Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΦΩΚΙΔΑΣ, ΤΗΣ "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ"
Να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια στην κάλπη

- Κλείνουν φέτος τέσσερα χρόνια από τη λειτουργία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού;

- Εμείς, ως "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", από την πρώτη στιγμή, πριν από 4 χρόνια, χαρακτηρίσαμε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τον τρόπο που θεσμοθετήθηκε, σαν ένα ακόμα όργανο αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, σαν το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας. Τότε είχαμε προειδοποιήσει ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια για την οικονομική αυτοτέλεια με δικούς της πόρους, κρυβόταν η πρόθεση επιβολής νέας - τοπικής αυτή τη φορά - φορολόγησης του λαού. Στα 4 χρόνια που μεσολάβησαν επιβεβαιώθηκε πλήρως η εκτίμησή μας. Με την κατάργηση και του προγράμματος των δημόσιων επενδύσεων η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε να διαχειριστεί μόνο τη μιζέρια της.

- Ποια τα προβλήματα του νομού σας και ποια η στάση της Νομαρχιακής Αρχής απέναντί τους;

- Το κύριο πρόβλημα στη Φωκίδα είναι η παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, στο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο αποκομίζει τεράστια υπερκέρδη, χωρίς όμως να επενδύει στο νομό ούτε μια δραχμή. Ο πλούτος της Φωκίδας καταληστεύεται από τις αδηφάγες μεταλλευτικές επιχειρήσεις, από την κερδοσκοπία των τουριστικών γραφείων και κυκλωμάτων, από την ασύδοτη δράση των βιομηχανιών επεξεργασίας και μεταποίησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως η "Ελαϊς", η ΦΑΓΕ, η ΔΕΛΤΑ, από τις πολυεθνικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, τα οποία είναι χαμηλής ποιότητας.

Η σημερινή δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) όχι μόνο έμεινε απαθής, αλλά ουσιαστικά ήταν συνένοχη για τις απολύσεις στα Μεταλλεία, για την αποδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας και παραγωγής (ελιά, λάδι κλπ.) με αποτέλεσμα να αυξάνεται η φτώχεια και η ανεργία, ενώ ένα νέο κύμα μετανάστευσης πλήττει τη Φωκίδα, με αποτέλεσμα για κάθε 5 γεννήσεις στο νομό να αντιστοιχούν 11 θάνατοι.

Η σημερινή Νομαρχιακή Αρχή όχι μόνο δε διεκδίκησε πόρους, που της ανήκουν και τους έχει πληρώσει ο λαός, από την κυβέρνηση, αλλά μπροστά στην αδυναμία της να εξεύρει νέους πόρους, ζήτησε από πάνω και την επιβολή τέλους 6% επί της τιμής του νερού της ΕΥΔΑΠ που θα πλήρωναν βέβαια οι καταναλωτές και ο ελληνικός λαός.

- Ποια η πρόταση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" για μια αναπτυξιακή πορεία του νομού; Ποιο το μήνυμα για τις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές;

- Τα προβλήματα της Φωκίδας είναι πάρα πολλά, μεγάλα και οξυμένα. Προβλήματα που δεν επιδέχονται λύσεις χωρίς ρήξη με τη σημερινή κυρίαρχη πολιτική και τους εκφραστές αυτής της πολιτικής, όλων των αποχρώσεων. Στόχος μας είναι να συσπειρώσουμε όλες εκείνες τις δυνάμεις, όλους τους κατοίκους της Φωκίδας, ανεξάρτητα από τις ειδικότερες πολιτικές τους τοποθετήσεις, ώστε να εκφραστεί μέσα από το ψηφοδέλτιο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, για να πολλαπλασιαστεί η δύναμη του λαού της Φωκίδας, για να ανοίξει ο δρόμος αξιοποίησης των δυνατοτήτων ανάπτυξης του νομού. Αλλος δρόμος για την ανάπτυξη της Φωκίδας δεν υπάρχει.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ