ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Ψηφοδέλτιο - μαγνήτης για συστράτευση

Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του, παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής

Με την ευχή "καλό αγώνα",του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Λεων. Αυδή και το θερμό χειροκρότημα που την ακολούθησε, η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ για την Αθήνα" μπήκε από χτες με νέα ορμή στην τελική ευθεία της μάχης - και με το ψηφοδέλτιο πλέον στα χέρια, δίπλα στο πρόγραμμά της - για τη συστράτευση του λαού της πόλης και τη διεκδίκηση του Δήμου της Αθήνας.

Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, στο οποίο εκπροσωπούνται - όπως σημείωσε ο Λεων. Αυδής - "όχι μόνο οι παρατάξεις που συγκροτούν τη "Συμπαράταξη", αλλά και απόψεις και ρεύματα του ευρύτερου χώρου", παρουσίασε ο ίδιος ο υποψήφιος δήμαρχος το μεσημέρι από την αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Στην προσπάθεια συγκρότησης της "Συμπαράταξης", συναντήσαμε δυσκολίες,αλλά κερδίσαμε την ενότητα,υπογράμμισε, αναφερόμενος στην πορεία - επίπονη όσο και αποφασιστική - που διάνυσε ο συνδυασμός, ώστε χτες τα στελέχη του, τα μέλη και οι φίλοι του, όπως, είπε μιλώντας εκ μέρους όλων, ο επικεφαλής του, να "είμαστε περήφανοι για τις ιδιαίτερες απόψεις που κάθε συνιστώσα της "Συμπαράταξης" και κάθε συμπαρατασσόμενος έχει και διατηρεί, πέρα από το κοινό πρόγραμμα, που αποτελεί το περιεχόμενο της κοινής δέσμευσης".

Ετσι, το πρώτο μεγάλο κέρδος από τη συγκρότηση της "Συμπαράταξης" έχει, ήδη, καταγραφεί. Και αποτελεί το γεγονός, που είναι ικανό να σταθεί αφετηρία για το επόμενο βήμα, το επόμενο κέρδος, αυτό που θα αλλάξει την πορεία του Δήμου της Αθήνας. Οπως είπε και ο Λεων. Αυδής, τώρα, αλλά και μετά τις εκλογές, "είμαστε μαζί στον αγώνα"!Μια μονάδα αγώνα, που θα οργανώσει τη μετεκλογική της δράση με βάση το προεκλογικό της πρόγραμμα.

"Κερδίσαμε, σημείωσε συγκεκριμένα, την ενότητα γύρω από το πρόγραμμα και την καθημερινή μας δράση. Κερδίσαμε την καθαρή, την έντιμη συζήτηση. Τη συζήτηση, χωρίς οπισθοβουλίες και διαθέσεις επιβολής ή ηγεμόνευσης. Είμαστε μαζί στον αγώνα".

Σ' αυτόν τον αγώνα, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κάλεσε σε συστράτευση το λαό της Αθήνας,ο οποίος οφείλει σ' αυτές τις εκλογές να εμπιστευτεί τον εαυτό του... Του το χρωστάει, άλλωστε. "Τον καλούμε, είπε χαρακτηριστικά ο Λεων. Αυδής, να μην εμπιστεύεται τα ζωγραφισμένα από διαφημιστές χαμόγελα και τις σκηνοθετημένες από επικοινωνιολόγους πόζες. Τον καλούμε να εμπιστευτεί πρώτα τον εαυτό του και να συμπαραταχτεί μ' αυτούς που αγωνίζονται. Μ' αυτούς, που έχουν ανάγκη την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά του, όσο και τη δική τους".

Με βάση τις αρχές και το πρόγραμμά της, η "Συμπαράταξη" απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να αντισταθούν στην κυρίαρχη πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και, παρά τις επιμέρους διαφορές και τους φραστικούς ή τους ανούσιους διαξιφισμούς τους, αποδέχονται τα άλλα δημοτικά σχήματα. Ακόμα και το πιο μικρό τοπικό ζήτημα συνδέεται με τη γενική πολιτική, που εφαρμόζεται και είναι απόρροιά της. Στις εκλογές, εξάλλου, θα εκφραστεί και η αναμέτρηση, ανάμεσα σε όσους θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση απλό εκτελεστή των εντολών τους για πρόσθετη φορολόγηση, κατεδάφιση της πρόνοιας και ιδιωτικοποιήσεις και στις δυνάμεις εκείνες, που αγωνίζονται για την ανάδειξη του φιλολαϊκού και κοινωνικού χαρακτήρα της.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
Λίστα πάλης και αγώνα

Το ψηφοδέλτιο της Κίνησης παρουσίασε χτες ο υποψήφιος Δήμαρχος Παναγιώτης Σαλπέας, σε συνέντευξη Τύπου. Συνδικαλιστικά στελέχη, εργάτες, αντιστασιακοί, συνταξιούχοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, αθλητές, επιστήμονες, νοικοκυρές, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι μαζικών φορέων, συγκροτούν ένα πλατύ ψηφοδέλτιο, με τη συμμετοχή ανθρώπων από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις

Ψηφοδέλτιο πάλης ενάντια στην αυτοδιοίκηση - συμμέτοχο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά και επικεφαλής της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Παναγιώτης Σαλπέας.

Οι εξήντα υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού προέρχονται από ένα ευρύ επαγγελματικό και ηλικιακό φάσμα, με τις γυναίκες να καταλαμβάνουν ένα σημαντικό ποσοστό, περίπου της τάξης του 25%, ενώ σημαντική εκπροσώπηση έχουν και οι νεότερες ηλικίες. Ανάμεσά τους είναι συνδικαλιστικά στελέχη, εργάτες, αντιστασιακοί, συνταξιούχοι, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, αθλητές, επιστήμονες, νοικοκυρές, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Ο Π. Σαλπέας σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πλατύ, αγωνιστικό ψηφοδέλτιο γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη συμμετοχή σ' αυτό ανθρώπων από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίοι όμως ενώνονται κάτω από την ανάγκη της δημιουργίας ενός μετώπου πάλης για την αντιστροφή της καταστροφικής πορείας της πόλης. Ενάντια "σε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση φορομπήχτη και συμμέτοχο στην κατεδάφιση εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα από τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Για μια ΤΑ, με κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα, που θα εγγυάται την ειλικρινή και έντιμη αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων των δημοτών και του Πειραιά, όπως εξειδικεύονται στο πρόγραμμά μας". Πρόσθεσε, ότι οι υποψήφιοι του συνδυασμού είναι γνωστοί στον πειραϊκό λαό, λόγω της δραστηριότητάς τους μέσα από συλλογικούς φορείς και της καθημερινής επαφής τους με τον κόσμο.

Ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρθηκε και σε ορισμένα βασικά σημεία του προγράμματος του συνδυασμού που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη βδομάδα. Ο συνδυασμός τάσσεται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού και βρίσκεται αποφασιστικά στο πλευρό των εργαζομένων της πόλης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Θα διεκδικήσει τους οφειλόμενους από την κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση πόρους και την επαναπρόσληψη των απολυμένων στην καθαριότητα, καθώς και τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής της αποκομιδής.

Στο πρόγραμμα κατατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών υπηρεσιών, το περιβάλλον, για μια παιδεία χωρίς φραγμούς και ελλείψεις. Επίσης, για το κυκλοφοριακό, τη νεολαία, τον αθλητισμό και τον αγώνα κατά των ναρκωτικών, την κοινωνική παρέμβαση του δήμου στην υγεία και την πρόνοια, στον πολιτισμό. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η προβολή της ΕΑΜικής Αντίστασης, προτείνοντας τη δημιουργία μουσείου.

"Καλούμε τους δημότες του Πειραιά να αγωνιστούν μαζί μας για μια πόλη που θα παλεύει για την κάλυψη των αναγκών του κόσμου της δουλιάς. Μια πόλη που θα εμπνέει στους νέους την αγάπη για ζωή και δημιουργία, θα δίνει ελπίδα στο αύριο", κατέληξε ο Π. Σαλπέας.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Εδώ οι εργαζόμενοι ξέρουν πού να ρίξουν την ψήφο τους!

Περιοδεία στη Ζώνη από τον δήμαρχο Περάματος και υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Πατσιλινάκο, την υποψήφια δήμαρχο Νίκαιας Βέρα Νικολα'ϊδου, την υποψήφια δήμαρχο Κερατσινίου Ελένη Παπαδοπούλου και τον υποψήφιο δήμαρχο Σαλαμίνας Βασίλη Λεμπέση

Οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος δεν έχουν διλήμματα. Ξέρουν ότι πρέπει να αναδείξουν με την ψήφο τους αυτούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αγώνων τους για τη σωτηρία της Ζώνης, του τελευταίου οικονομικού πνεύμονα ολόκληρης της περιοχής του Πειραιά. Αυτό φρόντισαν να το δείξουν με τη θερμότητα που υποδέχτηκαν χτες το πρωί αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους: Τον δήμαρχο Περάματος και υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Πατσιλινάκο,την υποψήφια δήμαρχο ΝίκαιαςΒέρα Νικολαϊδου,την υποψήφια δήμαρχο Κερατσινίου Ελένη Παπαδοπούλου και τον υποψήφιο δήμαρχο Σαλαμίνας Βασίλη Λεμπέση.

Οι τέσσερις υποψήφιοι, έχοντας στο πλευρό τους τα σωματεία της Ζώνης, συναντήθηκαν αρχικά με τους εργατοτεχνίτες των συνεργείων που εκτελούν επισκευαστικές εργασίες στο πλοίο "TUMA".Πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου ΠειραιάΙορδάνης Πουντίδης,σημειώνοντας: "Οι εργαζόμενοι πρέπει να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση. Δεν πρέπει να επιτρέψουν στον πρωθυπουργό να πει την επομένη των εκλογών ότι επιβεβαιώθηκε η πολιτική μας". Στη συνέχεια με τους εργατοτεχνίτες μίλησε ο Γιάννης Πατσιλινάκος: "Οι αγώνες μας - υπογράμμισε - δεν άφησαν την κυβέρνηση να βάλει λουκέτο στη Ζώνη, όπως σχεδίαζε, για να εφαρμόσει τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως τώρα πρέπει οι αγώνες να συνεχιστούν όχι μόνο για να σταματήσει η συρρίκνωση, αλλά για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Ζώνης. Αν αναδειχτούν αυτοί που βρέθηκαν απέναντι στους αγώνες σας, τα κυβερνητικά σχέδια θα διευκολυνθούν. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και διεκδικούμε να αλλάξει το χρηματοοικονομικό σύστημα για της επισκευές, να πάρουμε τις επιδοτήσεις που η Ευρωπαϊκή Ενωση τις εκδίδει στα μέτρα της Γερμανίας, να λυθεί το θέμα του δεξαμενισμού, η δημιουργία του βιοτεχνικού πάρκου στην περιοχή του Σχιστού. Συνεχίζουμε για ένα καλύτερο αύριο".

Η Βέρα Νικολαϊδου τόνισε προς τους συγκεντρωμένους: "Αυτές οι εκλογές, παρά την προσπάθεια που γίνεται να υποβαθμιστούν, έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, επειδή δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους εργαζόμενους να αναδείξουν αυτούς που ήταν δίπλα τους στους αγώνες. Ο σημερινός δήμαρχος Νίκαιας ήταν από τους πρώτους που εφάρμοσε τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, αν σε αυτό προστεθούν ο νόμος για την κατάργηση των εργασιακών σχέσεων και αυτός που έρχεται για το ασφαλιστικό, ο Πειραιάς αναμένεται να μετατραπεί σε ένα απέραντο δουλεμπόριο". Συμπληρώνοντας η Ελένη Παπαδοπούλου υπογράμμισε: "Χρησιμοποιείστε το όπλο της ψήφου που έχετε στα χέρια σας. Στείλτε στα σπίτια τους αυτούς που μετέτρεψαν και επιδιώκουν να μετατρέψουν τους δήμους σε φορομπηχτικούς αντιλαϊκούς μηχανισμούς. Η μόνη υπόσχεση που σας δίνουμε είναι του κοινού αγώνα". Υπόσχεση αγώνα έδωσε και ο Βασίλης Λεμπέσης, καλώντας τους εργαζόμενους να αναδείξουν όσο το δυνατόν περισσότερους αγωνιστές. Η περιοδεία συνεχίστηκε στα ναυπηγεία "ΝΑΥΣΙ", "ΚΑΡΡΑ".

Το ψηφοδέλτιο

Στο ψηφοδέλτιο της δημοτικής κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" μετέχουν οι:Αλέξανδρος Ασβεστόπουλος λογιστής, Γιάννης Βασιλόπουλος έμπορος, Σταμάτης Βάσος οικονομολόγος, Βασίλης Βλαχάκος οικονομολόγος, Γεράσιμος Βουλάς λεβητοποιός, Παναγιώτης Γαλανόπουλος βιοτέχνης, Ν. Γιαννακόπουλος επαγγελματίας, Περικλής Γιουβανάς έμπορος, Ανθή Γουρουντή καθηγήτρια μουσικής, Μανώλης Δενεξάς φαρμακοποιός, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Γιάννα Δημοπούλου υγειονομικός υπάλληλος,Μαριάννα Δημουλέα πρώην αθλήτρια του "Πορφύρα", Βασίλης Ζαφειρίου πρόεδρος Αντιστασιακών Πειραιά, Μανώλης Καλής οικοδόμος, Κώστας Καλογερόπουλος τραπεζικός υπάλληλος, Αναστάσιος Κατσαρός λογιστής, Σταυρούλα Κολιτσοπούλου ιδιωτική υπάλληλος, Δημήτρης Κοντραφούρης έμπορος, Κλεάνθης Κυζίλης υποδηματοποιός, Μιχάλης Κούβαρης ξυλουργός, Σωτήρης Κουραντής αεροναυπηγός, Μαρία Κωνσταντίνου λογίστρια, Γιώργος Λειβάδης αθλητής του "Πορφύρα", Γιάννης Μανουσογιαννάκης,ναυτεργάτης - πρόεδρος του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", Πολυτίμη Μανωλάκου - Κυριάκου οδοντίατρος, Γρηγόρης Μόφορης μηχανικός αυτοκινήτων, Μιχάλης Μπούμης διευθυντής - πνευμονολόγος Κλινικής "Μεταξά", Ελλη Μπατσαβιά επιχειρηματίας, Κωνσταντίνα Μπρουζιώτη μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Κομμωτριών Πειραιά, Μηνάς Μελισσόπουλος ιδιωτικός υπάλληλος, Γιάννης Νταουντάκης μεταλλεργάτης, Αννα Νικολάου πολεοδόμος, Γιώργος Νικολιουδάκης ιδιωτικός υπάλληλος, Γιώργος Νίκας καθηγητής ΕΛΜΕ, Σωτήρης Ξενάκης επαγγελματοβιοτέχνης, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ και του ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου δημοσιογράφος - γραμματέας ΚΝΕ Πειραιά, Γιάννης Παπαδάκης επιχειρηματίας, Μανώλης Παπαδάκης βιοτέχνης, μέλος του ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Μίνα Παπακωνσταντοπούλου εργάτρια, Στάθης Παπουτσάς ναυτικός - ηλεκτρολόγος, Μπάμπης Πατίδης λογιστής - πρόεδρος λογιστών Πειραιά, Βαγγέλης Περάματζης πρόεδρος του ΑΟ "Φοίνικα" Αγ. Σοφίας, Ντίνα Πέτρου λογίστρια, ταμίας του ΔΣ Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Πειραιά, Δήμητρα Πέτρουλα συγγραφέας, Κώστας Ποτίδης ψυκτικός, Νίκος Πρίμαλης,τεχνικός, αντιπρόεδρος ΔΣ Εξωραϊστικού Συλλόγου "Η Δημιουργία", Πέτρος Σαλπέας υπάλληλος ΟΤΕ, Τάκης Σαπουντζάκης δικηγόρος, πρόεδρος ερασιτεχνικού "Εθνικού" Πειραιά, Δημήτρης Σέρβος δημοσιογράφος, Βασίλης Σουγκλάκος καθηγητής, Χαρ. Τάχουλας επιπλοποιός - βιοτέχνης, Κώστας Τζατζάνης πολιτικός μηχανικός, πολεοδόμος, Δανάη Τσιτσιλιάνου γιατρός, Γιώργος Τσάκαλος εκτελωνιστής, Σάββας Τσιμπόγλου ναυτεργάτης, μηχανικός, γραμματέας ΠΕΜΕΝ, Νίκος Φαρμάκης χειρουργός γιατρός "Τζανείου", Νικ. Φλωρή νοικοκυρά, Γιάννης Φουρλής αρχιτέκτονας, Παναγιώτης Φούρλας επαγγελματοβιοτέχνης.

Ο συνδυασμός

Στο ψηφοδέλτιο της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" συμμετέχουν οι:

Γιώργος Αδαμίδης συμβολαιογράφος, Αντώνης Αντανασιώτης δικηγόρος, Λαϊζα Αντιόχου οικονομολόγος, Παναγιώτης Αντωνόπουλος ιδιωτικός υπάλληλος, Ζωή Βαλάση συγγραφέας, Αλέκος Βερναδάκης,συνδικαλιστής ΔΕΗ, Κώστας Γιαννόπουλος δημοσιογράφος, Ελένη Γιώτη οικονομολόγος, Βέρα Γιωτοπούλου φαρμακοποιός, Αγγέλα Γκόγκου δικηγόρος, Αριστοτέλης Γόντικας λιθογράφος, Μανώλης Δανδουλάκης γεωπόνος, Κώστας Διάκος δικηγόρος, Μιχάλης Διαμαντής έμπορος, Ευθύμης Διόγος δημοσιογράφος, Ελένη Ζαφειρίου δικηγόρος, Αλέκα Ζορμπαλά δικηγόρος, Δημοσθένης Θεοδώρου κλωστοϋφαντουργός, Βαγγέλης Θεοχάρης έμπορος - μέλος ΔΣ ΓΣΕΒΕΕ, Θανάσης Καραμπέτσος πολιτικός επιστήμων, Γιάννης Καραντώνης οικονομολόγος, Δημήτρης Κομποστιώτης εργάτης ξύλου, Περικλής Κοροβέσης συγγραφέας, Ελένη Λαδά - Παπαδήμα φιλόλογος, Στέλιος Λάμπρου ιδιωτικός υπάλληλος, Μαρία Λαουτάρη μαία, Σωκράτης Λομβάρδος ναυτιλιακός υπάλληλος, Παναγιώτης Μάλιος ηλεκτρολόγος μηχανικός, Χαρίκλεια Μαρούλη δικηγόρος, Εύα Μελά χαράκτρια, Αρετή Μήτση ιδιωτική υπάλληλος. Ντενίζ Μπαλτσαβιά ηθοποιός, Βασίλης Μπαρέκας ιδιωτικός υπάλληλος, Ευγενία Μπαρούτσου οδοντίατρος, Νίκος Μπεργελές καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Γιώργος Νάνος νοσηλευτικός, Πέτρος Παπαγεωργίου συνταξιούχος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Κώστας Παπαδάκης σπουδαστής ΤΕΙ, Ευθύμης Παπαδημητρίου καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αγάπιος Παπανεοφύτου επίκουρος καθηγητής Παντείου, Κύριλλος Παπασταύρου φοιτητής Χημικού, Γιάννης Πάσουλας γγ Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιώργος Πέρρος εμποροϋπάλληλος - μέλος διοίκησης ΕΚΑ, Ελένη Πορτάλιου καθηγήτρια ΕΜΠ - αρχιτέκτων, Μαρία Πρίφτη φιλόλογος - μεταφράστρια, Γιάννης Σακιώτης καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Μεχμέτ Σαλή εργάτης, Γιώργος Σαρηγιάννης καθηγητής ΕΜΠ, Σπύρος Σερμακέζης απόστρατος συνταγματάρχης, Βασίλης Σκουράκης ηλεκτροσυγκολλητής - πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου, Ηλίας Σταμέλος υπάλληλος ΔΕΗ, Μαρία - Μάνια Στεφανάκη δικηγόρος, Γιάννης Σχίζας υπάλληλος ΥΠΑ, Ζωή Σώκου συνδικαλίστρια - εργοδηγός Χημείας, Φοίβος Ταξιάρχης ηθοποιός, Χρήστος Τριάντης πρόεδρος συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Γιώργος Τσαπόγας δημοσιογράφος, Φώτης - Φοίβος Τσέκερης αντιστασιακός - αρχιτέκτων μηχανικός, Νίκος Φίλιας γιατρός, Στρατής Φιλιππότης εκδότης, Γιάννης Χρυσοβέργης ιστορικός - δημοσιογράφος.

Και τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία: Ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" είναι τα 48 χρόνια, ενώ από τους υποψήφιους οι 18 είναι γυναίκες και οι 43 άνδρες. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται 16 εργάτες ή υπάλληλοι, 8 καθηγητές ΑΕΙ, 7 δικηγόροι, 4 δημοσιογράφοι, 2 συγγραφείς, αλλά και μια άνεργη, ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, δύο φοιτητές και ακόμα γιατροί, οικονομολόγοι, έμποροι, συνταξιούχοι και άλλοι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ"
Αρχαιολογικοί χώροι: ΟΧΙ στα σχέδια των εργολάβων

Ο "Ρ" ολοκληρώνει σήμερα τη δημοσίευση των θέσεων του συνδυασμού για τα κεντρικά θέματα του Δήμου της Αθήνας

Η ανάδειξη και μελέτη των μνημείων της ιστορίας πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη της σχέσης του κατοίκου της πόλης με τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, υπογραμμίζει στο πρόγραμμα δράσης της η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα", που καταδικάζει "την εμπορευματοποίηση των στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τους γραικύλους της κυρίαρχης αντίληψης".

Η εμπορευματοποίηση, όπως σημειώνει ο συνδυασμός του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Λεων. Αυδή,"οδηγεί σε υποβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου του λαού και σε πολιτιστική πολτοποίηση". Να σημειώσουμε χαρακτηριστικά ότι ήδη - μια βδομάδα μετά την κυκλοφορία του προγράμματος δράσης της "Συμπαράταξης" - και με αφορμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο υπουργός Πολιτισμού συναποφάσισε με τον πρόεδρο της ΔΟΕ την... εξαγωγή ελληνικών αρχαιοτήτων από το Μουσείο της Ολυμπίας στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λοζάνης! Αλλά και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων,που μπορεί να αναβαθμίσει το κέντρο της πόλης, συνδυάζεται με μεγαλομανή σχέδια πολιτικών και κερδοσκοπικά κέντρα εργολάβων, που θα καταστρέψουν χωρίς σοβαρό λόγο αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, για έβδομη χρονιά οι υπεύθυνοι του έργου του Μουσείου της Ακρόπολης προσπαθούν να "χωρέσουν" το μουσείο στο οικόπεδο του Μακρυγιάννη, υποβαθμίζοντας το κτίριο Σάουμπερτ και δημιουργώντας μόνιμη εστία επιβάρυνσης της περιοχής της Ακρόπολης.

Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" ζητά να προωθηθεί με γρήγορη διαδικασία η χωροθέτηση του μουσείου σε άλλο σημείο, με μια λογικού μεγέθους κατασκευή, που να μη θυμίζει την "υπεραγορά" των Ιταλών αρχιτεκτόνων.

Επιπλέον - όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα δράσης της "Συμπαράταξης" - το πλήθος των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του μετρό κάνει επιτακτική την ανάγκη ίδρυσης Μουσείου της Αθήνας στο χώρο του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ στη Συγγρού ή αλλού.

"Ο Δήμος Αθηναίων αντί να ασχολείται με αδελφοποιήσεις και με άλλες μεγαλοστομίες, που σκοπό έχουν τη διευκόλυνση της διείσδυσης του κεφαλαίου σε άλλες χώρες, θα πρέπει να επιδιώξει συνεννόηση και συνεργασία με τις δημοτικές αρχές του Λονδίνου για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα", σημειώνει, τέλος, και δεσμεύεται ταυτόχρονα με το πρόγραμμά του να προωθήσει ο συνδυασμός του Λεων. Αυδή.

Επιασαν δουλιά...

Επιασε δουλιά η "δημοσιογραφία" της λάσπης στον Πειραιά. Τοπικό κανάλι αμφισβήτησε τη δήλωση της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", ότι το κεντρικό εκλογικό της κέντρο στην πλατεία Κοραή, ένα αντίγραφο παραδοσιακού ανεμόμυλου, είναι προσφορά φίλου της Κίνησης.

Μαθημένοι από τα πολιτικά τους αφεντικά, υπονόησαν ότι η Κίνηση δε λέει την αλήθεια στο λαό της πόλης για τα οικονομικά της. Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι Πειραιώτες γίνονται μάρτυρες της καθημερινής κατασπατάλησης εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών για την προεκλογική προβολή των υποψηφίων, κυβερνητικών, "αντιπολιτευτικών" και "ανταρτών".

Χρήματα, που στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της "Πειραιάς - Αναγέννηση" και υποψήφιος δήμαρχος Π. Σαλπέας, τόνισε ότι σίγουρα δεν προέρχονται από τις τσέπες τους... Τόνισε για άλλη μια φορά, ότι το εκλογικό κέντρο είναι προσφορά μέχρι τις εκλογές και θα επιστραφεί. Και σημείωσε, ότι ακόμα κι αν αγοραζόταν, η τιμή του θα ήταν μόνο ένα ελάχιστο μέρος των ποσών που δίνονται για την προκλητική πολυτέλεια άλλων εκλογικών κέντρων.

Ο αριθμός του λογαριασμού που έχει ανοίξει στην Εμπορική Τράπεζα για τη στήριξη της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" είναι: 45066827.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ