ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΙΟΥ
Η λαϊκή κινητοποίηση θα εξουδετερώσει τα καταστροφικά σχέδια

Ανακοίνωση της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου", για την αξιοποίηση του πάρκου στο Γουδί

"Το μέλλον του πάρκου στο Γουδί, θα εξαρτηθεί και από την ανάδειξη μιας Δημοτικής Αρχής με αγωνιστικό προσανατολισμό που δε θα κάνει επικύψεις στα μεγάλα συμφέροντα, αλλά θα θέτει τα συμφέροντα του λαού πάνω απ' όλα".Αυτή είναι η λύση που προτείνει η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου" με ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρονται οι θέσεις και οι προτάσεις της παράταξης για τα 965 στρέμματα στο Γουδί.

Η επιχείρηση της τσιμεντοποίησης - τεμαχισμού της έκτασης των 965 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δε συμβιβάζεται με τη λαϊκή απαίτηση για ενιαίο πνεύμονα πρασίνου, επισημαίνει η Κίνηση στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ν. 732/77, ο χώρος καθορίστηκε ότι σε ποσοστό 90% θα είναι πράσινο και μόλις το 10% προβλέπεται για εγκαταστάσεις αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας. "Ωστόσο, επί 20 συναπτά έτη, ο νόμος αυτός τσαλαπατιέται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και νομάρχες, όσους μοιράζουν κυνικά και πρόστυχα υποσχέσεις στις προεκλογικές περιόδους για το πάρκο, αλλά μόνο μέχρι να βγουν", τονίζει η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου".

Η Κίνηση καταγγέλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ, το δήμαρχο Αθηναίων, το νομάρχη Αθήνας και το δημοτικό συμβούλιο Ζωγράφου, "όχι μόνο για συνειδητή αδράνεια αλλά και γιατί ρυμουλκούνται από μεγαλόσχημα επιχειρηματικά συμφέροντα" και ζητάει να βγει το θέμα του πάρκου "από τα παρασκήνια των παραγόντων της κυβερνητικής εξουσίας και του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίοι απεργάζονται με τους διάφορους χρυσοκάνθαρους, που θέλουν να κερδοσκοπήσουν,την τσιμεντοποίησή του".

Για την ανατροπή των σχεδίων τσιμεντοποίησης και τεμαχισμού των 965 στρεμμάτων στο Γουδί, η παράταξη υπογραμμίζει ότι υπάρχει ένας παράγοντας ισχυρός, η δύναμη του ενημερωμένου και ενεργοποιημένου λαού του Ζωγράφου και της Αθήνας. "Η λαϊκή κινητοποίηση και η ψήφος, είναι παράγοντες που μπορεί να εξουδετερώσουν οποιαδήποτε σχέδια, όσο πανίσχυρα κι αν φαντάζουν".

Σύσκεψη

Στη σύσκεψη που θα γίνει την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στο πολυδύναμο κέντρο του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων (Πανόρμου 59), με θέμα "Την προστασία του πάρκου στο Γουδί", καλούν όλους τους φορείς και πολίτες η "Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων και την ποιότητα ζωής" και ο "Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων".

Στη σύσκεψη θα παρευρεθεί και ο υποψήφιος δήμαρχος της "Αγωνιστικής, Αριστερής, Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα", Λεων. Αυδής.

Χάσμα ψηφοδελτίων

Σίγουρα το ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού είναι ο καθρέφτης του, αποτυπώνει τη φυσιογνωμία και τις προτεραιότητές του, και, βέβαια, αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στη μάχη που δίνει, για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Η σύνθεση του ψηφοδελτίου προσφέρεται, για να βγάλουν συμπεράσματα οι ψηφοφόροι. Από αυτή τη σκοπιά έχει, γενικότερη, σημασία η σύγκριση μεταξύ των ψηφοδελτίων που παρουσίασαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για το Δήμο Αθηναίων.

***

Τόσο ο Δ. Αβραμόπουλος, όσο και η Μ. Δαμανάκη διαφημίζουν ως "ατού" τους τη "μεγάλη ανανέωση", που έγινε στα πρόσωπα που απαρτίζουν τα ψηφοδέλτιά τους, όσο και ορισμένα "γνωστά ονόματα", καλές "μεταγραφές" από πρωταθλητές, ηθοποιούς, συνθέτες, κλπ. Μια απλή ματιά, όμως, πείθει και τον τελευταίο ψηφοφόρο ότι τα "γνωστά ονόματα" των δύο συνδυασμών - αναφέρουμε ενδεικτικά Ν. Κακλαμανάκης, Ζ. Λάσκαρη, ο Ν. Μαυρουδής, Ζ. Χατζηφωτίου (ψηφοδέλτιο Αβραμόπουλου), Νίκων Αρκουδέας, Ριχ. Σωμερίτης (ψηφοδέλτιο Δαμανάκη) - μπήκαν απλά και μόνο για τις "εντυπώσεις". Χρησιμοποιούνται περισσότερο ως δημοφιλείς (;) γλάστρες, κάτω από το "μεγάλο όνομα" του υποψηφίου δημάρχου. Παίζουν ρόλο "δολώματος", για ψάρεμα σε "θολά νερά". Το κυριότερο, όμως, είναι ότι αυτά τα "γνωστά ονόματα" χρησιμοποιούνται ως αστραφτερό περιτύλιγμα του ίδιου "πακέτου", δηλαδή της αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και που στηρίζουν, με λόγια και έργα, και οι δύο υποψήφιοι. Αυτό ακριβώς, όμως, είναι που διαπερνά τα δύο ψηφοδέλτια ως κόκκινη κλωστή: Τόσο οι επικεφαλής τους, όσο και μετέχοντες σε αυτά στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να διακριθούν ως επιμελείς διαχειριστές και εκτελεστές αυτής της πολιτικής. Ακόμα και στην περίπτωση που ορισμένοι από αυτούς έχουν τις καλύτερες προθέσεις δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα όρια που εξαρχής τούς έχουν τεθεί, για να κινηθούν.

***

Ακριβώς στον αντίποδα βρίσκεται το ψηφοδέλτιο της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης", με επικεφαλής τον Λ. Αυδή. Η ίδια η διαδικασία συγκρότησής του, αλλά και η αγωνιστική συστράτευση των "συνιστωσών" του, πάνω σε ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφέροντα των εργαζομένων και της πόλης, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση και την ελπίδα όσων ονειρεύονται μια διαφορετική Αθήνα. Το ψηφοδέλτιο του Λ. Αυδή είναι ψηφοδέλτιο αποφασισμένων και μάχιμων, που συνεργάζονται ισότιμα, για να κάνουν πράξη τα οράματά τους. Είναι ψηφοδέλτιο για την ανατροπή της αποπνικτικής και άθλιας κατάστασης στο δήμο, για να γίνει ο δήμος ένα ισχυρό μετερίζι για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι ψηφοδέλτιο ανοιχτό σε όλους τους δημότες που αντιστέκονται, στηρίζεται σε αυτούς και "έχει ανάγκη την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά τους".

Π. Κ.

ΙΛΙΟΝ: Σήμερα, στις 6.15 π.μ., κλιμάκιο της "Δημοκρατικής Ενότητας",με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Ν. Τριανταφύλλου, θα επισκεφτεί τους εργάτες του δήμου και στις 7 π.μ. θα περιοδεύσει στον Αγιο Φανούριο που θα καταλήξει σε σύσκεψη στο Πολιτιστικό Αγ. Φανουρίου.

Μεθαύριο, Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην περιοχή Ζωοδόχο Πηγή.

ΡΕΝΤΗΣ: Το εκλογικό της κέντρο εγκαινιάζει η "Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία" την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο επικεφαλής της ΠΑΣ και υποψήφιος δήμαρχος Ρέντη Βαγγέλης Κυριακού.Το εκλογικό κέντρο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Ρέντη.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Την Πέμπτη, στις 6 μ.μ. ο υποψήφιος δήμαρχος Ζαλόγγου Πρέβεζας Χρήστος Ζήσης, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που θα γίνει στα γραφεία της Πανηπειρωτικής, πίσω από το παλιό δημαρχείο της Αθήνας.

ΧΑΪΔΑΡΙ: Η "Δημοτική Ενωτική Κίνηση" διοργανώνει συνεστίαση - συνάντηση, την Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ. στην ταβέρνα το "Πωγώνι"(Στρατάρχου Καραϊσκάκη 3) στο Χαϊδάρι.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: "Η πρόταση της παράταξής μας, για αλλαγή στο δήμο τώρα", είναι το θέμα της λαϊκής συγκέντρωσης που διοργανώνει η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου",μεθαύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Παπακωνσταντίνου,ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: Την Πέμπτη στις 8.30 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της "Δημοκρατικής Συνεργασίας Πετρούπολης".Θα μιλήσει ο δήμαρχος και ξανά υποψήφιος, Γιώργος Γιώγος.

ΜΑΡΟΥΣΙ: Η "Δημοτική Ενότητα Αμαρουσίου" διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στα 57 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και στα 54 από την απελευθέρωση της Αθήνας, που θα γίνει την Κυριακή 27 Σεπτέμβρη στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του παλιού Δημαρχείου (πλατεία ηρώων). Στην εκδήλωση θα συζητηθεί ο σχεδιασμός της Κίνησης για τη μάχη των δημοτικών εκλογών.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Καλαμαριάς",με επικεφαλής την υποψήφια Δήμαρχο Σοφία Τεμεκενίδου για σήμερα Τρίτη έχει προγραμματίσει τις εξής περιοδείες: Στις 10 π.μ. στο νοσοκομείο "Φοίνικα", στις 11 π.μ. στο ΙΚΑ Καλαμαριάς και στις 6.30 μ.μ. στη συνοικία Αη-Γιάννη και στη συνοικία Παλιάς Κρήνης. Αύριο στις 11.30 π.μ. θα κάνει περιοδεία στο ΚΑΠΗ.

ΣΥΚΕΕΣ: Η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Συκεών",με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Νίκο Βασιλειάδη σήμερα στις 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων. Αύριο θα γίνει περιοδεία στις οδούς Εβρου - Αίνου - Φερρών.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Μαχητικό ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ

Το ψηφοδέλτιο, με το οποίο θα πάρει μέρος στις νομαρχιακές εκλογές της 11ης Οκτώβρη, έδωσε στη δημοσιότητα η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Κυκλάδων".

Υποψήφιος νομάρχης είναι ο Βαγγέλης Σιγάλας και υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι της Κίνησης οι: Αντώνης Αργυρός, Αντώνης Ασημομύτης, Δημήτρης Βαρελάς, Αντώνης Βαρελάς, Πηνελόπη Βιδάλη, Αυγουστίνος Γαβράς, Ιωάννης Δεναξάς, Ανδρέας Θεοχάρης, Χαράλαμπος Ιωαννίδης, Φραγκούλης Καβαλιέρος, Θεοδώρα Καλλιγά, Μιχάλης Καλογείτονας, Νικόλαος Καλογρίδης, Αντωνέττα - Μαρία Καμπέλη, Ευάγγελος Καραγεώργης, Ιουλιανός Καραμάνης, Γουλιέλμος Καραμολέγκος, Θωμάς Κονταρίνης, Γιώργος Κρετσούλας, Ζώρζης - Γιώργος Κυρίτσης, Παναγιώτης Κυρίτσης, Μιχάλης Λεβογιάννης, Φίλιππος Λογιωτατόπουλος, Σταύρος Λύλης, Ιωάννης - Σπυρίδων Μαργαρίτης, Ειρήνη Ματθαίου, Ανδρέας Μεσηνέζης, Ευαγγελία Μπατσάλη, Ιωάννα Ξυγκάκη - Ντάλλη, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρυσούλα Πατέλη - Ροκονίδα, Ζοζεφίνα - Ελένη Πιερς, Ηλίας Πουλάκης, Χαράλαμπος Πούλης, Παναγιώτης Πουλόπουλος, Ματθαίος Πρέκας, Ιάκωβος Πρωτόπαπας, Ιωάννης Ρούσσος, Πέτρος Σάββαρης, Ειρήνη Σαλουβάρδου, Τριαντάφυλλος Σάμιος, Ιωάννης Σιγάλας, Αντώνιος Σκουλαξινού, Χαράλαμπος Τσάγκας, Ηλίας Τσιγκώνιας, Γιώργος Χάλαρης, Υδριώτη Σαραβάνου, Νικόλαος Χαρτοφυλακίδης, Σωτήριος Χουλιάρας.

Προθεσμίες για τις εκλογές

Την Παρασκευή, 25 Σεπτέμβρη, λήγει η προθεσμία υποβολής παραίτησης όσων δεν είναι εκλόγιμοι, λόγω κωλύματος ή ασυμβίβαστου. Η παραίτηση επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον ειρηνοδίκη, αν πρόκειται για υποψηφιότητα σε κοινότητα, ή στον πρόεδρο Πρωτοδικών, αν πρόκειται για δήμο και ο οποίος την υποβάλλει αμέσως στην αρχή που είναι αρμόδια να την αποδεχτεί.

Η παραίτηση θεωρείται ότι έχει γίνει δεκτή από τη στιγμή της επιδόσεώς της. Τα κωλύματα που αφορούν τους δικαστικούς λειτουργούς, αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συνενώνονται σε έναν ΟΤΑ, καθώς και όσους συνδέονται με σύμβαση με το δήμο ή την κοινότητα, παύουν να ισχύουν αν τα πρόσωπα, που έχουν κώλυμα, παραιτηθούν από τη θέση τους πριν από τη μέρα της ανακηρύξεως των υποψηφίων.

  • Την ίδια μέρα λήγει και η προθεσμία για τον καθορισμό από τους νομάρχες, των εκλογικών τμημάτων και των καταστημάτων ψηφοφορίας.
  • Το Σάββατο, 26 Σεπτέμβρη, 15 μέρες πριν την ψηφοφορία, τα Πρωτοδικεία, για τους δήμους και τα Ειρηνοδικείο για τις κοινότητες, θα ανακηρύξουν, σε δημόσια συνεδρίαση, τους συνδυασμούς που έχουν δηλωθεί έγκαιρα.
  • Ολες οι προθεσμίες λήγουν στις 24.00.
Χρήσιμα τηλέφωνα

Στα τηλέφωνα 32.38.653 και 32.39.665 του υπουργείου Εσωτερικών παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη διενέργεια των εκλογών. Οι γραμμές αυτές θα παρέχουν πληροφορίες κατά τις εργάσιμες μέρες από τις 8 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι και από τις 5 έως τις 8 το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ