Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Σειρά τροπολογιών από το υπουργείο Τύπου
  • Απαλλάσσονται από το αγγελιόσημο οι αλλοδαποί κάτοχοι συνδρομητικών προγραμμάτων και οι διαφημίσεις σε ξενόγλωσσα προγράμματα
  • Διαγράφονται χρέη της ΕΡΤ

Την Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Τύπου για την ψηφιακή τηλεόραση που διεξάγεται με την παρουσία μόνο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ανεξάρτητου βουλευτή Στέφανου Μάνου, μετά την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Χτες πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας,κατέθεσε πακέτο τροπολογιών στο νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο διαγράφονται χρέη της ΕΡΤ ύψους 4,8 δισ., επιβάλλεται η αυτόματη ανανέωση της σύμβασής της με το "Φιλμνέτ", ενώ ρυθμίζονται και θέματα λειτουργίας της ψηφιακής τηλεόρασης.

Αναφορικά με την ΕΡΤ, στις τροποποιήσεις που κατέθεσε ο Δ. Ρέππας, ορίζονται τα εξής:

  • Η ΕΡΤ ΑΕ απαλλάσσεται των προσαυξήσεων που ίσχυαν μέχρι και το τέλος του 1991 στο επικουρικό ταμείο των υπαλλήλων της καθώς και άλλα χρέη της προς το δημόσιο, ύψους συνολικά 4,8 δισ. δραχμών.
  • Νομοθετείται το τέλος που καταβάλλεται υπέρ της ΕΡΤ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αποκτώντας έτσι και ισχύ νόμου.
  • Ορίζεται ότι ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με τις διαδικασίες χορήγησης αδειών σε συνδρομητικά κανάλια, η σύμβαση της ΕΡΤ με το "Φιλμνέτ" ανανεώνεται αυτομάτως εφόσον λήγει τον Σεπτέμβρη του 1999.

Ρυθμίσεις έγιναν και στο θέμα του προέδρου του ΕΡΣ όπου αφαιρείται η αρμοδιότητα του να ματαιώνει εκπομπές, με απόφασή του χωρίς έγκριση του ΕΡΣ, ενώ τροποποιείται και η διάταξη που απαγόρευε ότι μπορεί να εργάζεται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα και ορίζεται ότι δεν μπορεί να εργάζεται σε οργανισμό εποπτευόμενο από το ΕΡΣ. Παράλληλα το ΕΡΣ ορίζει τις εξαιρέσεις ονομαστικοποίησης των μετοχών ΑΕ που κατέχουν ψηφιακές άδειες.

Επίσης στις τροποποιήσεις προβλέπεται πως απαλλάσσονται της καταβολής του αγγελιόσημου οι αλλοδαποί κάτοχοι συνδρομητικών προγραμμάτων καθώς και οι διαφημίσεις που θα μεταδίδονται, εφόσον αυτό γίνεται σε ξενόγλωσσα προγράμματα. Τέλος για τις εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας ορίζεται ότι το αεροπορικό κόμιστρο θα αφορά μόνο τα φύλλα που διακινούνται μέσω αναγνωρισμένου πρακτορείου.

Ο πρόεδρος του ΕΡΣ

Τα προγράμματα της ψηφιακής τηλεόρασης πολύ δύσκολα θα ελέγχονται από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, είπε χτες ο πρόεδρός του Π. Σούρλας μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Επικαλέστηκε γι' αυτό τεχνικά προβλήματα αλλά και νομικά καθώς όπως ισχυρίστηκε, από τη στιγμή που κάποιος θα πληρώνει συνδρομή για την ψηφιακή και θα επιλέγει μόνος του το πρόγραμμα που επιθυμεί, τότε ο έλεγχος θα είναι πιο χαλαρός.

Ο Π. Σούρλας είπε, ότι και για την αναλογική τηλεόραση που λειτουργεί σήμερα, δεν υπάρχει στο ΕΡΣ μηχανισμός παρακολούθησης των προγραμμάτων και ως αντίδοτο προέβαλε την εγρήγορση των πολιτών απέναντι στα προγράμματα που τους θίγουν.

Κατά τα άλλα ο πρόεδρος του ΕΡΣ συμφώνησε με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψηφιακή τηλεόραση που συζητιέται στη Βουλή και είπε ότι πρέπει να βρεθεί προνομιακή θέση στη δημόσια τηλεόραση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ