ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΗΦΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΚΕ

Με αισιοδοξία και σταθερότητα, με αγωνιστικό πνεύμα και ειλικρίνεια, με σεμνότητα και σιγουριά για το δίκιο που υπερασπίζονται, έτσι όπως, ταιριάζει σε πραγματικούς λαϊκούς μαχητές, οι συνδυασμοί που στηρίζει το ΚΚΕ, στέκονται μπροστά στο λαό και ζητούν την ψήφο του στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές: Για μια μεγάλη νίκη των δυνάμεων της αγωνιστικής συμπαράταξης και συνεργασίας στους δήμους και στις νομαρχίες όλης της χώρας. Για να ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου Πάλης, για να μπει φραγμός στα αντιλαϊκά μέτρα, για να δουν ο τόπος και ο λαός καλύτερες μέρες,όπως υπογραμμίζει η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της ΚΕ του ΚΚΕ.

* * *

Η εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι της πόλης και της υπαίθρου, η νεολαία, η προοδευτική διανόηση, η γυναίκα της λαϊκής οικογένειας, έχουν περισσότερους από έναν λόγους να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της αγωνιστικής λαϊκής συμπαράταξης.

1.Ψήφος στους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ, σημαίνει ΝΑΙ σε νομάρχες, δημάρχους και συμβούλια που θα είναι συμπαραστάτες, αλληλέγγυοι, αλλά και συμπρωταγωνιστές στους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών, των ΕΒΕ. Οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι εργαζόμενοι στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, στην ΙΟΝΙΚΗ, στις συγκοινωνίες, στην ΥΠΑ, οι εργαζόμενοι στα κάτεργα της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", οι εκπαιδευτικοί, μπορούν σήμερα να καταλάβουν καλύτερα πόσο θα βοηθούσε τον αγώνα τους αν στις Νομαρχίες και στους δήμους υπήρχαν κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές και όχι τα διάφορα φερέφωνα της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

2.Ψήφος στους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ σημαίνει ΝΑΙ σε νομάρχες, δημάρχους και συμβούλια που θα απειθαρχούν στους αντιλαϊκούς νόμους, που θα αρνούνται να τους εφαρμόσουν. Τέτοιοι νόμοι, που βγάζουν στο σφυρί λιμάνια, αεροδρόμια, ακτές, δασικές εκτάσεις, τέτοιοι νόμοι που ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες και φροντίδα, που φορολογούν (για την ακρίβεια χαρατσώνουν) τους εργαζόμενους, τέτοιοι νόμοι ήδη λειτουργούν και σε λίγο καιρό θα υπάρχουν περισσότεροι. Σε λίγο καιρό θα φορτωθούν στον λαό περισσότερα βάρη λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τον καπιταλισμό. Ηδη η κυβέρνηση αποφάσισε την περικοπή 200 δισ. δρχ. από τις ήδη πετσοκομμένες κοινωνικές δαπάνες του νέου κρατικού προϋπολογισμού. Κι αυτό είναι το λιγότερο. Τα πολλά και πιο οδυνηρά, θα έρθουν σε λίγο καιρό... Αυτό το γεγονός αποτελεί έναν πρόσθετο λόγο για να υπερψηφιστούν νομάρχες και δήμαρχοι που θα λένε ΟΧΙ στις αποφάσεις - καρμανιόλες του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος.

3.Η ψήφος πρέπει να δοθεί στους αγωνιστές των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ, επειδή αυτοί οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες, όχι μόνο δε συναίνεσαν στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και την αντιπάλεψαν με όλες τις δυνάμεις τους. Για παράδειγμα, ο κομμουνιστής υποψήφιος δήμαρχος του Περιστερίου, στέλεχος της ΕΣΑΚ, ήταν στους πρωταγωνιστές των εργατικών και λαϊκών αγώνων κατά της κυβερνητικής γραμμής. Το ίδιο και ο κομμουνιστής υποψήφιος νομάρχης Καρδίτσας. Οργάνωσαν, και δεν υπονόμευσαν την πάλη των εργαζομένων στους τόπους δουλιάς. Δε συμπεριφέρθηκαν όπως οι υπέρμαχοι της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ.

4.Ψήφος στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ σημαίνει ΝΑΙ σ' εκείνους που αντιδρούν έμπρακτα στις αντιδραστικές απόψεις και πρακτικές της "κοινωνικής συνοχής", της "κοινωνικής συναίνεσης", της "κοινωνικής αλληλεγγύης" και όλων εκείνων των "κοινωνικών" που στοχεύουν στην εξαφάνιση της ταξικής πάλης και στον περιορισμό της "δράσης" των εργαζομένων σε φιλανθρωπίες, σε συσσίτια απόρων, σε μοίρασμα της φτώχειας και σε υποκλίσεις στις αγαθοεργίες των διαφόρων κυρίων και κυριών της πλουτοκρατίας.

Ψήφος στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες σημαίνει ΟΧΙ στην απομόνωση του λαού και ΝΑΙ στην ενεργό συμμετοχή και δράση του, στον έλεγχο που πρέπει να ασκεί στους εκλεγμένους, βάζοντας στη θέση τους και κομμουνιστές, αν συμβεί να μην κάνουν καλά τη δουλιά τους. Αυτό σημαίνει να έρθουν οι δήμοι και οι νομαρχίες κοντά στον λαό, όσο φυσικά μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στο σύστημα που ζούμε. Αυτό σημαίνει το ότι ανοίγουν οι πόρτες τους στο λαό.

5.Ψήφος στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ σημαίνει ΝΑΙ σ' εκείνους που μιλούν με ειλικρίνεια στο λαό. Που δεν τον κοροϊδεύουν, όπως ο Θρ. Λαζαρίδης στη Θεσσαλονίκη που παριστάνει τον ακομμάτιστο, ενώ είναι κέρβερος της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, όπως και ο Φωτίου στον Πειραιά ή άλλοι, όπως οι Ντεντιδάκης - Λογοθέτης, που πέταξαν, λένε, τα κομματικά φράγματα, όμως, δε λένε ότι δεν πέταξαν και τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην οικονομική ολιγαρχία. Για να μείνουμε σε ορισμένα μόνο παραδείγματα...

Οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΚΕ είναι πραγματικά ανεξάρτητοι από τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά είναι πλήρως εξαρτημένοι από τη δέσμευση να υπηρετούν την εργατική τάξη και όλο τον λαό. Και δεν του τάζουν λαγούς με πετραχήλια, αλλά του λένε ότι χρειάζεται ενιαίος αγώνας, Λαϊκό Μέτωπο, για να αποκρουστεί η αντιλαϊκή επέλαση και τελικά για να ανατραπεί.

Οι υποψήφιοι, που στηρίζει το ΚΚΕ, δεν αποκρύπτουν απ' το λαό την πραγματικότητα. Δε λένε "ψηφίστε μας για να λύουμε τα τοπικά (!) προβλήματα"! Λένε στους εργαζόμενους ότι τα προβλήματα κάθε χώρου είναι και πανελλαδικά. Πλήττουν όλους τους εργαζόμενους. Και κυρίως δεν τους λένε ότι τα θέματα της ΟΝΕ, των ιδιωτικοποιήσεων, της φορολογίας, της ανεργίας, της πρόνοιας, είναι "άλλου παπά ευαγγέλιο". Αλλά τους λένε, ότι ο λαός πρέπει να ψηφίσει με βάση αυτά και να καταδικάσει την κυβερνητική πολιτική και όσους τη στηρίζουν, ενώ παριστάνουν την αντιπολίτευση...

6. Οι αγωνιστικοί συνδυασμοί της λαϊκής συμπαράταξης πρέπει να υπερψηφιστούν, γιατί θα διεκδικούν, ό,τι μπορεί να διεκδικηθεί, και δε θα περνούν τον καιρό τους στα υπουργεία εκλιπαρώντας για ψίχουλα ή διαγκωνιζόμενοι για τα ΕΟΚικά προγράμματα διαφθοράς, εξαγοράς συνειδήσεων και αποφασισμένης από την ΕΟΚ κατεύθυνσής τους.

* * *

Η ψήφος στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές είναι ψήφος, περισσότερο από ποτέ, πολιτική. Και ως τέτοια θα αξιοποιηθεί απ' όσους σήμερα ισχυρίζονται υποκριτικά, ότι "το θέμα είναι να υπηρετήσουμε την πόλη μας ή το χωριό μας ή να εκλεγεί νομάρχης ένας καλός και τίμιος άνθρωπος"... ΟΧΙ! Το θέμα είναι να εκλεγούν εκείνοι και εκείνες, που δεν είναι απλώς τίμιοι, αλλά που είναι αγωνιστές.

Ο κάθε ψηφοφόρος, λοιπόν, όσο διαρκεί η προεκλογική περίοδος, πρέπει μαχητικά να απευθυνθεί στον κάθε υποψήφιο και να του πει: "Πες μου, τι θέση παίρνεις για την απόφαση της ΕΕ να ξεκληρίσει χιλιάδες φτωχούς και μεσαίους αγρότες! Πες μου, τι θέση παίρνεις για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, για τα σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, για την παραπαιδεία που οργιάζει, για την ιδιωτικοποίηση της υγείας". Και να τον κρίνει, με βάση τη δέσμευσή του να αντιπαλέψει τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Και με βάση αυτά, να δει πού θα δώσει την ψήφο του.

Η ψήφος στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ είναι επένδυση για το λαό. Γιατί μετά τις δημοτικές εκλογές οι εργαζόμενοι θα βρεθούν μπροστά στην ίδια και χειρότερη κατάσταση. Και δε θα έχουν - όπως δεν έχουν και τώρα - κανένα άλλο στήριγμα, πέρα από τον δικό τους αγώνα και τους κομμουνιστές, αριστερούς, προοδευτικούς ανθρώπους που αντιμάχονται την κυβερνητική πολιτική και το κεφάλαιο. Δε θα βρουν δίπλα τους, όπως δεν τους βρήκαν μέχρι τώρα, ούτε τον Αβραμόπουλο, ούτε τον Δραγασάκη, ούτε τη Δαμανάκη και τον Σαράφογλου, ούτε τον Μπέη, ούτε τον Κουλουμπή και τον Κατριβάνο. Η ψήφος στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ είναι συμβολή στη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου πάλης.

Μάκης ΜΑΪΛΗΣ

Οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΚΕ είναι πραγματικά ανεξάρτητοι από τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά είναι πλήρως εξαρτημένοι από τη δέσμευση να υπηρετούν την εργατική τάξη και όλο το λαό


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΦΩΚΙΔΑΣ, ΤΗΣ "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ"
Να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια στην κάλπη

- Κλείνουν φέτος τέσσερα χρόνια από τη λειτουργία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού;

- Εμείς, ως "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", από την πρώτη στιγμή, πριν από 4 χρόνια, χαρακτηρίσαμε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τον τρόπο που θεσμοθετήθηκε, σαν ένα ακόμα όργανο αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, σαν το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας. Τότε είχαμε προειδοποιήσει ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια για την οικονομική αυτοτέλεια με δικούς της πόρους, κρυβόταν η πρόθεση επιβολής νέας - τοπικής αυτή τη φορά - φορολόγησης του λαού. Στα 4 χρόνια που μεσολάβησαν επιβεβαιώθηκε πλήρως η εκτίμησή μας. Με την κατάργηση και του προγράμματος των δημόσιων επενδύσεων η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε να διαχειριστεί μόνο τη μιζέρια της.

- Ποια τα προβλήματα του νομού σας και ποια η στάση της Νομαρχιακής Αρχής απέναντί τους;

- Το κύριο πρόβλημα στη Φωκίδα είναι η παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, στο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο αποκομίζει τεράστια υπερκέρδη, χωρίς όμως να επενδύει στο νομό ούτε μια δραχμή. Ο πλούτος της Φωκίδας καταληστεύεται από τις αδηφάγες μεταλλευτικές επιχειρήσεις, από την κερδοσκοπία των τουριστικών γραφείων και κυκλωμάτων, από την ασύδοτη δράση των βιομηχανιών επεξεργασίας και μεταποίησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως η "Ελαϊς", η ΦΑΓΕ, η ΔΕΛΤΑ, από τις πολυεθνικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, τα οποία είναι χαμηλής ποιότητας.

Η σημερινή δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) όχι μόνο έμεινε απαθής, αλλά ουσιαστικά ήταν συνένοχη για τις απολύσεις στα Μεταλλεία, για την αποδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας και παραγωγής (ελιά, λάδι κλπ.) με αποτέλεσμα να αυξάνεται η φτώχεια και η ανεργία, ενώ ένα νέο κύμα μετανάστευσης πλήττει τη Φωκίδα, με αποτέλεσμα για κάθε 5 γεννήσεις στο νομό να αντιστοιχούν 11 θάνατοι.

Η σημερινή Νομαρχιακή Αρχή όχι μόνο δε διεκδίκησε πόρους, που της ανήκουν και τους έχει πληρώσει ο λαός, από την κυβέρνηση, αλλά μπροστά στην αδυναμία της να εξεύρει νέους πόρους, ζήτησε από πάνω και την επιβολή τέλους 6% επί της τιμής του νερού της ΕΥΔΑΠ που θα πλήρωναν βέβαια οι καταναλωτές και ο ελληνικός λαός.

- Ποια η πρόταση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" για μια αναπτυξιακή πορεία του νομού; Ποιο το μήνυμα για τις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές;

- Τα προβλήματα της Φωκίδας είναι πάρα πολλά, μεγάλα και οξυμένα. Προβλήματα που δεν επιδέχονται λύσεις χωρίς ρήξη με τη σημερινή κυρίαρχη πολιτική και τους εκφραστές αυτής της πολιτικής, όλων των αποχρώσεων. Στόχος μας είναι να συσπειρώσουμε όλες εκείνες τις δυνάμεις, όλους τους κατοίκους της Φωκίδας, ανεξάρτητα από τις ειδικότερες πολιτικές τους τοποθετήσεις, ώστε να εκφραστεί μέσα από το ψηφοδέλτιο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, για να πολλαπλασιαστεί η δύναμη του λαού της Φωκίδας, για να ανοίξει ο δρόμος αξιοποίησης των δυνατοτήτων ανάπτυξης του νομού. Αλλος δρόμος για την ανάπτυξη της Φωκίδας δεν υπάρχει.

Γ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ