Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ
"Βοηθάμε τις ΗΠΑ να βρουν τον καλύτερο εαυτό τους"

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του απεσταλμένου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΛΑΚΑ). -

Συνάντηση διάρκειας μιάμισης ώρας με ηγετικά στελέχη της ομογένειας είχε χτες στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος. Ο υπουργός, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να εκπροσωπήσει τη χώρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συναντήθηκε επίσης με τον αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα, ενώ αργά το βράδυ μίλησε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με θέμα "Η Ελλάδα και το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης".

Μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της ομογένειας, ο υπουργός εξέφρασε την πίστη του "ότι αναδεικνύοντας τα ελληνικά θέματα βοηθάμε και τις ΗΠΑ να βρουν τον καλύτερο εαυτό τους, δηλαδή να είναι συνεπείς στις ιδέες και αρχές, που διέπουν αυτήν την κοινωνία και ανακοινώνονται επίσημα από τα πολιτικά κόμματα και τις κυβερνήσεις της χώρας αυτής".

Στη συνέχεια της δήλωσής του, ο Θ. Πάγκαλος διευκρίνισε τι προσδοκά η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι "περιμέναμε να αναλάβουν με συνέπεια το ρόλο της ηγεσίας του κόσμου, που πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο, στη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στους εκπροσώπους της ομογένειας, ανέλυσε τη γραμμή πλεύσης που ακολουθεί η Ελλάδα, σχετικά με τη σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα - ΗΠΑ - Τουρκία. Η προσπάθεια που καταβάλλει, λοιπόν, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι να πείσει την Ουάσιγκτον να ακολουθήσει πιστά την εσωτερική της νομοθεσία, η οποία, για παράδειγμα, δεν επιτρέπει τη διάθεση αμερικανικών όπλων που θα χρησιμοποιηθούν στο έδαφος της Κύπρου. Σε αυτή τη γραμμή πλεύσης, ζήτησε ο υπουργός να κινηθούν οι ομογενειακοί παράγοντες, οι οποίοι με τη σειρά τους ζήτησαν μεγαλύτερη οικονομική συνδρομή από την Ελλάδα για την ανάπτυξη των απαραίτητων στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ Δημοσίων Σχέσεων.

Για την Αλβανία

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επικοινωνία Σημίτη - Νάνο, ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι "η συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Αλβανία είναι συνεχής, ουσιαστική και κοστίζει πολλά χρήματα".

Ο υπουργός σημείωσε ότι "εμείς βοηθάμε τον αλβανικό λαό με μεγάλο σεβασμό και διακριτικότητα" και θέλησε να υπογραμμίσει ότι "δεν θέλουμε να επέμβουμε στα εσωτερικά τους, δεν έχουμε απόψεις για το ποιος πρέπει να κυβερνήσει την Αλβανία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ