ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρήσιμη υπηρεσία

ΝΑ, ΛΟΙΠΟΝ, που βρέθηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος μπορεί να ισχυριστεί ότι προσέφερε μια χρήσιμη υπηρεσία στην Ελλάδα! Για να μην πούμε, δηλαδή, σε όλο τον κόσμο!

***

Ο λόγος, φυσικά, για τον Γουίλιαμ Τζέφερσον Κλίντον, ο οποίος, με το σόου του χτες από το CNN, άφησε τους εγχώριους παραγωγούς "ριάλιτι σόου" με ανοιχτό το στόμα και έστειλε τους "σταρ" του είδους που ανθούν στην ελληνική τηλεόραση τουλάχιστον για τρεις μήνες στον ψυχίατρο με υπαρξιακά προβλήματα!

***

Ο "ισχυρός άντρας" της χώρας - εκφραστή της Ελεύθερης Οικονομίας, παρήλασε από τους τηλεοπτικούς δέκτες ως γελοίος σαλτιμπάγκος και προσέφερε σαφώς άφθονο γέλιο στο πανελλήνιο, δηλαδή, όπως προείπαμε, τη μόνη σοβαρή υπηρεσία που παρείχαν ποτέ οι ΗΠΑ...

***

Αφού να φανταστείτε ότι ακόμα και το κανάλι του Κουρή ...απέκτησε χιούμορ μ' αυτήν την ιστορία, δείχνοντας, παράλληλα με την κατάθεση Κλίντον, τη χτεσινή πορεία του δείκτη Ντόου Τζόουνς!

***

Δίσταζε ο Πρόεδρος να απαντήσει στην ερώτηση ...μακροβούτι έκανε ο δείκτης και ...ριγούσαν τα Χρηματιστήρια του κόσμου, καθώς τρέκλιζε η παγκόσμια χρηματαγορά.

***

Την ...εκπαιδευτική προσφορά του, βεβαίως, δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, να την υποτιμήσουμε. Διότι δεν είναι λίγο πράγμα, ξαφνικά να μαθαίνεις τον ...πλήρη ορισμό της "σεξουαλικής επαφής" και, μάλιστα, από τον "πλανητάρχη"!

***

Αν μη τι άλλο, βρε παιδί μου, να ξέρουμε τι κάνουμε τα τελευταία πέντε χιλιάδες χρόνια ως ανθρώπινο γένος, προκειμένου - μεταξύ άλλων - να διαιωνίσουμε το ταλαίπωρο είδος μας. Να τα ξέρουμε επακριβώς, με κάθε νομική λεπτομέρεια.

***

Φυσικά, αν ο Πρόεδρος ήταν γελοίος, τι να πούμε για τους διάφορους ...πολιτικούς, που δεν έχασαν την ευκαιρία να πάρουν θέση επί του θέματος από τα παράθυρα των καναλιών;

***

Αλλά, αυτοί είναι δική μας υπόθεση.

Το "ιρλανδικό θαύμα"

Να εξηγήσει τι κρύβεται πίσω από το "ιρλανδικό θαύμα" επιχείρησε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης, με άρθρο του στα "Νέα", απαντώντας σε εγκωμιαστικές αναφορές, που έγιναν για το ιρλανδικό μοντέλο από τον Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΣΥΝ (η αλήθεια είναι ότι και ο Κ. Σημίτης έχει κατά καιρούς εκφράσει το θαυμασμό του για την "ανάπτυξη" της Ιρλανδίας). Σύμφωνα, λοιπόν, με τον σύμβουλο, η ανάπτυξη της Ιρλανδίας στηρίχτηκε, μεταξύ άλλων, στη σκληρή λιτότητα (ο Ιρλανδός εργαζόμενος μεταξύ 1994 και 1997 έχασε 18,2% από το εισόδημά του), στην άγρια φορολόγηση (ο "μέσος" Ιρλανδός πληρώνει 27,5% επιπλέον φόρους από τον "μέσο" Ελληνα), και στην εκτίναξη της ανεργίας (στην Ιρλανδία κυμάνθηκε από το 1990 έως το 1997 στο 13,4%).

Τι ζητάει, λοιπόν, στο "διά ταύτα" ο Τ. Γιαννίτσης από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς; Είτε να εισηγηθούν "μια σκληρή πολιτική σταθεροποίησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μισθούς και ανεργία, οπότε πρέπει να πάψουν να μοιράζουν υποσχέσεις για "κοινωνική αλληλεγγύη", είτε να πάψουν να επικρίνουν την κυβέρνηση". Ο ίδιος βέβαια δε διευκρινίζει, τι εισηγείται, αλλά μάλλον περιττεύει αφού το αποδεικνύει περίτρανα η πράξη.

Κοστούμι ... για γιούχα

"Το συνέδριο που θα γίνει, πρέπει να πείσουμε όλους ότι δε θα είναι ο δεύτερος γύρος του προηγούμενου συνεδρίου. Σε αυτό το συνέδριο δε θα πάμε με τα παλιά μας κοστούμια. Θα πάμε με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον, με πολιτική ωριμότητα και κομματική υπευθυνότητα". Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο Γερ. Αρσένης, στον οποίο ανήκει η παραπάνω φράση (από τη χτεσινή συνέντευξή στο "Εθνος"), θα πάει με "παλιό κοστούμι" στο συνέδριο. Εχει ράψει, όπως και οι περισσότεροι από τους αντιπολιτευόμενους, χρόνια τώρα "εκσυγχρονιστικό" κοστούμι. Σίγουρα η νέα φορεσιά του Γερ. Αρσένη θα αρέσει στον Κ. Σημίτη, και όχι μόνο. Αυτό που δεν έχει καταλάβει είναι ότι αυτό το κοστούμι είναι ιδιαίτερα ντεμοντέ και απωθητικό για τις λαϊκές μάζες. Οποιος κυκλοφορεί με αυτό δύσκολα γλιτώνει τα "γιούχα"...

Κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους...

Περί χολιγουντιανού σόου γράφαμε προχτες, για τη συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς. Και επειδή, κάθε παρόμοιο σόου έχει και την "οικονομική" του πλευρά, σας δίνουμε σήμερα ορισμένα στοιχεία, που σταχυολογήσαμε από τα σχετικά ρεπορτάζ εφημερίδων.

Εχουμε και λέμε, λοιπόν: Σε μισό περίπου δισεκατομμύριο δραχμές ανέρχεται - απ' ό,τι λέγεται - το "κασέ" των Ρόλινγκ Στόουνς. Οι εισπράξεις από τα εισιτήρια - "κόπηκαν" 79.500 περίπου - πρέπει να ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο (τα πλαστά, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, δεν τα λογαριάζουμε... ). Τα καπελάκια πουλιούνταν 5.500 δραχμές το ένα, τα μπλουζάκια 5.000 και πουλήθηκαν χιλιάδες. "Χρυσές" δουλιές κάνανε και οι καντίνες. Πουλήθηκαν περισσότερα από 300.000 μπουκάλια νερό, χώρια οι μπίρες. Να σημειωθεί, πάντως, πως οι λιποθυμίες που σημειώθηκαν οφείλονταν αποκλειστικά και μόνο σε υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Γίνεται φανερό, πως τόσο οι Ρόλινγκ Στόουνς, όσο και κάποιοι άλλοι, πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση...

Πράκτορας και λαθρέμπορας ο αγωνιστής της ελευθερίας!

Το 1990 ήταν επικεφαλής του φοιτητικού κινήματος και των τότε κινητοποιήσεων, ενάντια στην κυβέρνηση Ραμίζ Αλία, την τελευταία κυβέρνηση του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας. Λίγο μετά, ίδρυσε το Δημοκρατικό Κόμμα κι έγινε ο πρώτος πρόεδρός του, μέχρι που τον εκδίωξε ο Σ. Μπερίσα, με τον οποίο τα ξαναβρήκε αργότερα, για να γίνει τελευταία δεξί του χέρι και άτυπος υπαρχηγός του.

Πρόκειται, για τον Αζέμ Χαϊντάρι, η δολοφονία του οποίου αποτέλεσε την αφορμή για τα τελευταία επεισόδια στη γειτονική χώρα.

Το 1990, τα δυτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τον παρουσίαζαν ως αγωνιστή της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τώρα αποκαλύπτουν, ότι ήταν από χρόνια άνθρωπος των μυστικών υπηρεσιών, λαθρέμπορας όπλων και διάφορα άλλα παρόμοια... Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία...

Ψάχνοντας για... ουσιώδεις διαφορές

Πιστεύει κι αυτός - όπως και αρκετοί άλλοι τελευταία, βλέποντας φοβισμένοι τη ραγδαία διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια - ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ακολουθούν δεξιόστροφη πορεία, αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει διαφωνήσει ανοιχτά και δημόσια, με κάποιο νομοσχέδιο ή κάποιο σοβαρό κυβερνητικό μέτρο, πλην της επιλογής υποψηφίου για τον δήμο της Αθήνας. Θεωρεί τον Δ. Αβραμόπουλο εκπρόσωπο της συντηρητικής παράταξης, αλλά η μόνη διαφωνία μαζί του είναι πως κάνει έργα βιτρίνας (ό,τι λέει και η Μ. Δαμανάκη, δηλαδή). Παραδέχεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στήριξε τον Αβραμόπουλο, στη διάρκεια της θητείας και δεν αποκλείει αυτό να έγινε συνειδητά, ώστε να προκαλέσει πρόβλημα στην ηγεσία της ΝΔ, ενώ αποκαλύπτει, ότι το ίδιο ακριβώς είχε γίνει και με τον Μ. Εβερτ, όταν ο τελευταίος ήταν δήμαρχος Αθήνας. Τέλος, υπογραμμίζει πως αυτός παραμένει ΠΑΣΟΚ και αποκαλύπτει, ότι ποτέ δεν έχει διαγραφεί, αφού κανένα όργανο του Κινήματος δεν έχει συζητήσει και πάρει ανάλογη απόφαση.

Ολ' αυτά, από τη συνέντευξη του Δ. Μπέη, που δημοσιεύεται στο "ΒΗΜΑ της Κυριακής". Και το συμπέρασμα είναι ένα και μοναδικό: Οι διαφορές μεταξύ Αβραμόπουλου, Μπέη και Δαμανάκη είναι ελάχιστες και πάντως επουσιώδεις. Οσες και οι διαφορές, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Με το δίκιο σας, να τους ρίξετε μαύρο.

""Οι ραφές του συστήματος υγείας άρχισαν να ξηλώνονται" πλέον, για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του διεθνούς κερδοσκόπου, όπως τουλάχιστον τον αποκαλούν, Τζορτζ Σόρος, που προέβλεψε το "ξήλωμα των ραφών του καπιταλισμού"", είπε χτες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Κ. Οικονόμου, καθώς ανακοίνωνε την αυριανή πανιατρική κινητοποίηση.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η παράδοση, με διάφορους τρόπους, σημαντικών πλευρών του δημόσιου συστήματος υγείας στην κερδοσκοπική δραστηριότητα οδηγεί στο ξήλωμά του. Και για να προστατευτεί το δημόσιο σύστημα υγείας χρειάζεται, όχι μόνο η πανιατρική, αλλά η παλλαϊκή κινητοποίηση.

Ανθυγιεινή ενημέρωση

Χτες, η διοίκηση του ΙΚΑ έσπευσε να πληροφορήσει ότι δεν έλαβε καμία ειδοποίηση από τους γιατρούς του Ιδρύματος σύμφωνα με τον νόμο 1264/82, που να νομιμοποιεί τη συμμετοχή τους στην αυριανή πανιατρική κινητοποίηση. "Ως εκ τούτου οι υγειονομικές μας μονάδες θα λειτουργήσουν όλες κανονικά την ερχόμενη Τετάρτη (σ.σ. αύριο)", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ερώτημα: σήμερα οι υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ θα λειτουργήσουν κανονικά ή ορισμένες απ' αυτές τις απογευματινές ώρες θα δουλέψουν με γιατρούς λιγότερους απ' όσο προβλέπεται και για προσωπικό ασφαλείας; Μήπως οι γιατροί των μονάδων που γειτονεύουν με την Καλλιθέα, θα ενημερωθούν σήμερα για κάποια ζητήματα για να μπορέσουν στη συνέχεια να έχουν και μια πρόσωπο με πρόσωπο "συντεταγμένη" παρουσία στη σημερινή συγκέντρωση του πρωθυπουργού;

Ανατρέψτε τα γκάλοπ "τους"

Μετά τα "ευνοϊκά" γκάλοπ για την εκλεκτή των εκσυγχρονιστών στην Αθήνα, ότι, δηλαδή, θα περάσει στο δεύτερο γύρο, διαρρέουν τώρα και αυτά για τον Δ. Αβραμόπουλο. Αν τα πιστέψουμε, ο Αβραμόπουλος κάνει έναν περίπατο και εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με "μεγάλη άνεση". Είναι μεγάλη η πρόκληση, αλλά και ο "πειρασμός" για τους δημότες της Αθήνας να διαψεύσουν τα γκάλοπ "τους", ακριβώς γιατί ψηφίζουν πριν από αυτούς και για λογαριασμό τους. Ακόμα καλύτερα να ανατρέψουν όλες τις "σίγουρες προβλέψεις" τους, υπέρ του συνδυασμού που τους εγγυάται ότι την επομένη των εκλογών τα πράγματα θα αλλάξουν στο Δήμο Αθηναίων προς όφελός τους, το συνδυασμό του Λ. Αυδή.

Μαύρη επέτειος

Σεπτέμβρης

σαν και τώρα

πριν δυο χρόνια,

που αμολούσε

υποσχέσεις

στα μπαλκόνια

κι ο κόσμος

τον εψήφισε

- τι ζάλη! -

και κοπανάει,

τώρα τ' άδειο του

κεφάλι!

Σεπτέμβρης,

συμπληρώθηκαν

δυο έτη,

που το λαό

κατάντησε

επαίτη

κι απόψε

την επέτειο

γιορτάζει,

μα τώρα ο κόσμος

"γιούχα"

θα κραυγάζει!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ