Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηφιακός εφιάλτης

Δεν υπάρχει καμία έκπληξη για τη σπουδή της κυβέρνησης να περάσει στο θερινό τμήμα της Βουλής το σημαντικότατο νομοσχέδιο για την ψηφιακή τηλεόραση. Η εντολή που είχε λάβει από τους "ενδιαφερόμενους", που είναι συγκεκριμένα μεγάλα αφεντικά και στον χώρο των ΜΜΕ, ήταν σαφής: Το νομοσχέδιο, πρέπει να ψηφιστεί "το ταχύτερο δυνατόν". Η οδηγία ήταν να ψηφιστεί στο πρώτο θερινό τμήμα, αλλά η κυβέρνηση "δεν ήταν έτοιμη". Δεν έκρυψαν, μάλιστα, ότι έχουν "έτοιμη την επένδυση" για τη λειτουργία της ψηφιακής τηλεόρασης και κάθε μέρα που περνά χάνουν από τα... προϋπολογισθέντα κέρδη τους!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το νομοσχέδιο γράφτηκε από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και μοναδικό στόχο έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, τα οποία είναι ανυπολόγιστα. Στο όνομα της λειτουργίας των νόμων της αγοράς, η κυβέρνηση τους παρέδωσε εν λευκώ το μονοπώλιο λειτουργίας της ψηφιακής τηλεόρασης, ενώ φρόντισε να αποκλείσει την ΕΡΤ για να μη δημιουργηθούν "ανεπιθύμητες παρενέργειες". Ενώ, λοιπόν, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση ενήργησε, όπως το συνηθίζει εξάλλου, ως διεκπεραιωτής των γενικότερων συμφερόντων της άρχουσας τάξης αλλά και συγκεκριμένων ισχυρών κύκλων της οικονομικής ολιγαρχίας, ακριβώς γι' αυτό έχει εξαπολύσει μια άθλια προπαγάνδα για να πείσει ότι δεν είναι η ίδια το όργανο των διαπλεκομένων, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν από τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Μπορεί, βέβαια, να έχει δίκιο ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας, όταν κατηγορεί την ηγεσία της ΝΔ ότι αποχώρησε "προκειμένου να μην εκτεθεί σε ενδιαφερόμενους κύκλους από τους οποίους προσδοκά πολιτική βοήθεια". Ακριβώς, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι οι "κύκλοι" από τους οποίους ήδη η κυβέρνηση έχει εισπράξει "πολιτική βοήθεια"... Εξάλλου, η ηγεσία της ΝΔ δε διαφωνεί στη βασική γραμμή πλεύσης και στους "άξονες" του νομοσχεδίου και αναζήτησε διαδικαστικό πρόσχημα, προφανώς για να μπορεί να διαπραγματεύεται "αυτόνομα" και για λογαριασμό της με τους ενδιαφερόμενους "κύκλους". Στις βασικές κατευθύνσεις δε διαφωνούν ούτε ο ΣΥΝ ούτε το ΔΗΚΚΙ, που δεν μπορούν να αγνοήσουν τις επιθυμίες των "κύκλων".

Αυτό όμως το βρώμικο παιχνίδι δεν μπορούν, ούτε τους αφήνει κανένα περιθώριο να το κάνουν, το ΚΚΕ. Η θέση του ήταν παραπάνω από ξεκάθαρη. Το ΚΚΕ, που από την αρχή κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που κινούνταν στον αντίποδα του νομοσχεδίου, δεν μπορούσε να συνεργήσει στο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος των εργαζομένων και της εν ψυχρώ εκτέλεσης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως αυτό της πληροφόρησης. Δεν μπορούσε, όπως ανέφερε στη δήλωσή του ο βουλευτής του Κόμματος, να συναινέσει σε μια τέτοια αντιδραστική εξέλιξη που μετατρέπει την πληροφορία σε εμπόρευμα και τον πολίτη σε καταναλωτή.

Οι συνέπειες της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ψηφιακή τηλεόραση, που δε θα αργήσουν να φανούν αμέσως μόλις ξεκινήσει η λειτουργία της, είναι τρομακτικές. Οσα ζήσαμε με την αναλογική τηλεόραση, θα φαντάζουν αθώο παιχνιδάκι μπροστά στον εφιάλτη που έρχεται. Η χειραγώγηση των λαϊκών μαζών και η διαμόρφωση "πολιτιστικών" προτύπων, θα περάσει σε νέα "ανώτερα" επίπεδα. Οι εργαζόμενοι, το λαϊκό κίνημα, δεν έχουν άλλη επιλογή. Ασίγαστος και ανειρήνευτος αγώνας για να ανατραπούν αυτή η πολιτική και οι διαχειριστές της. Οι δημοτικές εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία, να σταλεί το κατάλληλο και αναγκαίο μήνυμα σε αυτή την κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ