Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ"
Αρχαιολογικοί χώροι: ΟΧΙ στα σχέδια των εργολάβων

Ο "Ρ" ολοκληρώνει σήμερα τη δημοσίευση των θέσεων του συνδυασμού για τα κεντρικά θέματα του Δήμου της Αθήνας

Η ανάδειξη και μελέτη των μνημείων της ιστορίας πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη της σχέσης του κατοίκου της πόλης με τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, υπογραμμίζει στο πρόγραμμα δράσης της η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα", που καταδικάζει "την εμπορευματοποίηση των στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τους γραικύλους της κυρίαρχης αντίληψης".

Η εμπορευματοποίηση, όπως σημειώνει ο συνδυασμός του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Λεων. Αυδή,"οδηγεί σε υποβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου του λαού και σε πολιτιστική πολτοποίηση". Να σημειώσουμε χαρακτηριστικά ότι ήδη - μια βδομάδα μετά την κυκλοφορία του προγράμματος δράσης της "Συμπαράταξης" - και με αφορμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο υπουργός Πολιτισμού συναποφάσισε με τον πρόεδρο της ΔΟΕ την... εξαγωγή ελληνικών αρχαιοτήτων από το Μουσείο της Ολυμπίας στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λοζάνης! Αλλά και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων,που μπορεί να αναβαθμίσει το κέντρο της πόλης, συνδυάζεται με μεγαλομανή σχέδια πολιτικών και κερδοσκοπικά κέντρα εργολάβων, που θα καταστρέψουν χωρίς σοβαρό λόγο αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, για έβδομη χρονιά οι υπεύθυνοι του έργου του Μουσείου της Ακρόπολης προσπαθούν να "χωρέσουν" το μουσείο στο οικόπεδο του Μακρυγιάννη, υποβαθμίζοντας το κτίριο Σάουμπερτ και δημιουργώντας μόνιμη εστία επιβάρυνσης της περιοχής της Ακρόπολης.

Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" ζητά να προωθηθεί με γρήγορη διαδικασία η χωροθέτηση του μουσείου σε άλλο σημείο, με μια λογικού μεγέθους κατασκευή, που να μη θυμίζει την "υπεραγορά" των Ιταλών αρχιτεκτόνων.

Επιπλέον - όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα δράσης της "Συμπαράταξης" - το πλήθος των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του μετρό κάνει επιτακτική την ανάγκη ίδρυσης Μουσείου της Αθήνας στο χώρο του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ στη Συγγρού ή αλλού.

"Ο Δήμος Αθηναίων αντί να ασχολείται με αδελφοποιήσεις και με άλλες μεγαλοστομίες, που σκοπό έχουν τη διευκόλυνση της διείσδυσης του κεφαλαίου σε άλλες χώρες, θα πρέπει να επιδιώξει συνεννόηση και συνεργασία με τις δημοτικές αρχές του Λονδίνου για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα", σημειώνει, τέλος, και δεσμεύεται ταυτόχρονα με το πρόγραμμά του να προωθήσει ο συνδυασμός του Λεων. Αυδή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαναλήφθηκε η επίσκεψη - «φιέστα»(2002-10-03 00:00:00.0)
Διεθνής συνάντηση για την Ακρόπολη(2002-10-02 00:00:00.0)
Πολεοδομικές παρεμβάσεις(2000-10-15 00:00:00.0)
Πολιτισμός: Να φτάσει παντού!(1998-09-18 00:00:00.0)
Ούτε ο θεός του εμπορίου...(1998-09-04 00:00:00.0)
Καταρρέουν μνημεία στις Μυκήνες(1997-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ