χέρκους

Ημίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη είχε χτες το πρωί η αναπληρωτής ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αν Χέρκους.

Η Αν. Χέρκους δήλωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της σημερινής αναχώρησης του Προέδρου Κληρίδη για την έδρα των Ηνωμένων Εθνών.Ο Γλ. Κληρίδης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να προσφωνήσει στη Γενική Συνέλευση, ενώ θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Η κ. Χέρκους είπε ότι θα παρίσταται και η ίδια στις συνομιλίες Κληρίδη - Ανάν, χαρακτηρίζοντάς τις σημαντικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ